Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije prvi put

Iznenada ugašena najveća švedska nuklearka: "Rješavamo problem"

Nuklearna elektrana
Nuklearna elektrana Foto: Afp
Reaktor u nuklearnoj elektrani u južnoj Švedskoj ugašen je nakon što je došlo do kvara na turbini.

Švedska nuklearna elektrana Oskarshamn 3 zaustavljena je u srijedu ujutro zbog zastoja turbine. Prema prvim informacijama, nije jasno koliko će vremena trebati da se popravi kvar.

Pročitajte i ovo Švedska vojska, ilustracija Ključna uloga Mogu li oni riješiti problem Ahilove pete NATO-a? "Mi smo jedna od rijetkih nacija koje se mogu nositi s ovakvim okruženjem" Tri osobe pregazio vlak u Švedskoj Nisu ga vidjeli Velika tragedija u Švedskoj: Teretni vlak pregazio troje ljudi

"Oskarshamnov reaktor 3 isključen je iz električne mreže zbog gašenja turbine. Rješavanje problema je u tijeku", izvijestila je voditeljica komunikacija Désirée Liljevall, javlja švedska SVT.

I ranije se više puta događalo da ova nuklearna elektrana iz raznih razloga gasi svoje reaktore, priopćeno je.

Nuklearni reaktor O3, najveći u Švedskoj, isključen je iz električne mreže 20. srpnja ove godine. Dan kasnije reaktor je ponovno proizvodio struju. U veljači je O3 zatvoren zbog nestanka goriva, uvjeravaju švedski mediji.

Oskarshamn 3 proizvodi 1400 MW, što ovaj reaktor čini najvećim proizvođačem električne energije u Švedskoj.

Švedska, zemlja s oko 10 milijuna stanovnika, ima šest aktivnih reaktora u tri elektrane: tri u tvornici Forsmark sjeverno od Stockholma, dva u Ringhalsu i jedan u Oskarshamnu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene