Obavijesti Video Pretražite Navigacija
129. dan rata

Ukrajina ispalila projektile na Bjelorusiju? Rusija izvukla desantni brod pogođen raketom

Rat u Ukrajini ušao je u 129. dan. U raketiranju u regiji Odesa poginula je najmanje 21 osoba, među njima je u 12-godišnje dijete. Separatisti tvrde da su okružili Lisičansk, no Kijev to demantira.

 

  • Separatisti tvrde da su okružili Lisičansk, Kijev demantira
  • U Donjecku još dva Britanca optužena da su plaćenici
  • SAD šalje Ukrajini još oružja
  • Rusija Bugarskoj prijeti zatvaranjem veleposlanstva
  • U napadu na regiju Odesa ubijena najmanje 21 osoba
  • Rusi objavili snimku raketiranja ciljeva na ukrajinskom tlu
  • U Mariupolju je pronađena još jedna masovna grobnica

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku: 

23:00 Rusija je kazala da je izvukla veliki desantni brod koji je njegova posada potopila nakon što ga je oštetio ukrajinski projektil u luci u Berdjansku 24. ožujka.

Vladimir Rogov, dužnosnik kojega je Rusija imenovala za južnu Ukrajinu, u objavi na Telegramu napisao je da su balističke rakete Točka-U pogodile luku pod ruskom kontrolom.Posada je potopila brod "kako bi spriječila moguću detonaciju streljiva koja se nalazila na brodu, zbog požara", kazao je.

Ukrajina je tada objavila da je pogodila desantni brod, a današnjom objavom Rusija je to tek sada potvrdila.Izvješća iz Rusije nisu navela detalje o šteti na brodu, no dužnosnik je kazao da će biti prevezen u Kerč na Krimu. Crnomorski poluotok Rusija je pripojila 2014. U izvješću ukrajinske vojske o udaru projektila 24. ožujka piše da se brod zvao Orsk, no brod koji je Rusija izvukla zove se Saratov. Orsk je također jedan od šest desantnih brodova ruske crnomorske flote.

Web stranica flote kchf.ru potvrdila je da je Saratov oštećen i potopljen u luci 24. ožujka, no ne spominje ukrajinski napad projektilom. Brod je "oštećen zbog požara i eksplozija koje su njime potaknute", stoji, što se protivi verziji događaja koju je naveo Rogov. "Trup broda je oštećen te je brod potopljen u sidrištu", piše na web stranici flote.

Brod Saratov, star 56 godina, postao je dijelom sovjetske mornarice 1964. Može nositi do 20 tenkova, ili 45 oklopnih vozila za prijevoz vojnog osoblja ili 50 kamiona, kao i do 400 marinaca. Brod je dug 113 metara te ima nosivost do 1500 tona.

19:00 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko kazao je u subotu da je Ukrajina pokušala napasti vojne objekte na bjeloruskom teritoriju prije tri dana, no da su presreli sve projektile, prenosi državna novinska agencija Belta. Lukašenko, koji nije dostavio dokaze o tvrdnji, kazao je da Bjelorusija nije željela rat s Ukrajinom, no da će se boriti bude li napadnut njezin teritorij.

Ukrajinska vojska nije odmah komentirala događaj. "Provociraju nas. Moram vam reći da je prije tri dana, možda koji dan više, pokušan napad na vojne objekte na bjeloruskom teritoriju s teritorija Ukrajine", prenijela je agencija Belta Lukašenkovu izjavu.

"No, hvala Bogu, protuzračni sustavi Pancir uspjeli su presresti sve projektile koje su ispalile ukrajinske oružane snage". Lukašenko je kazao da bjeloruske postrojbe ne sudjeluju u borbi u, kako ju Moskva naziva, "posebnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini. Bjelorusija je blizak saveznik Rusije i dopustila je Moskvi korištenje svog teritorija za slanje vojnika u Ukrajinu 24. veljače.

18:50 Rusija koristi zabranjeno kazetno streljivo u napadima na grad Slovjansk u istočnoj Ukrajini, što je dovelo do smrti najmanje četvero ljudi, prema optužbama ukrajinskih dužnosnika. U napadima tijekom noći, pogođena su civilne zone bez vojnih objekata, napisao je gradonačelnik Slovjanska Vadim Ljah na Telegramu.

Kazetno streljivo podrazumijeva rakete i bombe koje eksplodiraju u zraku iznad mete te se raspršuju na mnogo manjih eksplozivnih naprava. Njihova je upotreba zabranjena međunarodnom konvencijom. Informacije koje stižu iz zona sukoba u Ukrajini teško je ili nemoguće neovisno potvrditi.

Ruski rat protiv Ukrajine traje više od četiri mjeseca, te mu je cilj uspostaviti kontrolu nad istočnim i južnim dijelovima zemlje.

Kijev je u subotu kazao da ruske snage nastavljaju s napadima diljem široke bojišnice na istoku Ukrajine.Ruska vojska objavila je u subotu da je pogodila brojne vojne ciljeve u zračnim napadima na ukrajinski teritorij uništivši dva skladišta oružja blizu grada Mikolajiva na jugu zemlje.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je da je na istoku pogođeno skladište oružja u skladištu traktora u blizini Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini, prenijela je novinska agencija TASS.

16:58 Proruski separatisti na istoku Ukrajine, koje podržava Moskva, u subotu su priopćili da su "potpuno" okružili Lisičansk, no Kijev te informacije demantira i tvrdi da još uvijek "kontrolira" grad.

"Borbe se vode oko Lisičanska. Srećom, grad nije u okruženju i pod kontrolom je ukrajinske vojske", izjavio je Ruslan Mouzičok, glasnogovornik Nacionalne garde Ukrajine.

Ranije je predstavnik separatističke vojske u Luhansku, Andrej Maročko, objavio da su "narodna milicija Luganska i snage ruske vojske zauzele posljednje strateške visove te možemo potvrditi da je Lisičansk u potpunom okruženju".

Vitalij Kisiljev, također predstavnik separatista, je precizirao da da se sada vode borbe kod stadiona Šahtar, u blizini samog središta grada koji je prije rata imao 100.000 stanovnika.

Lisičansk je posljednji veći grad u području Luhanska koji Ukrajinci, kako tvrde, drže pod kontrolom.

Prošli tjedan je pao susjedni grad Sjeverodoneck, nakon što su se ukrajinske snage povukle.

Zauzimanje Lisičanska bi ruskoj vojsci omogućilo napredovanje prema Slovjansku i Krematorsku, dva ostala velika grada u industrijskom području Donbasa.

11:59 Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su ruske snage uništile pet zapovjednih mjesta ukrajinske vojske u Donbasu i u regiji Mikolajiv, prema ruskim državnim medijima.

Tri skladišta oružja, prema njihovom izvješću, uništena su u regiji Zaporižja na jugoistoku Ukrajine.

10:49 Ministarstvo obrane Velike Britanije priopćilo je u novom ratnom izvješću kako Rusija postiže manje pomake oko Lisičanska. U izvješću stoji kako ukrajinske snage vjerojatno nastavljaju blokirati ruske snage u jugoistočnim predgrađima na istoku Ukrajine.

"Rusija se najvjerojatnije suočava sa sve manjim zalihama preciznijeg modernog oružja", stoji u izvješću.

10:43 SAD je poručio da će poslati Ukrajini dva raketna sustava zemlja-zrak Nasams, četiri dodatna protutopnička radara i do 150.000 granata topničkog streljiva od 155 mm kao dio najnovijih paketa oružja, prenosi The Guardian.

Paket, vrijedan oko 820 milijuna dolara (677 milijuna funti), najavio je američki predsjednik Joe Biden u četvrtak nakon okupljanja čelnika NATO -a u Madridu.

10:39 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je ažurirane podatke o ruskim vojnim gubicima od početka invazije na Ukrajinu. U infografici objavljenoj na Twitteru, među ostalim, stoji kako je život od početka rata izgubilo gotovo 36000 ruskih vojnika.

10:20 Institut za rat objavio je kako se Kremlj vjerojatno priprema za dugotrajni rat u Ukrajini, mobilizacijom gospodarstva. predložen je amandman po kojoj bi državne tvrtke imale obavezu opskrbljivati vojsku. 

07:00 Snažne eksplozije čule su se rano u subotu u ukrajinskom gradu Mikolajivu, rekao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič u objavi na društvenim mrežama.

"U gradu se čuju snažne eksplozije! Ostanite u skloništima!", napisao je Senkevič u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Nije poznato što je uzrokovalo eksplozije. Reuters nije mogao neovisno provjeriti istinitost izvješća. Prije eksplozija oglasile su se sirene za zračnu uzbunu oglasile u cijeloj regiji Mikolajiv.

Što se događalo 128. dana rata u Ukrajini, možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene