Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako su HITT treninzi popularni već neko vrijeme, to ne znači da trebate podcjenjivati moći dobre stare šetnje. Nova studija provedena na Južnjačkom metodologijskom sveučilištu, pokazala je da se hodanje dosad podcjenjivalo kao sagorjevač kalorija, a novoutvrđena formula za izračunavanje potrošnje objavljena je u časopisu „Journal of Applied Physiology“.


Kako bi dobili formulu za predviđanje potrošnje kalorija tijekom hodanja po ravnoj čvrstoj podlozi, istraživači su upotrijebili postojeću literaturu i 10 znanstvenih radova objavljenih između 1960. i 2010. godine.

Vezani članci Döstädning / Ilustracija Bi li se Hrvatska mogla ugledati na Švedsku? Imaju rješenje velikog problema koji mnogima teško pada Pad imuniteta - 3 Alergije i pad imuniteta, ali i twindemija: Stručnjaci savjetuju kako sačuvati zdravlje u hladnim i mračnim danima

Oni su utvrdili da su dosadašnji standardi u 97 posto slučajeva podcjenjivali kalorijsku potrošnju, jer nisu u obzir uzimali visinu i težinu čovjeka.

„Što ste viši, to vam je potrebno manje energije po kilogramu tjelesne mase da prijeđete kilometar. U prijevodu, sporije sagorijevate kalorije dok hodate, za razliku od nekoga tko hoda istom brzinom, ali je niži“, objašnjava Peter Weyand, jedan od autora studije.

Pošto su utvrdili koje komponente su potrebne za točno predviđanje, istraživači su napravili novu formulu.

Broj kalorija koje sagorijevate tijekom jedne minute = (0,035* vaša težina u kilogramima) + ((kvadrat brzine u m/s2 /visina u metrima))*(0,029*težina u kilogramima)

Kako bi utvrdili brzinu hodanja, Weyand predlaže da koristite traku za trčanje ili štopericu dok prelazite poznatu udaljenost, piše B92.

„Sagorijevanje kalorija je važno za zdravlje", kaže Weyand. "Ipak, mjerenje sagorijevanja nije baš precizno, jer su standardi uspostavljeni u vrijeme kada istraživači nisu imali dovoljno uvjeta za proučavanje", kaže on.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju