Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve sofisticiraniji

Rekordan broj gusarskih otmica u 2010.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gusari su lani oteli gotovo 1.200 mornara, uglavnom na Indijskom oceanu, što je Međunarodni pomorski ured (BMI) ocijenio rekordnim brojem.

Adenski zaljev, ispred somalijske obale, daleko je najopasnija pomorska zona na planetu, budući da je ondje lani počinjeno 92 posto otmica. Gusari u tom dijelu svijeta sve su bolje naoružani i primjenjuju sve sofisticiranije metode, što otežava zadaću međunarodnoj floti koja osigurava pomorski promet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bježe glavom bez obzira VIDEO Nasrtljive gusare plaše pjesmama Britney Spears! Slika nije dostupna Vrtoglavih 135 milijuna dolara Gusari u 2011. potukli rekorde s otkupninama

>> Somalski gusari oslobodili jedan brod pa oteli drugi

BMI je prošle godine u svijetu zabilježio ukupno 445 napada, ili 10 posto više nego u 2009. Gusari su lani oteli 53 broda i 1.181 osobu, a godinu ranije 1.050 osoba, od kojih je osmero ubijeno. U 2006. oteto je tek 188 osoba.

'To je dosad najveći broj' i 'takav rast zabrinjava', rekao je kapetan Pottengal Mukundan, direktor BMI-jeva ureda za nadzor gusarstva sa sjedištem u Kuala Lumpuru. U pokušaju suzbijanja gusarenja, Europska unija, SAD, Kina, Indija, Rusija, Japan i druge zemlje poslale su ratne brodove da krstare vodama Somalije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene