Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U UKRAJINI

Ukrajinci raketirali most u gradu pod ruskom okupacijom: Četiri osobe su poginule. Granate padaju diljem Hersona

Himars
Himars Foto: Afp
Pregovori između Ukrajine i njezinih saveznika o slanju projektila dugog dometa odvijaju se ubrzano. Ukrajina je uvela sankcije za 185 tvrtki i pojedinaca koji podupiru rusku agresiju.

 

  • Ukrajina uvela sankcije za 185 tvrtki i pojedinaca
  • Srušio se helikopter koji se koristi za prijevoz Vladimira Putina
  • Rusija optužila Ukrajinu za bombardiranje bolnice

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

18:11 Četiri osobe su poginule, a pet ih je ozlijeđeno kada su ukrajinske snage napale most u okrugu Melitopol na jugoistoku Ukrajine, priopćile su u nedjelju vlasti koje podržava Rusija.

Novinari Reutersa nisu mogli potvrditi izvješće.

Proruski čelnik oblasti Zaporižja Jevgenij Balitski objavio je da je Himarsom pogođen željeznički most preko rijeke Molochne.

"Četiri osobe su poginule, pet je ozlijeđenih", napisao je.

16:39 Tri osobe su poginule, a pet ih je ozlijeđeno nakon ruskog granatiranja lučkog grada Hersona, tvrde lokalne vlasti.

Regionalna vojna uprava Herson objavila je na svom Telegram kanalu da su ruske snage gađale bolnicu, školu, autobusnu stanicu, poštu, banku i stambene zgrade.

Dodaju da je osam žrtava, troje mrtvih te petero ozlijeđenih.

Među ozlijeđenima je bila i medicinska sestra koja je radila u regionalnoj bolnici kada je napadnuta, rekao je Yuri Sobolevskiy, zamjenik čelnika Regionalnog vijeća Hersona, na svom Telegram kanalu, prenosi The Guardian.

16:37 Savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Anton Geraščenko je rekao da su Rusi napali bolnicu u Hersonu. Ističe da ima mrtvih i ranjenih, ali da se točan broj još utvrđuje.

16:00 Ožalošćeni su se danas okupili u Kijevu kako bi odali počast britanskom dobrovoljcu koji je poginuo dok je bio u misiji spašavanja iz grada Soledara u istočnoj Ukrajini.

Britanski volonter Andrew Bagshaw, za kojeg je održana služba, i njegov kolega volonter Chris Parry, ubijeni su tijekom pokušaja humanitarne evakuacije, javlja Reuters.

15:15 Rusko ministarstvo obrazovanja dalo je daljnje pojedinosti o planovima za uključivanje osnovne vojne obuke u srednje škole u zemlji, priopćilo je danas britansko Ministarstvo obrane (MoD).

U svom dnevnom ažuriranju obavještajnih podataka, Ministarstvo obrane je reklo da će modul "uključivati ​​obuku s jurišnim puškama serije AK ​​i ručnim granatama, vojnu vježbu i pozdrave".

Dodalo se da su inicijative, koje stupaju na snagu u rujnu, najvjerojatnije namjerno "podsjećanje na Sovjetski Savez" jer se slična obuka odvijala u školama do 1993.

13:01 Ruski predsjednik Vladimir Putin otvoren je za kontakte s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom iako nema s njim zakazan telefonski razgovor, rekao je u nedjelju glasnogovornik Kremlja za državnu novinsku agenciju RIA Novosti.

"U rasporedu za sada nema dogovorenih razgovora (sa Scholzom). Putin je bio i ostaje otvoren za kontakte", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, izvijestila je RIA Novosti.

Njemačka, koja je prvo bila glavni protivnik unutar Zapada u smislu opskrbe Ukrajine modernim borbenim tenkovima kako bi joj pomogla u borbi protiv ruske invazije, rekla je prošlog tjedna da će poslati svojih 14 tenkova Leopard 2 u Kijev i odobriti savezničkim europskim zemljama da isporučuju Leoparde. Ta objava, nakon koje je SAD obećao Kijevu tenkove M1 Abrams, razbjesnila je Kremlj.

U intervjuu za berlinski dnevnik Tagesspiegel koji je objavljen u nedjelju, Scholz je poručio: "Ponovno ću razgovarati i s Putinom jer je potrebno razgovarati."

Njemački kancelar je s Putinom zadnji put razgovarao početkom prosinca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Teške ozljede Detalji strašnog napada na liječnicu u Virovitici: Pacijentica ju izbola nožem, oglasio se i Beroš

Pročitajte i ovo Velika bijela psina VELIKA BIJELA PSINA Morski pas roniocu odgrizao glavu: Potreseni ribari svjedočili stravičnom trenutku

12:44 Američki vojni dužnosnici navodno nagovaraju dužnosnike Pentagona da Ukrajini pošalju ratne avione F-16 da bi se lakše obranila od ruske agresije.

Anonimni izvor za Politico je rekao da konačna odluka nije donesena, ali da je viši dužnosnik američkog ministarstva obrane rekao da se "ne protivimo tome".

Informacija o mogućem slanju aviona objavljena je samo nekoliko tjedana nakon što su američke vlasti objavile da će Ukrajini poslati vojni paket pomoći vrijedan dvije milijarde dolara, što uključuje i raketni sustav Patriot.

Pregovori o slanju moćnog oružja

9:59 I ukrajinska vojska i pripadnici ruske plaćeničke grupe Wagner tvrde da imaju kontrolu nad područjem Blahodantea na istoku ukrajinske regije Doneck.

"Postrojbe Ukrajinskih obrambenih snaga odbile su napad okupatora Blahodantea", objavile su ukrajinske snage te dodale da su uspjele odbiti još 13 napada u Donecku.

Na Telegramovu kanalu Wagnera objavljeno da su plaćenici zauzeli isto područje.

Pročitajte i ovo Dinka Živalj Vikend-pregovori u Zagrebu Hoće li poskupjeti odvoz otpada u gradu? "Pregovori tek trebaju početi"

Pročitajte i ovo Kampanja Držat ću oči širom otvorene - 1 "Držat ću oči širom otvorene" Nova kampanja bori se za žrtve kaznenih djela: Nasilje se najčešće ne prijavljuje iz straha

8:14 Pregovori između Kijeva i njegovih saveznika o zahtjevima Ukrajine za projektilima dugog dometa, za koje kaže da su joj potrebni kako bi spriječila Moskvu u uništavanju ukrajinskih gradova, odvijaju se ubrzano, rekao je najviši savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Kako bi se drastično smanjilo ključno oružje Rusije, potrebni su nam projektili koji će uništiti njihova spremišta", rekao je savjetnik predsjednika Mihajlo Podoljak. "Prvo, pregovori stoga već traju. Drugo, pregovori napreduju ubrzanim tempom", dodao je, ali nije ulazio u pojedinosti.

Zelenski je, zasebno govoreći, rekao da Ukrajina želi spriječiti ruske napade na ukrajinska urbana područja i civile. Zelenski je dodao da Ukrajina treba projektile američke proizvodnje ATACMS, koji imaju domet od 297 kilometara. Washington zasad odbija poslati to oružje.

"Ukrajina treba rakete dugog dometa kako bi okupatoru oduzela mogućnost da postavi svoje lansere raketa negdje daleko od bojišnice i uništava ukrajinske gradove", kazao je u svojoj večernjoj videoporuci.

Pad ruskog helikoptera

7:48 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uveo je sankcije za 185 tvrtki i pojedinaca koji podupiru ruski rat.

Tvrtke i poslovni ljudi koji prevoze osoblje i vojnu opremu željeznicom u ime države agresora bit će kažnjeni, rekao je Zelenski u večernjem obraćanju. Dodao je da će zaplijenjena imovina biti iskorištena u korist ukrajinske obrane u ratu.

Na popisu sankcioniranih su 182 tvrtke, među kojima su i one bjeloruske koje pomažu Rusiji s isporukama, te troje pojedinaca. Zelenski je također rekao da Ukrajina radi na tome da i druge države blokiraju imovinu tih tvrtki i pojedinaca.

Pročitajte i ovo Epicentar potresa koji je pogodio Iran TRI OSOBE POGINULE "Traumatično iskustvo", "Jako sam se preplašio": Potres magnitude 5,9 stupnjeva pogodio Iran

7:10 Helikopter koji je dio flote koja prevozi najviše ruske dužnosnike, uključujući predsjednika Vladimira Putina, srušio se prilikom slijetanja kod Moskve.

Helikopter Mil Mi-8 udario je o tlo dok je u petak slijetao u međunarodnu zračnu luku Vnukovo, u blizini ruske prijestolnice, javlja ruska državna novinska agencija Interfax.

Zrakoplovna publikacija Aerotime Hub izvijestila je da je helikopter pripadao posebnom odredu Rusija koji upravlja zrakoplovima koji se koriste za prijevoz ruskih vladinih dužnosnika.

Hitna služba koju je citirao Interfax rekla je da "prema preliminarnim podacima ima žrtava", iako, prema informacijama izvora iz zračne luke, u incidentu nitko nije ozlijeđen.

Pročitajte i ovo Policijska potjera u Zagrebu POLICIJSKA POTJERA VIDEO Mnoštvo policijskih vozila jurilo zagrebačkim kvartom Peščenicom: Doznajemo što se dogodilo

7:02 Rusija je u subotu optužila ukrajinsku vojsku da je u raketiranju bolnice u Luhanskoj oblasti, na separatističkom istoku Ukrajine, usmrtila 14 i ranila 24 osobe.

U subotu ujutro ukrajinske oružane snage su namjerno gađale mjesnu bolnicu iz višecjevnih raketnih bacača Himars u Novoajdaru, navodi se u priopćenju ruske vojske. Liječnici te bolnice već mjesecima pružaju medicinsku pomoć civilnom stanovništvu i vojnicima, navodi isti izvor.

"Namjerni napad na poznatu civilnu medicinsku ustanovu nedvojbeno je težak ratni zločin kijevskog režima", dodaje se u priopćenju.

Što se u Ukrajini događalo jučer, možete pročitati >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene