Tijekom vikenda nastavljeni su pregovori Uprave Zagrebačkog holdinga sa svim sindikatima te gradske tvrtke. Glasnogovornica zagrebačke Gradske uprave Dinka Živalj je u nedjelju ujutro izašla pred novinare te otkrila najnovije informacije.


Glasnogovornica zagrebačke Gradske uprave Dinka Živalj je u nedjelju izašla pred novinare i rekla da očekuje da će proces mirenja završiti do kraja mjeseca te dodala da će sljedeći tjedan početi pregovori između Uprave, radnika i sindikata. Zbog toga se mnogi pitaju hoće li doći do povećanja odvoza otpada u Zagrebu.

"Pregovori tek trebaju početi. Kad oni završe, onda ćemo znati ishode. Čistoća se financira isključivo iz vlastitih prihoda i Uprava cijelo vrijeme vodi računa o balansu između plaće koju radnici Čistoće trebaju dobiti za svoj pošteni rad i iznosa koji građani mogu platiti za komunalne usluge", rekla je glasnogovornica.

"Pozivamo sve uključene pa i gradsku vlast da pokažu prvenstveno razumijevanje. Zahtjevi su i više nego opravdani s obzirom na sve i da riješimo ovu situaciju. Ako ne postoji, onda imamo jedan veliki problem", istaknuo je Dražen Jović, Predsjednik Sindikata zagrebačkog holdinga - ZET.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević ranije je rekao da je prihvaćena većina zahtjeva sindikata te su se radnici Čistoće vratili na posao, no ostalo je još nekoliko zahtjeva o kojima će se pregovarati.

Tomislav Tomašević Počeli pregovori radnika Čistoće i Holdinga: Ostalo je još 6 spornih točaka

Mladen Novosel, SSSH Radnici Čistoće ne odustaju od svojih zahtjeva, sindikalist Novosel: "Naravno da je nemoguće da baš svatko bude zadovoljan"

Živalj je objasnila kako proces mirenja nisu "tajni pregovori", kako se moglo čuti, što prema njezinim riječima unosi "nemir među radnike i javnost", te dodala.

"Mirenje Uprave i sindikata Zagrebačkog holdinga dio je zakonom definirane procedure slijedom izostanka dogovora o dodatku Kolektivnom ugovoru koji su vođeni krajem prošle godine između sindikata i Uprave Holdinga".

"Sindikati su tražili linearno povećanje plaća (jednako za sve zaposlenike), a Uprava Holdinga inzistirala je na tome da zaposlenici s najmanjim primanjima dobiju najveću povišicu. Slijedom toga je Uprava prošli mjesec donijela jednostranu odluku o povećanju plaća i naknada za prosječno 7,5 posto, od 13 posto za one s najnižim primanjima do pet posto za one s najvišim", rekla je Živalj.

"Nakon toga su sindikati pokrenuli proces mirenja, koji je započeo ranije ovaj mjesec i koji sada teče sukladno zakonskoj proceduri. Mirenje je zakonom definirano kao povjerljiv proces, a vodi ga ovlašteni miritelj. Sve se odvija po jasno definiranim pravilima. Svi su predani dogovoru", dodala je.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju