Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Curenje podataka

PANAMA PAPERS Objavljeni dodatni podaci, na popisu 17 adresa iz Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljena je golema baza podataka u sklopu curenja podataka u aferi Panama Papers koja je, prije nešto više od mjesec dana, uzdrmala svijet. Sada su objavljeni i dodatni podaci otkriveni u velikom curenju dokumenata odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca.

U sklopu objave podataka Panama Papers objavljene su informacije o više od 200 tisuća off shore računa. Među njima je i 17 adresa u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Andrej Plenković, Milorad Dodik i Dragan Čović Borba na društvenim mrežama Milanovića prozvao HDZ-ov ministar, stigao mu odgovor s Pantovčaka: "A kako ide bratov posao s kamionima?!"

Lista je objavljena na stranicama Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ), a na njoj se nalaze i adrese iz Hrvatske. Baza se neprestano nadopunjava novim imenima i tvrtkama.

Na Dosjeu Panama radi i glavna istražiteljica Projekta za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji Miranda Patručić. Ona je za Novu TV naglasila kako su tijekom istraživanja bili skoncentrirani na poznata imena, posebno iz Bosne i Hercegovine, te kako među imenima iz Hrvatske nisu naišli ni na jedno prepoznatljivo ime, koje bi, kako je istaknula, zvučalo poznato.

ICIJ izričito naglašava da postoje potpuno legitimni razlozi za korištenje off shore kompanija i zaklada te da ni na koji način ne žele implicirati da su osobe, tvrtke i ostali entiteti koji se nalaze u bazi podataka povezani s ilegalnim aktivnostima ili su prekršili zakon na bilo koji način. U Međunarodnom konzorciju istraživačkih novinara naglašavaju kako pojavljivanje osoba ili tvrtki na ovom popisu ne znači i da su prekršili zakon. Napominju kako se poslovanje može potpuno legalno voditi putem off shore računa ili drugih tvrtki. Također pozivaju građane da im se obrate u slučaju da su otkrili da su podaci u bazi netočni.

Podsjetimo, ovo je najveće curenje informacija u povijesti. Anoniman izvor medijima je dostavio čak 11,5 milijuna dokumenata o 214.000 fiktivnih tvrtki u poreznim oazama. One postoje samo na papiru i kroz njih prolazi novac.

'Ovo je velika industrija i mislim da im je ovo jedan od najvećih udaraca s obzirom na veličinu te industrije i priljev i protok novca', rekao je Gerard Ryle, direktor ICIJ-a.

Sve ide preko jedne od najzatvorenijih odvjetničkih tvrtki Mossack Fonseca.

U dokumentima se pojavljuju imena bogataša, političara, sportaša, šefova narkokartela, špijuna.

Među njima je više od 140 političara iz više od 50 zemlja, tu su i neki sadašnji i bivši državni čelnici. Tragovi vode izravno ili do obitelji ljudi poput ruskog predsjednika Vladimira Putina, britanskog premijera Davida Camerona, ukrajinskog predsjednika, islandskog premijera, saudijskog kralja, sirijskog predsjednika i mnogih drugih svjetskih moćnika. Na popisu su i neki od čelnika FIFE, UEFE kao što je Platini, a spominje se i najbolji nogometaš svijeta Mesi, kao i druge nogometne zvijezde.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene