Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umro bivši argentinski predsjendik

Raul Alfonsin preminuo u 82. godini života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši argentinski predsjednik Raul Alfonsin, koji je svoju zemlju izbavio iz okrilja diktatorske vladavine ali i koji krajem 80-tih nije uspio spriječiti nacionalnu ekonomsku krizu umro je kasno u utorak u 82. godini, objavio je njegov liječnik, prenijele su novinske agencije.

Alfonsin je bolovao od raka pluća, a umro je u svom domu u Buenos Airesu pošto mu se stanje naglo pogoršalo. Rođen je 12. ožujka 1927. u gradiću Chascomus, 100 kilometara južno od Buenos Airesa. Bit će zapamćen kao simbol povratka demokracije i borbe za ljudskih prava u Argentini.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija...

Bio je predsjednik od 1983. to 1989. kada je prevodio prvu demokratsku vlast nakon pada krvavog diktatorskog režima čije su vojne i paravojne snage, kako se vjeruje pogubile približno 30.000 ljudi jer tijela većine žrtava nikad nisu pronađena. Alfonsin je kao predsjednik osnovao Nacionalnu komisiju za nestale osobe. Godine 1985. procesuirani su visokopozicionirani dužnosnici iz razdoblja krvavog režima.

Proglašena trodnevna žalost

Alfonsin je nakon niza općih štrajkova, hiperinflacije i teške gospodarske krize izgubio na izborima šest mjeseci prije isteka mandata, a na njegovo mjesto došao je Carlos Menem, što je u jednom desetljeću bio prvi mirni prijenos vlasti. Nakon odlaska iz predsjedničkog ureda ostao je politički aktivan. 'Čitavo moje djelovanje teži jačanju nezavisnosti demokratskih institucija i vladavine prava', nedavno je izjavio Raul Alfonsin, socijaldemokrat iz Radikalne stranke. Argentinske vlasti proglasile su trodnevnu nacionalnu žalost nakon objave njegove smrti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene