Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Republikanci Bushu: 'Amerikanci su umorni od rata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjereni republikanci iz Predstavničkog doma Kongresa ovoga su tjedna upozorili predsjednika Georgea W. Busha da svojim nastavljanjem rata u Iraku dovodi u opasnost budućnost Republikanske stranke i da ne može još dugo računati na podršku stranke ako se do jeseni stanje bitno ne poboljša.

Privatni sastanak u Bijeloj kući, na kojem su u utorak sudjelovali najviši dužnosnici administracije i 11 kongresnika iz umjerenog republikanskog bloka, odražava duboki nemir koji mnogi republikanci osjećaju u odnosu na rat, iako i dalje stoje uz predsjednika protiv napora demokrata da iznude povlačenje iz Iraka kroz zakon o financiranju snaga koji je već tjednima u središtu pozornosti u Kongresu, piše The New York Times (NYT).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Beograd kritizira SAD zbog isporuke oružja Kosovu Slika nije dostupna Reakcije na govor predsjednika Busha

Sastanak 11 republikanaca s predsjednikom Bushom, državnom tajnicom Condoleezzom Rice, ministrom obrane Roberom Gatesom i političkim strategom Bijele kuće Karlom Roveom, možda je do sada najjasniji znak da je strpljenje unutar Republikanske stranke na izmaku, ocjenjuje The Washington Post.

Sudionici sastanka kažu kako su kongresnici bili neuobičajeno iskreni s predsjednikom, govoreći mu o tome da podrška za rat opada u njihovim izbornim okruzima.

Jedan od njih kazao je da birači u njegovom okrugu podržavaju povlačenje iz Iraka, čak i pod cijenu da se proglasi poraz u ratu, dok je kongresnik Tom Davis kazao Bushu da on kao predsjednik uživa podršku smo pet posto birača u jednom dijelu njegovog izbornog okruga na zapadu Virginije, piše NYT.

Republikanski kongresnici otkrili su detalje o sastanku kasno u srijedu, uoči još jednog sučeljavanja Kongresa i Bijele kuće oko nove verzije zakona o financiranju rata, koji bi Predstavnički dom trebao usvojiti danas, unatoč najavama da će Bush staviti veto i na tu verziju, koja više ne poziva na povlačenje iz Iraka već predviđa odobravanje sredstva u dvije faze, polovicu odmah a ostatak ako iračka vlada ispuni tzv. sigurnosne odrednice.

Zakonom se odobravaju 124 milijarde dolara, od čega oko 100 milijardi za ratove u Iraku i Afganistanu a ostatak za druge projekte.

"Bio je to izuzetan, iskren razgovor. To je bila naša prilika i mi
smo je iskoristili", izjavio je kongresnik Davis, za The Washington Post.

Razgovorom je dominiralo nezadovoljstvo naporima iračke vlade premijera Nurija al Malikija, a jedan od kongresnika molio je Busha da ne dopusti zastupnicima iračkog parlamenta odlazak na godišnji odmor dok američki "sinovi i kćeri krvare".

Kongresnici su tražili od Busha i ministra Gatesa "plan B" ako se sa sadašnjim povećanjem broja snaga ne uspije obuzdati nasilje, te veći angažman oko političke pomirbe u Iraku. Kongresnik Davis je kazao kako su ih dužnosnici administracije uvjeravali da postoje rezervni planovi angažiranja snaga, ali predsjednik odbija iznositi pojedinosti o njima, jer smatra da bi se pozornost onda fokusirala na njih a sadašnjoj strategiji ne bi bilo ostavljeno dovoljno vremena za uspjeh, piše Post.

Kongresnik Ray LaHood izjavio je u četvrtak za CNN kako su Bushu "bez imalo lakiranja rekli da se stvari u Iraku moraju mijenjati". 

Bush mora do rujna pokazati da napor uložen u pacifikaciju Bagdada i okolnih pokrajina djeluje, dodao je LaHood.

"Amerikanci su umorni od rata. Oni žele znati da postoji izlaz. Mi ćemo stajati uz njega (Busha) do rujna, no trebamo poštenu procjenu u rujnu. Strpljenje ljudi se jako, jako smanjilo", istaknuo je LaHood.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow kazao je da ne treba
dramatizirati taj sastanak i da to nije bio novi "marš na Nixona", podsjećajući na kritične trenutke iz afere Watergate 1974. kada su republikanci iz Kongresa otišli u Bijelu kuću i rekli Nixonu kako je vrijeme da podnese ostavku.

Bivši predsjednik SAD Richard Nixon ostavku je podnio 9. kolovoza 1974.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene