Obavijesti Video Pretražite Navigacija
više od stotinu iskaza

Nižu se optužbe na račun časnih sestara iz Vermonta, koje uključuju ubojstva i mučenja djece

Časne sestre (Foto: AFP)
Časne sestre (Foto: AFP) Foto: Afp
Šaputanja o mučenjima, seksualnim zlostavljanjima, pa čak i ubojstvima djece u jednom katoličkom sirotištu, koja su se navodno dogodila prije nekoliko desetljeća, sada su ponovno aktualizirana.

Najnovija četverogodišnja istraga objavljena u ponedjeljak koja se sastoji od povjerljivih dokumenata i iskaza svjedoka podudaraju se s onim što su policiji još davno ispričali stanovnici sirotišta St. Joseph u američkom gradu Burlingtonu, savezne države Vermont na istoku SAD-a, koje je zatvoreno 1974. godine, donosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pornografija, mržnja, nasilje Web detektivi prijavili više od 300 opasnih i neprimjerenih sadržaja na internetu Ilustracija Noćna mora Jezivi trener je godinu dana potajno snimao djevojčice na bazenu: "Teško se pomiriti s onime što se dogodilo"

Sirotištem su upravljale sestre Providence koje je davne 1843. osnovala časna sesta Émilie Gamelin. Napuštena djeca u njemu su živjela od tridesetih do sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a jedan od ključnih svjedoka za ovaj slučaj bila je djevojka Sally Dale koja je u sirotištu živjela od svoje druge do 22 godine.

Ona je prije dvanaest godina policiji dala izjavu, a njezino je svjedočanstvo trajalo punih 19 sati. Tada je kazala šokantne tvrdnje, među kojima je i ona da je vidjela časnu sestru kako u smrt baca dječaka s prozora. Sally je u međuvremenu umrla, no njezin je iskaz i dalje pažljivo čuvan u policijskoj arhivi. U trenutku koji će joj se zauvijek urezati u sjećanje imala je samo šest godina. S njom je bila druga časna sestra koja joj je tada zaprijetila i rekla da nikome ne smije govoriti što je vidjela i da je riječ samo o njezinoj mašti.

Također, u svom iskazu, Sally je kazala i da ju je časna jednom natjerala da poljubi izgoreno tijelo dječaka koji je nastradao od strojnog udara. Djevojka je tek jedna od stotinjak bivših štićenika zloglasnog sirotišta koji su zbog ovih, ali i drugih događaja, podnijeli tužbu protiv Katoličke Crkve devedesetih godina prošlog stoljeća.

Svojom je pričom policiju i javnost zaprepastio i Joseph Eskra, koji je kazao kako je jedan dječak koji nije došao na večeru, kasnije pronađen mrtav, vezan za stablo i smrznut do smrti. Tri bivše štićenice prisjetile su se trenutka kad su sestre njihovu prijateljicu tukle drvenom palicom, dok joj je lice bilo okrenuto prema podu. Svima su časne uvijek govorile da nikad više neće vidjeti svoje roditelje ako nekome kažu što su vidjeli. Ostala strašna svjedočanstva uključuju okrutne kazne, mučenja vatrom ali i sekusalna zlostavljanja.

Upravo zbog seksualnih prijestupa čak petero svećenika iz sirotišta barem je jednom zbog toga bilo optuženo, i to u razdoblju od 1935. do 1974. Ipak, kad su sudske parnice u pitanju, nitko od bivših štićenika dosad nije dobio presudu u svoju korist. Biskupija u Burlingtonu kao i časne sestre odbile su komentirati bilo što o navodnim optužbama. Svećenik John McDermott iz Burlingtona kazao je kako biskupija ozbiljno tretira navode o zlostavljanju djece te da će o svemu uskoro biti obaviještene vlasti. "Prošlost se ne može vratiti, ali napravit ćemo sve što možemo kako bismo zaštitili tu djecu", poručili su iz biskupije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene