Obavijesti Video Pretražite Navigacija
34. DAN RATA

Završeni pregovori u Istanbulu: Rusija najavila važnu stvar, čeka se razgovor Putina i Macrona

Rusija već 34. dan napada Ukrajinu, ali ukrajinska vojska se ne predaje, a u Istanbulu su za danas završili pregovori.

 

  • Održana je nova runda pregovora u Istanbulu
  • Rusija je objavila da će radikalno smanjiti vojne aktivnosti oko Kijeva i Černihiva u cilju postizanja sporazuma s Ukrajinom
  • Joe Biden ne misli povući komentar o Vladimiru Putinu
  • Ponovno je granatirano nuklearno istraživačko postrojenje u Harkivu
  • Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Rusija razvija mjere za ograničavanje ulaska u Rusiju za državljane "neprijateljskih" zemalja
  • Rusija je poručila da će obustaviti opskrbu plinom u Europi nakon odluke G7

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

14:20 Rusija je protjerala 10 diplomata, po troje iz Estonije i Latvije i četvero iz Litve, kao odgovor na isti potez triju baltičkih država početkom mjeseca. Moskva je pozvala veleposlanike triju država i uručila im prosvjednu notu zbog "provokativnih" i "neutemeljenih" poteza protiv ruskih diplomata. Baltičke zemlje, nekada dio SSSR-a, a sada članice EU-a i NATO-a, snažno su podržale sankcije Zapada protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu.

14:05 Šef ruskog izaslanstva Vladimir Medinski po završetku nove runde pregovora koja je održana licem u lice u Istanbulu rekao je da su pregovori bili konstruktivni. Rusija je najavila da će drastično smanjiti svoje vojne aktivnosti u blizini Kijeva i Černihiva kako bi se stvorili uvjeti za daljnji dijalog, a nakon što su za danas završeni mirovni pregovori u Istanbulu koji su, kako se čini, postigli određeni napredak, javlja The Independent.

13:45 Završen je sastanak ukrajinskih i ruskih pregovarača u Istanbulu o okončanju rata, priopćilo je ukrajinsko veleposlanstvo u Turskoj. Razgovori su trajali oko četiri sata s povremenim prekidima. Nejasno je hoće li se razgovori nastaviti i drugi dan u Istanbulu.

Ukrajinski pregovarač rekao je da je predložen novi sustav jamstva sigurnosti koji bi među jamcima mogao imati Tursku, Kanadu, Poljsku i Izrael. Taj bi potez trebao ići na referendum u Ukrajini, ali bi mogao dovesti do zabrane stranih vojnih baza u zemlji, rekao je diplomat, a to bi rezultiralo neutralnim statusom Ukrajine, zahtjevom Rusije. Također je iznijet prijedlog za raspravu o statusu Krima, javlja The Independent.

12:55 Ruska raketa pogodila je sjedište regionalnih vlasti u lučkom ukrajinskom gradu Mikolajivu, usmrtivši najmanje troje i ranivši 22 ljudi, objavile su u utorak lokalne vlasti. Više od 20 ranjenih osoba izvučeno je iz ruševina koje i dalje pretražuju spasilačke službe.

Ruske snage napale su južne lučke gradove Herson, Odesu, Mikolajiv i Mariupolj kako bi odsjekle Ukrajinu na Crnom moru i uspostavile kopneni koridor iz Rusije do Krima, poluotoka koji je Rusija pripojila 2014.

12:45 Francuski predsjednik Emmanuel Macron i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarat će kasnije tijekom dana, objavio je Reuters.

12:30 Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je bez dokaza SAD da svakodnevno organizira kibernetičke napade na tu zemlju. No, tvrde da će naći dokaze za, kako tvrde, ''kibernetičku agresiju'', a "napadači će neminovno odgovarati za svoje postupke u skladu sa zakonom", navode. Slične ranije tvrdnje SAD je odbacio, a Rusiju stručnjaci optužuju da rutinski koristi dezinformacije kao dio svoje propagandne kampanje.

12:15 Izvješća o tome da je ruski milijarder Roman Abramovič otrovan neistinita su i dio "informacijskog rata", poručeno je iz Moskve. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Abramovič nije bio službeni član ruske delegacije na pregovorima s Ukrajinom u Turskoj, ali da im je bio prisutan. Peskov je novinarima tijekom konferencijskog poziva rekao da će u utorak ili srijedu postati jasno jesu li mirovni pregovori obećavajući.

12:08 Ukazao se, ili se tako barem čini, preko televizije ruski ministar obrane Sergej Šojgu, koji se od sredine ožujka nije pokazivao u javnosti i poručio: ''Ruske oružane snage nastavit će specijalnu vojnu operaciju dok se ne ostvare postavljeni ciljevi.''

''Pratimo izjave čelnika određenih zemalja NATO-a o njihovoj namjeri da Ukrajini isporuče avione i sustave protuzračne obrane. U slučaju njihove provedbe odgovorit ćemo na odgovarajući način", rekao je Šojgu te kazao da ruski vojnici aktivno pomažu stanovništvu Narodnih Republika Donjeck (DPR) i Lugansk (LPR) da normalno žive. 

''Specijalna vojna operacija je u osnovi postigla svoje ciljeve, što joj omogućuje da se usredotoči na postizanje primarnog cilja, odnosno oslobađanje Donbasa", zaključio je Šojgu obraćajući se dužnosnicima na televizijskom sastanku.

12:00 Kupci ruskog plina moći će kupiti rublje na Moskovskoj burzi po tržišnom tečaju za plaćanje "plavog goriva", rekao je za Ria novosti šef ruskog parlamentarnog odbora za financijsko tržište Anatolij Aksakov. "Za to nema tehničkih prepreka, a postupak je propisan zakonom", rekao je Aksakov.

Prema njegovim riječima, mehanizam plaćanja može izgledati tako da se kupac plina prijavi na Moskovsku burzu i zatraži određeni iznos rubalja. Tečaj se utvrđuje na burzi, zatim se sklapa posao, novac se prenosi na račun Gazproma, a Gazprom isporučuje plin.

11:33 Ukrajinske snage u ponedjeljak kasno navečer srušile su dvije rakete. Ukrajina tvrdi da su rakete ispaljene s teritorija Bjelorusije i da su išle u smjeru Lavova.

11:21 Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafael Mariano Grossi, stigao je u Ukrajinu. "Prešao sam ukrajinsku granicu kako bih započeo misiju da se osigura sigurnost nuklearnih objekata u zemlji. Moramo djelovati sada kako bismo spriječili opasnost od nuklearne nesreće", objavio je na Twitteru.

11:20 Ukrajina je u utorak nastavila s evakuacijama civila kroz tri humanitarna koridora, od kojih jedan vodi iz opkoljenog grada Mariupolja, nakon dana kada su evakuacije prekinute iz straha od ruskih "provokacija". "Tri humanitarna koridora potvrđena su za danas", rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk u video snimci na Telegramu.

Po njoj, prvi koridor bit će uspostavljen između Mariupolja i Zaporižja i Berdjanska i Zaporižja. Drugi ide iz Melitopolja, koji je pod kontrolom ruskih snaga i Zaporižja a treći do tog grada iz Enerhodara, grada koji je također u ruskim rukama. U ponedjeljak su ukrajinske vlasti objavile da neće biti evakuacija civila iz straha od ruskih "provokacija".

Humanitarni koridori organiziraju se svaki dan iz gradova koji su najviše pogođeni borbama kako bi se omogućio odlazak civilima. Ukrajina je više puta osudila ruske napade na te koridore, posebno oko Mariupolja.

10:57 Ukrajinci tvrde da su pogodili ruski tenk u Mariupolju, a stanovnici Harkiva čiste grad nakon jutrošnjeg napada.

10:17 U Kijevu su se ponovo oglasile sirene za zarčnu uzbunu. 

10:16  Dok traju pregovori, Rusija napada Mikolajiv. Državna služba za hitne slučajeve Ukrajine izvijestila je da je oko 8.45 sati došlo do napada na Mikolajiv. Spasilačke službe izvukle su iz deveterokatnice 17 osoba, a nastavlja se akcija spašavanja. Ispod ruševina je najmanje osmero ljudi. Napadnuta je zgrada lokalne uprave.

10:02 Predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk zatražio je u svom govoru predsjednicima parlamenata EU-a uvođenje novih sankcija Rusiji kako bi se "razbila okosnica kriminalnog ruskog režima". Potrebne su "nove i nove sankcije kako bi se razbila okosnica kriminalnog ruskog režima", kazao je Stefančuk u svom obraćanju putem video veze Konferenciji predsjednika parlamenata država članica EU-a u Brdu kod Kranja.

"Trebamo najjače sankcije Rusiji. Trebamo ratni materijal, ratnu pomoć", dodao je. Stefančuk je apelirao na olakšanje nacionalnih procedura za slanje pomoći Ukrajini, istaknuvši da "ako ne zaustavimo izvor patnje možemo očekivati samo gore - više žrtava, više ubijenih, više izbjeglica“

"Trebamo brz odgovor na sve što se događa. Govorimo o genocidu nad ukrajinskim narodom", poručio je.

9:53 Na pregovorima u Istanbulu neočekivano se pojavio Roman Abramovič. Jučer je sve šokirala potvrda njegova glasnogovornika da je imao simptome trovanja. Više o tome OVDJE. 

9:30 Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak podijelio je fotografiju s pregovora. 

9:02 Počeli su pregovori. Prije početka pregovora ruskim i ukrajinskim pregovaračima se obratio turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.

Turski predsjednik pozvao je na hitan prekid vatre te izrazio nadu da će sastanak biti od koristi za uključene zemlje i cijelu regiju, da je Turska pokazala pošten stav o sukobu te da dogovoreni mir neće imati gubitnika.

Pregovaračima je poručio da sastanak mora iznijeti konkretne rezultate a da su Putin i Zelenski prijatelji. Kaže da "pošteni mir" neće imati gubitnika i da nastavak sukoba nikome ne koristi.

Turska je spremna organizirati sastanak Zelenskog i Putina. 

"Napredak koji ostvarite u razgovorima također će nam omogućiti da prijeđemo u sljedeću fazu, a to je kontakt na razini čelnika. Spremni smo održati takav sastanak", rekao je Erdogan

8:46 Ukupno je 144 djece poginulo otkako je prošlog mjeseca krenula ruska invazija na Ukrajinu, kažu iz ureda glavnog tužitelja. Ozlijeđeno je više od 220 djece. Uništeno je više od 60 ukrajinskih religijskih građevina i 733 obrazovne ustanove.

8:45 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je sve države da kriminaliziraju upotrebu slova Z kao simbola javne podrške ruskoj agresiji u Ukrajini.

"Z označava ruske ratne zločine, bombardirane gradove, tisuće ubijenih Ukrajinaca. Javna podrška ovom barbarstvu mora biti zabranjena", napisao je Kuleba na Twitteru. 

8:38 Ukrajina je objavila najnovije podatke o ruskim gubitcima. Tvrde da je dosada poginulo 17.200 ruskih vojnika. Ukrajinsko ministarstvo obrane navodi da je do sada ukupno uništeno 597 ruskih tenkova, 1710 oklopnih borbenih vozila, 303 topnička sustava, 54 sustava za protuzračno djelovanje, 127 zrakoplova i 129 helikoptera.

8:35 Britansko ministarstvo objavilo je nove informacije o ruskoj invaziji u Ukrajini. Ukrajinske snage nastavile su provoditi protunapade na sjeverozapadu Kijeva – uključujući Irpin, Bucha i Hostomel. Ovi napadi su imali određeni uspjeh i Rusi su odbačeni s brojnih pozicija, navode Britanci.

8:20 Glumac Sean Penn objavio je na Twitteru da je u Lavovu.

8:18 Ruske oružane snage jučer su raketirale grad Ljubotin na sjeveroistoku Harkovske regije. U napadu je ozlijeđeno sedam osoba. Iz ruševina su izvukli tijelo jedne osobe, javlja BBC. 

8:13 Sirene za zračni napad oglasile su se širom Ukrajine u utorak prije zore. 

7:56 Plaćenici ruske skupine Wagner raspoređeni su na istoku Ukrajine, objavilo je u ponedjeljak britansko ministarstvo obrane koje ocjenjuje da bi oko 1000 boraca te paravojne skupine moglo biti raspoređeno u zemlji.

7:40 Crna Gora suočena je s posljedicama rata u Ukrajini. Više o tome OVDJE. 

07:11 Rusija je poslala poruku Zapadu o uporabi nuklearnog oružja i fazi ratovanja. "Nećemo koristiti nuklearno oružje u slučaju poraza u Ukrajini.  Rusija bi nuklearno oružje upotrijebila samo kada bi postojala prijetnja opstanku zemlje", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za PBS NewsHour. Komentirajući sankcije koje je Zapad uveo Rusiji, Peskov je rekao da se radi o neprijateljskim uvjetima.

"Moramo se prilagoditi uvjetima. I, nažalost, ti uvjeti su prilično neprijateljski. Ušli smo u fazu totalnog rata, ne tjerajte nas u kut", izjavio je. 

07:05 Njemačkoj će trebati tri godine da organizira alternativne opskrbe plinom kako bi postala neovisna o plinu iz Rusije, rekao je glavni izvršni direktor njemačkog energetskog diva E.ON.

07:04 Glavni tajnik japanske vlade Hirokazu Matsuno izjavio je u utorak da će se od japanskih tvrtki tražiti da odbiju ako Rusija zatraži plaćanja u rubljima za ekonomske transakcije, posebno u energetskom sektoru.

Rusija je prošlog tjedna zahtijevala da "neprijateljske" zemlje moraju plaćati svoj plin u rubljima, a ne eurima, nakon što su se Sjedinjene Države i europski saveznici udružili u nizu sankcija usmjerenih na Rusiju. Japan je najavio i kako će zabraniti izvoz luksuzne robe u Rusiju od 5. travnja, objavilo je Ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije.

Zabranjeni predmeti uključuju luksuzne automobile, motocikle, alkoholna pića, kozmetiku, modne predmete i umjetnička djela, priopćilo je ministarstvo.

07:03 Rusija više ne traži da se Ukrajina "denacificira" i spremna je dopustiti Kijevu da se pridruži Europskoj uniji ako ostane vojno nesvrstana u sklopu tekućih pregovora o prekidu vatre, prema podacima koje su novinarima Financial Timesa dali izvori bliski pregovaračima.

Sporazum o prekidu vatre o kojemu trenutno pregovaraju Rusija i Ukrajina trebao bi tako uključivati odustajanje Ukrajine od članstva u NATO-u u zamjenu za sigurnosna jamstva i izglede za pridruživanjem Europskoj uniji. Jedan od izvora ustvrdio je da Rusija mijenja vojni pritisak i zahtjeve svaki dan.

6:40 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba poručio je ukrajinskim pregovaračima da ne jedu, ne piju i ne dodiruju ništa kada pregovaraju s Rusijom, jer je Abramovič navodno otrovan. Više o trovanju Abramoviča OVDJE. 

6:32 Nastavlja se rat u Ukrajini. Ukrajinci su objavili kako su opet preuzeli kontrolu nad gradom Irpinom te Trostjanecom. Iz Mariuplja koji je na rubu humanitarne katastrofe, jučer humanitarnih koridora nije bilo. U međuvremenu, danas se očekuje nastavak pregovora između Ukrajine i Rusije. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Kuleba poručio je kako će glavni cilj biti dogovor o prekidu vatre. Ruski i ukrajinski pregovarači za stol će sjesti u Istanbulu.

"Mogu reći da telefonski razgovori koje vodimo s gospodinom Putinom i gospodinom Zelenskim napreduju u pozitivnom smjeru" rekao je jučer turski predsjednik Tayyip Erdogan.

Joe Biden, koji je potpirio vatru svojim izjavama o Putinu, sinoć je rekao kako se ne misli ispričavati.
 

Kako je protekao 33. dan ruskog napada na Ukrajinu pročitajte >>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene