Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokantno

Njemačka tajna služba nadzirala strane novinare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka tajna služba je navodno od 1999. godine nadzirala strane novinare.

Prema Spiegelu, njemačka tajna služba BND nadzirala je telefonske razgovore američke novinske agencije Reuters, New York Timesa i britanskog BBC-a, među ostalim u Afganistanu, Pakistanu i Londonu. Direktor organizacije Reporteri bez granica Christian Mihr, smatra da to predstavlja kršenje njemačkog Ustava, piše Deutsche Welle.

Pročitajte i ovo Nina Obuljen Koržinek Plenkovićeva uzdanica Ministrica je puna vjere i nade: ''Kazneni zakon unaprijedit će status novinara'' Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a Za Dnevnik Nove TV Predsjednik HND-a o obratu u slučaju lex AP: "Ovo je ustupak pod pritiskom, ali i zamka. Sad imamo još više razloga za prosvjed''

''Ustanove mjerodavne za borbu protiv kriminala moraju otkrivati terorističke planove. A zadaća novinara je zajamčiti da se njihovi sugovornici mogu pouzdati da će ostati anonimni. Inače je u opasnosti odnos povjerenja između izvora informacija i novinara. Zaštita izvora informacija je fundamentalna u novinarstvu. Ako BND to ignorira, onda je to fatalan razvitak. A Savezna vlada time proturječi svojim vlastitim načelima. Njemačka je, uz Brazil, bila jedna od zemalja koje su u Ujedinjenim narodima progurale rezoluciju o ljudskom pravu na privatnost i koja se na međunarodnoj razini angažirala kao zaštitnica toga prava. Ta slika je sada uzdrmana'', rekao je Mihr.

Prošle je godine Njemačka iznova odredila nadležnosti njemačke tajne službe za inozemstvo. Čime se dopustilo da svi, uključujući i ovinare, izvan EU smiju biti nadzirani u potpunosti.

''Prema Zakonu o BND-u ljudi - a time i novinari - izvan Europske unije smiju biti kompletno nadzirani. Nijemci bi tim Zakonom trebali biti zaštićeni. Zakon o BND-u dijeli ljude u tri kategorije. Nekim ljudima oduzima jedno ljudsko pravo, iako su ljudska prava neotuđiva i nedjeljiva.

Uz to postoji i jedan tehnički problem. Ta podjela u tri kategorije zapravo uopće ne može funkcionirati. Dobar primjer za to su istraživanja u vezana uz tzv. Panamske dokumente. Ona bi bila nezamisliva bez prekogranične suradnje, a njemački novinari su radili zajedno s kolegama iz cijeloga svijeta.

Podaci njemačkih novinara ne smiju prema zakonu, istina, biti pohranjivani, ali nadzorom, primjerice, jednog pakistanskog novinara vrlo vjerojatno će biti pohranjeni i komunikacijski sadržaji njemačkog novinara.

Podjele u tri kategorije, dakle, ne može i ne smije biti. Ona je u suprotnosti s njemačkim Ustavom, a to ne kažu samo Reporteri bez granica, nego i ugledni stručnjaci za državno i međunarodno pravo'', napominje Mihr.

''Da je BND očito ciljano nadzirao novinare, to je stvarno nevjerojatno, ali ipak ne iznenađuje'', istaknuo je Mihr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene