Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Raul Castro izabran za predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Raul Castro izabran je danas za nasljednika svoga brata, Fidela Castra, za predsjednika Kube nakon što je na sjednici Narodne skupštine bio jedini nominiran za tu dužnost.

Ministar obrane s najduljim stažem na svijetu (zapovjednik kubanskih oružanih snaga od revolucije 1959. godine), Raul Castro (76), je time i službeno izabran za dužnost predsjednika koju je obnašao 19 mjeseci, otkako je na njega sve ovlasti, zbog bolesti, prenio stariji brat. Velik broj analitičara očekuje da će Raul Castro unijeti neke gospodarske reforme u komunističko kubansko gospodarstvo, no znak da duboke promjene ne bi trebalo očekivati jest izbor tvrdolinijskog komunističkog ideologa za potpredsjednika, piše agencija Reuters.

Pročitajte i ovo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija... Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih"

Jose Ramon Machado Ventura (76), član kubanske "revolucionarne stare garde" izabran je za potpredsjednika umjesto Raula Castra.

SAD pozvale kubansku vladu na demokratske promjene

Sjedinjene Države su uoči izbora nasljednika Fidela Castra u kubanskoj Narodnoj skupštini, pozvale kubansku vladu da otvori proces mirnih demokratskih promjena i pripremi put za održavanje slobodnih, demokratskih izbora.

"Pozivamo kubansku vladu da započne proces mirnih demokratskih promjena, oslobađajući sve političke zatvorenike, poštuivajući ljudska prava i stvarajući jasan put prema slobodnim i poštenim izborima", navodi se u izjavi državne tajnice Condoleezze Rice koju je u nedjelju objavio State Department.

SAD također poziva međunarodnu zajednicu da surađuje s kubanskim narodom kako bi počeo graditi institucije nužne za demokraciju i podržala civilno društvo na Kubi.

"Kubanski narod, suočen s naslijeđem pet desetljeća tiranije, zavrijeđuje našu solidarnost i potporu dok nastoji izgraditi svjetliju budućnost", ističe Rice.

U izjavi se izražava potpora pravu kubanskog naroda da sudjeluje u otvorenom dijalogu o budućnosti zemlje, bira svoje čelnike na demokratskim izborima i uživa temeljna ljudska prava i građanske slobode.

"U ovom važnom trenutku u povijesti Kube, ponovo potvrđujemo svoje uvjerenje da kubanski narod ima neotuđivo pravo sudjelovati u otvorenom i sveobuhvatnom dijalogu o budućnosti svoje zemlje, bez straha i represije, i birati svoje čelnike na demokratskim izborima", naglašava u izjavi državna tajnica.

SAD također podupiru težnje Kubanaca prema boljem životu, i želje da uživaju temeljna prava i slobode zajamčene UN-ovom Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i InterAmeričkom demokratskom poveljom.

Kubanska Narodna skupština u nedjelju bi trebala izabrati novog šefa države, nakon povlačenja oboljelog Fidela Castra, a najviše se izgleda daje njegovu mlađem bratu Raulu Castru.

Raul Castro je dugogodišnji ministar obrane i već 18 mjeseci vršitelj dužnosti predsjednika, koji uživa podršku aktivnih i umirovljenih kubanskih generala, poznatih pod nazivom 'Raulisti'.

Pet aktivnih generala članovi su moćnog 21-članog Politbiroa Komunističke partije Kube, a dvojica i na čelu važnim ministartava unutarnjih poslova i šećera, te se vjeruje se da će 'Raulisti' ne samo osigurati da Raul naslijedi Fidela, već i da zadrži čvrstu kontrolu nad zemljom, ocjenjuje u nedjelju američki tisak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene