442981
442981
442981
442981
442981

Objavljen izvještaj: Njemački obavještajci špijunirali sve i svakog - od NASA-e do MMF-a!

  • , 12.07.2016., 18:14
  • Autor:
  • komentara

OPEC, MMF, NASA, State Department, Američko ratno zrakoplovstvo, britansko ministarstvo obrane, ured izraelskog predsjednika Benjamina Netanyahua, američki državni tajnik John Kerry... Svima je zajednička barem jedna stvar - špijunirale su ih njemačke tajne službe.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Njemačka obavještajna služba BND špijunirala je na desetke predsjednika, premijera i ministara iz EU i NATO saveza i na stotine diplomatskih misija do listopada 2013. godine, stoji u parlamentarnom izvješću u posjedu agencije DPA

DPA je citirala dokument Parlamentarnog kontrolnog odbora Bundestaga (PKGr), tijela kroz koje njemački zastupnici kontroliraju rad tajnih službi, prenose njemački mediji.

U izvještaju stoji kako su na stotine ljudi praćene do listopada 2013., no još nije posve jasno kada je praćenje započelo. BND je tako, pratio predsjednike, premijere i ministre iz Europske unije i NATO saveza, a isto tako je pratio i EU i NATO vojne baze. DPA tvrdi kako se u izvještaju spominju deseci 'slučajeva'.

Ako je suditi po broju izvještaja, diplomatske misije Eurospke unije i NATO-a diljem svijeta bile su u najvećem fokusu - više od dvije trećine od svih 3.300 nadzora koje je BND proveo. Nadzora nisu bile pošteđene ni nevladine udruge i ekonomske organizacije.

BDN je provjeravao sve - avijaciju, trgovinu oružjem, transport, medije... Ovo nije prvi izvještaj koji je otkrio kako je njemačka tajna služba pratila druge zemlje, uključujući i saveznike. U travnju je Der Spiegel otkrio kako je Njamačka špijunirala i State Department, ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, britansko ministarstvo obrane, NASA-u i USAF (Ratno zrakoplovstvo SAD-a).

Njemci su navodno špijunirali i neke odjele u ministarstvima unutarnjih poslova Belgije i Austrije, kao i najmanje dva odjela u EADS-u (European Aeronautic Defence and Space Company) i Eurocopter Group-u.

Nisu mimoišli ni OPEC, MMF te program Ujedinjenih naroda za međunarodni nadzor droge.

2015. godine Der Spiegel je izvijestio da je njemački špijunski program na meti imao ministre unutarnjih poslova Poljske, Danske i Hrvatske, američke diplomatske misije u EU i Ujedinjenim narodima te američko ministarstvo financija i unutarnjih poslova u Washingtonu.

BND je već optužen za prisluškivanje dužnosnika u francuskom ministarstvu unutarnjih poslova i predsjednštvu, kao i za prisluškivanje Europske komisije. Spiegel je ranije pisao kako je mjemačka tajna služba 'njuškala' uglavnom po američkim kolegama - Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA).

Kada je 2013. bivši zaposlenik NSA Edward Snowden otkrio kako su Sjedinjene države špijunirale saveznike, Njemačka je izrazila ogočenje.

'Špijuniranje prijatelja nije prihvatljivo', kazala je tada njemačka kancelarka Angela Merkel, čiji je mobilni telefon također pratila NSA.

Međutim, kasnije je otkriveno da i Nijemci pratili nekoliko veleposlanstava i administracija europskih država i svojih saveznika. Također, njemački mediji su objavili da je NSA BND-u dala špijunski softver u zamjenu za razmjenu podataka što bi značilo da su njemačke tajne službe pomogle američkima u provođenju svog globalnog programa za nadzor.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se