Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Držat ću oči širom otvorene"

Nova kampanja bori se za žrtve kaznenih djela: Nasilje se najčešće ne prijavljuje iz straha

Kampanja Držat ću oči širom otvorene - 1
Kampanja Držat ću oči širom otvorene - 1 Foto: Europska komisija
Uz središnju poruku "Držat ću oči širom otvorene" Europska komisija pokrenula je informativnu kampanju da bi građane osvijestila o pravima koja imaju žrtve kaznenih djela, dostupnim službama za pomoć i podršku, kao i mogućnostima prijave kaznenog djela.

Kampanjom "Držat ću oči širom otvorene" obuhvaćene su institucije i organizacije civilnog društva koje pružaju podršku žrtvama i svjedocima svih kaznenih djela, a osobito djeci žrtvama nasilja, žrtvama rodno uvjetovanog nasilja te LGBTIQ fobije i ksenofobije. Partneri kampanje na nacionalnoj razini su Ministarstvo pravosuđa i uprave, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima te udruga za pomoć žrtvama Bijeli krug.

Svrha je kampanje potaknuti i osvijestiti bližnje, članove obitelji, prijatelje, ali i širu okolinu – da prepoznaju žrtve, pruže im svoju podršku te im pomognu prijaviti nasilje.

"Sustav podrške žrtvama i svjedocima u Hrvatskoj Ministarstvo pravosuđa i uprave razvija već 17 godina te je, između ostalog, omogućilo rad Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006, ali i Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela koju čini 10 organizacija civilnog društva u 17 županija", rekla je Nikica Hamer Vidmar, voditeljica Službe za podršku žrtvama i svjedocima Ministarstva pravosuđa i uprave.

"U okviru podrške koju pruža žrtvama i svjedocima Služba za podršku žrtvama i svjedocima obavijestila je 9640 žrtava o otpustu počinitelja s izdržavanja kazne zatvora, dok su Odjeli za podršku žrtvama i svjedocima pri županijskim sudovima od 2008. godine pružili podršku za 46.962 žrtve i ostvarili 50.660 telefonskih kontakata", dodala je.

Pročitajte i ovo Policijska potjera u Zagrebu POLICIJSKA POTJERA VIDEO Mnoštvo policijskih vozila jurilo zagrebačkim kvartom Peščenicom: Doznajemo što se dogodilo

Također je pozvala žrtve da se obrate za pomoć s povjerenjem.

"Sustav podrške žrtvama i svjedocima tu je za svaku žrtvu. Zato je važno ohrabriti ih da potraže pomoć. Ponekad jedan razgovor s našim stručnjacima i volonterima može napraviti znatnu razliku. Naša je poruka svima: obratite nam se s povjerenjem, niste sami", rekla je Hamer Vidmar.

Kako bi se ukazalo i upozorilo na važnost prijavljivanja nasilja, održala se akcija, odnosno izazov "Držat ću oči širom otvorene" u kojem su sudjelovali predstavnici partnera kampanje, predstavnici institucija i organizacija koje pružaju podršku žrtvama nasilja te ambasadori kampanje pjevačica Maja Šuput, influenceri Marco Cuccurin i Dario Marčac, koji su na taj način prvi iskazali svoju podršku žrtvama nasilja, a potom su se uključili i sami građani.

Kampanja Držat ću oči širom otvorene - 1 Kampanja Držat ću oči širom otvorene - 2 (Foto: Europska komisija)

Ovaj izazov, koji se provodi u deset gradova Europe, inspiriran je originalnim performansom umjetnice Marine Abramović, a koncipiran je na način da su postavljene stolice za dvije osobe koje su se izmjenjivale za stolom gledajući se bez treptanja, dok su lica oba sudionika projicirana na video zidu uz snažnu poruku "Držat ću oči širom otvorene" za žrtve nasilja.

Pročitajte i ovo Epicentar potresa koji je pogodio Iran TRI OSOBE POGINULE "Traumatično iskustvo", "Jako sam se preplašio": Potres magnitude 5,9 stupnjeva pogodio Iran

Kampanja, koju Europska komisija na međunarodnoj razini provodi u suradnji s organizacijom Victim Support Europe (VSE), dio je prve strategije Europske komisije o pravima žrtava, a cilj joj je osigurati da žrtve svih kaznenih djela budu informirane o pravima i načinima njihova ostvarivanja: pravo da se žrtvu razumije i da joj je sva komunikacija u koju je uključena razumljiva, kao i da žrtve svih kaznenih djela budu informirane o pravima i načinima njihova ostvarivanja; pravo na pristup službama za povjerljivu i besplatnu podršku i pomoć, pravo na dobivanje informacija; pravo na sudjelovanje u kaznenim postupcima; pravo na zaštitu i pojedinačnu procjenu; kao i prava članova obitelji žrtve na pristup službama za podršku i pomoć ili pravo na zaštitu.

Istraživanje Europske komisije

Da je potrebno podizati razinu osviještenosti o pravima žrtava i dostupnim službama za podršku i pomoć, potvrdilo je i reprezentativno istraživanje Europske komisije provedeno u zemljama koje sudjeluju u kampanji. Obuhvatilo je više od 4000 ispitanika u dobi od 18 do 30 godina, od čega 316 u Hrvatskoj.

Istraživanje je pokazalo da 51 posto ispitanika u Hrvatskoj ne zna da su žrtve kaznenih djela u EU zaštićene posebnim pravima, a samo oko jedne trećine onih koji su toga svjesni upoznati su s tim pravima.

Pročitajte i ovo Pripreme za izbore: Ilustracija - 8 Parlamentarni izbori Korak po korak - pripreme za odlučujuću utakmicu počinju: "Razgovaramo, ali ne bih sada o imenima"

Kazneno djelo "vjerojatno" bi prijavilo 95 posto ispitanika da su oni žrtva ili da je riječ o kaznenom djelu na štetu djeteta, no taj se postotak smanjuje kad je riječ o rodno uvjetovanom nasilju (71 posto). Samo nešto više od polovice ispitanih prijavilo bi da su žrtva ksenofobije (69 posto) ili LGBTIQ fobije (63 posto). Iako je većina ispitanika upoznata s pravom na zaštitu, strah je glavni razlog zbog kojeg ne bi prijavili kazneno djelo (49 posto).

"Svatko od nas može postati žrtvom nasilja. Zato je važno da znamo svoja prava i kome se možemo obratiti za pomoć, bilo da smo žrtva nasilja mi sami ili je to netko od naših bližnjih. U Europskoj uniji želimo da se glas žrtava čuje, želimo stvoriti okruženje u kojem žrtve osjećaju da su sigurne, da ih se razumije i podržava, da se prema njima postupa pravedno, dostojanstveno i s poštovanjem", rekla je Andrea Čović Vidović, voditeljica medija za Europsku komisiju u Hrvatskoj.

"Žrtvama svih vrsta nasilja EU jamči prava bez obzira na to gdje se u Uniji kazneno djelo dogodilo. Ovom kampanjom cilj nam je pomoći žrtvama i svim osobama koji su im podrška da bolje razumiju ta prava, ali ih i ohrabriti da ta prava koriste, kao i da prijavljuju nasilje", dodala je.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Lisabonu - 3 Nemaju napretka u karijeri Deseci tisuća učitelja izašli na ulice u Lisabonu, traže bolje plaće i uvjete rada

Kampanji podršku pružaju i B.a.B.e., Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Centar za mirovne studije, Hrabri telefon, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Zagreb Pride i Ženska soba, koji žrtvama i njihovim bližnjima pružaju stručnu podršku. U Republici Hrvatskoj žrtvama su besplatno dostupne usluge savjetovanja, emocionalne i psihološke podrške, pravnog savjetovanja, skloništa, telefonske linije za pomoć i podršku, kao druge usluge, ovisno o djelokrugu rada organizacija. Kampanju također podržavaju Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Grad Zagreb.

Sve informacije o organizacijama za podršku, kaznenim djelima i pravima žrtava u Hrvatskoj i ostalim zemljama dostupne su na posebnoj stranici: https://victims-rights.campaign.europa.eu.

Osim u Hrvatskoj, kampanja se provodi u još devet zemalja članica EU-a: Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Latviji, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene