Obavijesti Video Pretražite Navigacija
130. DAN RATA

Moskva se oglasila o pregovorima s Ukrajinom, teško optužuje Zapad. Njemačka radi plan za kraj rata

130. je dan rata u Ukrajini. Ruski tvrde da su osvojili cijelo područje Luhanska.

 

  • Traje napad na Slovjansk, ubijeno šest osoba
  • Rusi izvukli brod kojeg je Ukrajina pogodila raketom
  • Bjeloruski predsjednik Lukašenko tvrdi da je Ukrajina pokušala napasti njihove vojne objekte. 
  • Sergej Šojgu Putinu je podnio izvješće prema kojem su osvojili Narodnu Republiku Lugansk

Tijek događanja pratite iz minute u minutu: 

18:04 Moskva je optužila zapadne zemlje da sprječavaju mirovne pregovore s Ukrajinom i tako odugovlače rat. "U ovom trenutku zapadne zemlje stavile su sve uloge na nastavak rata", kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov za državnu televiziju.

Pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, Zapad Ukrajini nije dozvolio da „razmišlja o miru, niti priča o njemu, niti da o njemu raspravlja“, kazao je Peskov referirajući se na izjave zapadnih političara koji su kazali kako ne žele prisiljavati Ukrajinu na pregovore.

Bez obzira na to, trenutak za pregovore će doći, kazao je Peskov. Doduše, za sklapanje mira Ukrajina će morati prihvatiti ruske zahtjeve, među kojima je priznanje crnomorskog poluotoka Krima kao ruskog teritorija i ustupanje pokrajina Donjeck i Lugansk, dodao je.

 

16:49 Njemačka sa svojim saveznicima raspravlja o sigurnosnim jamstvima za Ukrajinu kako bi se pripremili za razdoblje nakon završetka rata u Ukrajini, kazao je u nedjelju njemački kancelar Olaf Scholz za tv kanal ARD. "S bliskim prijateljima raspravljamo o sigurnosnim jamstvima koja možemo pružiti. Ovo je dugotrajan proces. Jasno je da situacija neće biti ista kao što bi bila za neku od članica NATO-a", kazao je Scholz.

Scholza, koji je premijersku dužnost preuzeo u prosincu, u zemlji i inozemstvu optužuju da nije pokazao liderstvo tijekom ukrajinske krize, a prigovaraju mu i zbog navodnog manjka empatije za građane koji se zbog trenutne situacije nose sa sve većom inflacijom koju je ta kriza pokrenula. No, socijaldemokratski kancelar, koji je zbog svog mehaničkog stila komunikacije dobio nadimak „Scholzomat“, tvrdi da ne želi biti „jedan od političara koji svaki tjedan nešto obećaju, ali onda ne ispune 90 posto obećanog“.

16:49  Šest ljudi je poginulo, a 15 ranjeno u napadu višecjevnim raketnim bacačima na Sloviansk, grad na istoku Ukrajine, izjavio je u nedjelju gradonačelnik toga ukrajinskog grada. "Ovo su bili najžešći udari vičecjevnim raketnim bacačima nakon dugo vremena. Buknulo je 15 požara, imamo više mrtvih i ranjenih", rekao je Vadim Liakh u videu objavljenom na Facebooku.

Tetiana Ignačenko, glasnogovornica donjecke regije kojoj pripada Sloviansk, za ukrajinske medije je kazala da je u granatiranju Slovianska "poginulo šest ljudi, a 15 je ranjeno".

Prema ukrajinskim medijima, jedan od požara je buknuo na gradskoj tržnici. Južnije, grad Kramatorsk, administrativno središte Donbasa pod kontrolom ukrajinskih snaga, drugi dan za redom je meta napada. Prema riječima gradonačelnika Oleksandra Gončarenka, grad je gađan raketama Smerč (vihor, tornado).

Po njegovim riječima, pogođene je stambena četvrt i prazan hotel, a žrtava nema. Sloviansk i Kramatorsk su pod direktnom prijetnjom ruskih snaga, pogotovo ako Kijev potvrdi pad Lisičanska.

15:47 Ukrajinsko ministarstvo obrane jučer je objavilo snimku ukrajinskih napada na ruske položaje na Zmijskom otoku. "Čišćenje Zmijskog otoka od ruskog smeća. Nastavit ćemo s oslobađanjem okupiranog ukrajinskog teritorija", stoji u opisu snimke koju je jučer objavilo ukrajinsko ministarstvo obrane.

15:30 Najmanje šest osoba poginulo je u napadu na Slovjansk, rekli su lokalni dužnosnici. Glasnogovornica regionalne uprave Donjecka Tetiana Ihnatchenko izjavila je za ukrajinsku javnu informativnu mrežu da je u napadu ranjeno 15 ljudi.

Gradonačelnik Vadym Lyakh rekao je za Telegram da je napad bio "najgore granatiranje koje je u posljednje vrijeme pogodilo grad" i da je izazvao gotovo 15 požara.

Kramatorsk, još jedan grad u regiji Donjeck koji nije okupiran od strane ruskih snaga, navodno je također bio granatiran. 

14:44 Njemačka sa svojim saveznicima raspravlja o sigurnosnim jamstvima za Ukrajinu kako bi se pripremili za razdoblje nakon završetka rata u Ukrajini, kazao je u nedjelju njemački kancelar Olaf Scholz za tv kanal ARD.

"S bliskim prijateljima raspravljamo o sigurnosnim jamstvima koja možemo pružiti. Ovo je dugotrajan proces. Jasno je da situacija neće biti ista kao što bi bila za neku od članica NATO-a", kazao je Scholz.

"Jasno je da se u diplomatskoj sferi pomno priprema za dan za koji se svi nadamo da će doći uskoro – dan završetka rata", dodao je.

13:30 Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane zanijekao je tvrdnje Moskve da je južni grad Lisičansk pod "punom kontrolom" ruskih snaga.

Govoreći za BBC, Yuriy Sak je ipak priznao da je situacija u tom području "već neko vrijeme vrlo intenzivna" te da ruske snage napadaju "non-stop", prenosi The Guardian.

13:00 Ruski znanstvenik uhićen prošlog tjedna u Sibiru pod sumnjom za izdaju i prebačen u Moskvu unatoč tome što je bolovao od uznapredovalog raka gušterače umro je, priopćio je u nedjelju njegov odvjetnik Reutersu.

Znanstvenik Dmitrij Kolker odveden je u moskovski zatvor Lefortovo, naveo je odvjetnik Aleksander Fedulov.

"Jučer je umro. Sutra ćemo podnijeti žalbu zbog pritvaranja", rekao je.

Više o tome OVDJE.

11:49 Narodna Republika Lugansk je u potpunosti pod ruskom kontrolom, javlja rusko ministarstvo obrane, piše Russia Today. 

"Posljednji ostaci ukrajinskih snaga istjerani su iz Luganske Narodne Republike", objavio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu te je o tome izvijestio ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U ranijem priopćenju u nedjelju rusko je ministarstvo obrane objavilo da su ruske snage opkolile istočni grad Lisičansk i da se borbe vode u samom gradu.

Novinska agencija TASS, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane, prenijela je tada i da su ruske snage zauzele sela koja okružuju Lisičansk.

"Ruske snage i jedinice Luganske Narodne Republike bore se unutar Lisičanska, potpuno porazivši okruženog neprijatelja", navodilo se u prethodnom priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Ukraijnski glavni stožer i ministarstvo obrane nisu odgovorili na zahtjeve stranih zapadnih agencija za komentarom ruskih tvrdnji.

Rat u Ukrajini Rat u Ukrajini Foto: Afp

11:15 Prema ažuriranim podacima o ruskoj invaziji na Ukrajinu, do sada je život izgubilo gotovo 36 000 ruskih vojnika.

11:00 Ukrajinski mediji javljaju kako je od početka ruske invazije na Ukrajinu ubijeno 344 djece te da je još 642 ranjeno.

10:36 Društvene mreže preplavile su snimke eksplozija na grad Belgorod na zapadu Rusije, blizu granice s Ukrajinom. Najmanje tri osobe su poginule. 

Više o tome OVDJE.

9:24 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je, nakon četiri mjeseca ruske invazije, na međunarodnu pomoć u obnovi njegove razorene zemlje nakon što rat završi.

 

8:44 Ruske snage učvrščuju se u istočnom ukrajinskom gradu Lisičansku, objavili su u nedjelju ukrajinski izvori koji nisu otkrili ima li u tom gradu više ijednog ukrajinskog vojnika, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

"U regiji Donecka okupatori se koncentriraju na učvrščivanje svojih položaja u gradovima Lisičansk i Verhnjokamjanka", objavio je ukrajinski glavni stožer u nedjelju.

Ukrajinski vojni upravitelj Luhanske oblasti Serhij Hajdaj potvrdio je na svom Telegram kanalu da su se ruske snage "učvrstile u okrugu Lisičansk".

Nije jasno jesu li ukrajinske jedinice još u gradu.

U subotu su proruski separatisti objavili zauzimanje Lisičanska, na što je Kijev odgovorio da je taj strateški važan grad i dalje pod njegovom kontrolom.

Lisičansk je bio posljednji veliki grad pod ukrajinskom kontrolom u regiji Luhansk nakon pada Sjeverodonecka.

08:14 Britansko ministarstvo obrane objavilo je ažurirano izvješće o ruskom napadu na Ukrajinu. 

08:00 Ukrajinske Oružane snage napale su ruske trupe u zauzetom Melitopolju. Gradonačelnik Ivan Fedorov potvrdio je raketne napade istaknuvši kako je meta bila jedna od vojnih baza ruskih okupatora.

07:45 Najmanje tri osobe su poginule, a deseci stambenih zgrada oštećeni u ruskom gradu Belgorodu u blizini ukrajinske granice, rekao je regionalni guverner, nakon izvješća o nekoliko eksplozija u gradu.

07:00 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko zaprijetio je vojnom odmazdom svakome tko napadne njegovu zemlju budući da napetosti oko rata u susjednoj Ukrajini i dalje rastu.

Govoreći večer uoči bjeloruskog Dana neovisnosti zemlje, Lukašenko je rekao da je naredio svojim oružanim snagama da gađaju "središta odlučivanja" zapadnih prijestolnica u slučaju napada na Bjelorusiju, prenosi bjeloruska novinska agencija Belta.

"Ne dirajte nas i mi nećemo dirati vas", poručio je.

"Ako se samo usudite napasti, kao što oni planiraju, na jugu Gomel ili rafineriju nafte Mozyr, zračnu luku, uzletišta u Luninetsu ili Brestu, odgovor će biti momentalan. U jednoj sekundi! Imamo čime odgovoriti", rekao je Lukašenko i naglasio da su središta nadohvat ruke projektila te da neće gledati tko sjedi u uredima ili palačama, nego da će odgovor biti nedvosmislen.

05:00 Rusija je kazala da je izvukla veliki desantni brod koji je njegova posada potopila nakon što ga je oštetio ukrajinski projektil u luci u Berdjansku 24. ožujka. Vladimir Rogov, dužnosnik kojega je Rusija imenovala za južnu Ukrajinu, u objavi na Telegramu napisao je da su balističke rakete Točka-U pogodile luku pod ruskom kontrolom.

Posada je potopila brod "kako bi spriječila moguću detonaciju streljiva koja se nalazila na brodu, zbog požara", kazao je.

Ukrajina je tada objavila da je pogodila desantni brod, a današnjom objavom Rusija je to tek sada potvrdila.

Izvješća iz Rusije nisu navela detalje o šteti na brodu, no dužnosnik je kazao da će biti prevezen u Kerč na Krimu. Crnomorski poluotok Rusija je pripojila 2014.

Pročitajte i ovo Bjeloruski vojnici što se sprema? U zemlji koja graniči s Rusijom počela masovna mobilizacija: U vojsku zovu muškarce i žene, čak i one koji su proglašeni nesposobnima

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Pozvali je na razgovor Rusija uručila prosvjednu notu britanskoj veleposlanici: "Zbog bezobraznih izjava o zemlji, njezinom lideru i ruskom narodu"

U izvješću ukrajinske vojske o udaru projektila 24. ožujka piše da se brod zvao Orsk, no brod koji je Rusija izvukla zove se Saratov. Orsk je također jedan od šest desantnih brodova ruske crnomorske flote.

Web stranica flote kchf.ru potvrdila je da je Saratov oštećen i potopljen u luci 24. ožujka, no ne spominje ukrajinski napad projektilom.

Brod je "oštećen zbog požara i eksplozija koje su njime potaknute", stoji, što se protivi verziji događaja koju je naveo Rogov. "Trup broda je oštećen te je brod potopljen u sidrištu", piše na web stranici flote.

Brod Saratov, star 56 godina, postao je dijelom sovjetske mornarice 1964. Može nositi do 20 tenkova, ili 45 oklopnih vozila za prijevoz vojnog osoblja ili 50 kamiona, kao i do 400 marinaca.

Brod je dug 113 metara te ima nosivost do 1500 tona.

Što se događalo 129. dana rata u Ukrajini, možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene