Obavijesti Video Pretražite Navigacija
147. DAN RATA

Putin se oglasio o opskrbi Europe plinom, SAD šalje Ukrajini moćno oružje

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Rat u Ukrajini traje 147. dan. Lavrov je kazao da će Rusija proširiti mete ako Zapad pošalje oružje Ukrajine. SAD šalje Ukrajini još četiri raketna sustava HIMARS i streljivo. Rusi su oborili svoj borbeni avion. Putin je poslao borbene avione iznad Barentsova mora.

 

  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smatra da stotine ukrajinskih dužnosnika potajno pomaže Rusiji
  • SAD šalje još oružja Ukrajini
  • Lavrov prijeti proširenjem meta napada
  • Rusi su srušili svoj borbeni avion
  • U Mariupolju se provodi kampanja cijepljenja protiv COVID-a Sputnjikom

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

21:33 Ruski plin ponovno će od četvrtka krenuti u Europu plinovodom Sjeverni tok 1, nakon završetka radova na održavanju, objavio je u srijedu njemački operater Gascade, ali Rusija je upozorila da bi pošiljke mogle biti znatno smanjene.

Potvrđeno je da će plin ponovo krenuti, izvijestila je njemačka kompanija koja upravlja plinovodom.

Ruski dobavljač plina Gazprom obustavio je isporuke 11. srpnja radi redovnog godišnjeg održavanja plinovoda, a smanjio je pošiljke u Njemačku već mjesec dana ranije, i to za 60 posto, zbog kašnjenja turbine koju je trebao servisirati njemački Siemens.

Siemens je turbinu otpremio u tvornicu u Kanadi, ali Ottawa ju je nakon servisa blokirala budući da je Gazpromu uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu. Nakon mjesec dana pregovora s Njemačkom Kanada je odlučila vratiti turbinu, unatoč prosvjedima Ukrajine.

Ruski list Kommersant objavio je u ponedjeljak da je stigla u Njemačku.

20:46 Ruski službenik, optužen za izdaju nakon što je tražio od ruskog predsjednika Vladimira Putina da prekine rat u Ukrajinu, osuđen je pod novim strogim zakonom kojim se nastoji spriječiti disidencija.

Leonid Vasjukevič izbačen je iz ruske Komunističke stranke nakon što je kritizirao Putina u svibnju. Rekao je ruskim medijima da je osuđen zbog "diskreditiranja" obrambenih snaga. 

Vasjukevič je, zajedno s ruskim zakonodavcem Genadijem Šulgom, proglašen izdajicom nakon što su kritizirali ono što Putin naziva "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini. Komentirali su to za vrijeme sastanka zakonodavne skupštine regije Primorski u istočnoj Rusiji 27. svibnja.

18:28 Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi se suočiti s još jednom ratnom frontom, ovaj put na vlastitom terenu, dok jedan čečenski bataljun priprema drugu ofenzivu na Moskvu, rekao je glasnogovornik dobrovoljačkih borbenih snaga u Ukrajini.

"Znamo položaje neprijatelja, gdje su ruske vojne baze", rekao je glasnogovornik bataljuna Sheikh Mansur, Islam Belokiev, u video poruci koju je ovaj tjedan dobio Fox News Digital dok je najavljivao plan da se ponovno bori za neovisnost Čečenije. "Podijelili smo Čečensku Republiku Ičeriju na tri fronta i 16 sektora", istaknuo je.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači, dobrovoljačke čečenske snage pridružile su se borbi u potpori Kijevu, potpirujući dugogodišnju netrpeljivost ne samo prema Rusiji, već i prema Putinu.

18:27 Guverner ruske južne regije Belgoroda rekao je u srijedu da je Ukrajina granatirala dva ruska sela u blizini granice i pritom ubila jednu osobu.

"Prema preliminarnim izvješćima, palo je pet granata. U Nehotejevki su oštećene četiri kuće, pogođeni su krovište, prozori, ograda i zgrada seoskog kluba", rekao je guverner Vjačeslav Gladkov na Telegramu, dodajući da je jedan mještanin poginuo.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti to izvješće.

17:10 SAD će poslati Ukrajini još četiri mobilna raketna sustava HIMARS, objavio je u srijedu američki ministar obrane Lloyd Austin, što je posljednji u nizu paketa vojne pomoći koja bi trebala ojačati Kijev u borbi protiv ruskih snaga.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je ranije ovoga tjedna naredio generalima da im prioritet bude uništenje ukrajinskih dalekomentnih raketnih sustava i topništva, nakon što su oružjem zapadne proizvodnje gađane ruske linije opskrbe.

"I dalje ćemo tražiti nove načine da dugoročno pomognemo hrabrim muškarcima i ženama u ukrajinskim oružanim snagama i osmišljavati našu potporu tako da Ukrajina ima tehnologiju, streljivo i vatrenu moć za samoobranu", rekao je Austin na virtualnom sastanku sa saveznicima posvećenom Ukrajini.

Zapad je dostavio Ukrajini dalekometno topništvo i višecjevne bacače raketa kako bi joj pomogao u okršaju s nadmoćom ruskom artiljerijom. HIMARS ima veći domet i precizniji je od artiljerije sovjetske proizvodnje koje Ukrajina ima u svome arsenalu.

Austin je rekao da novi paket uključuje i rakete za višecjevne bacače te topničku municiju. Računajući posljednji paket, SAD je Ukrajini dosad osigurao 16 HIMARS-a. Ukupna ameirčka vojna pomoć od početka rata u veljači iznosi osam milijardi dolara, 2.2 milijarde samo prošli mjesec.

17:05 Rusija je odbacila ideju o nastavku mirovnih pregovora s Ukrajinom te ju optužila da "ne zaslužuje ozbiljnu pozornost ozbiljnih ljudi". Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov ustvrdio je da su raniji mirovni pregovori "dokazali da Ukrajina nema želju iskreno pregovarati", javlja AFP.

"Oni jednostavno nisu sposobni artikulirati išta što bi zaslužilo ozbiljnu pozornost ozbiljnih ljudi", rekao je Lavrov pa dodao: "Mirovni pregovori u ovoj situaciji nemaju nikakvog smisla".

17:01 Najveća podmornica sa strateškim nuklearnim projektilima na svijetu izbačena je iz ruske ratne mornarice, objavili su ruski državni mediji u srijedu. "Nuklearna podmornica Dmirtij Donskoj izbačena je iz mornarice i bit će uništena", potvrdio je izvor u ruskoj obrambenoj industriji za RIA novosti, prenosi Newsweek.

Njeno mjesto u ruskoj ratnoj mornarici zauzeti će Oscar Belgorod nuklearna podmornica klase 2, dugačka gotovo 182 metra.

16:50 Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je rekao da se ne zna u kakvom će stanju turbina Sjevernog toka 1 biti vraćena nakon popravka u Kanadi, što dodatno povećava neizvjesnost u pogledu plinovoda koji bi nakon održavanja trebao biti ponovno u funkciji.

Putin je kazao i da postoji rizik da se servisirana oprema možda isključi, što bi zaustavilo protok plina kroz Sjeverni tok 1.

Energetski div pod kontrolom Kremlja, Gazprom, u lipnju je smanjio izvoz plina u Europu ovom rutom na 40 posto kapaciteta, okrivivši za to kašnjenje u povratu turbine koju je Siemens Energy servisirao u Kanadi. No ovaj je tjedan objavljeno da se turbina, koju su zahvatile sankcije, može ponovno ugraditi.

"Sada nam kažu da će te strojeve vratiti..., bar jedan od njih. No u kakvom je stanju i kakve će kvalitete biti kad se vrate i kakvi su tehnički parametri nakon ovog otprije planiranog popravka?", rekao je Putin za vrijeme događaja koji je prenosila televizija.

"Možda će se u jednom trenutku ugasiti, i to je to..., a Sjeverni tok 1 će stati jer su strojevi stigli iz Kanade", dodao je Putin ne iznoseći pojedinosti.

Sjeverni tok 1 najveća je izravna ruska ruta za opskrbu Europe plinom. U četvrtak bi trebalo ponovno pokrenuti izvoz plina nakon uobičajenog godišnjeg desetodnevnog remonta.

16:40 Vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni obznanio je kako je vrlo bitan faktor ukrajinskom otporu pošiljka M142 HIMARS raketnih sustava, koje omogućavaju kirurški precizne napade na "neprijateljska skladišta streljiva, goriva, ali i na njihove kampove". 

Cijelu obavijest o ukrajinskim oružanim snagama, ali i njegovoj suradnji s predstojnikom načelnika stožera generalom Markom Milleyem, pročitajte u nastavku.

16:30 Iako se većina borbi odigrava na fronti, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski počeo je u posljednje vrijeme voditi borbu "bliže kući". Nakon što je otpustio šefa sigurnosne službe SBU i prijatelja iz djetinjstva Ivana Bekanova te glavnu državnu odvjetnicu Irinu Venediktovu, očito je da je zabrinut oko izdaje u ukrajinskim redovima.

Tu odluku ukrajinski parlament potvrdio je u utorak, a Zelenski je u videoobraćanju naciji rekao da je više od 650 slučajeva u kojima su ukrajinski dužnosnici bili uključeni u izdaju i pomaganje Rusiji, među kojima je 60 slučajeva "podrivanja države" u dijelovima zemlje pod kontrolom Moskve.

"Svi su očekivali puno opipljivije rezultate od Bakanova i Venediktove u borbi protiv suradnika i izdajnika", rekao je Andrij Smirnov, zamjenik predstojnika ureda predsjednika.

Pročitajte i ovo Ukrajinska vojska Provedena istraga Rusija tvrdi da gubi u ratu protiv mutanata: "Testiranje krvi ukrajinskih ratnih zarobljenika otkrilo je..."

16:17 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu je izjavio da geografski ciljevi moskovske "specijalne vojne operacije" u Ukrajini više nisu ograničeni na istočnu regiju Donbas, već uključuju i niz drugih teritorija, objavila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Lavrov je dodao da će se ciljevi Rusije još više proširiti ako Zapad Kijevu isporuči oružje dugog dometa, piše agencija. Više o ruskim prijetnjama i budućim vojnim planovima pročitajte >>OVDJE.

Što se događalo ranije tijekom dana pročitajte >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene