Obavijesti Video Pretražite Navigacija
147. dan rata

Lavrov poslao zlokobnu poruku Zapadu: "Naši ciljevi će se proširiti ako pošaljete još oružja Ukrajini"

Ruski ministars vanjskih poslova Sergej Lavrov
Ruski ministars vanjskih poslova Sergej Lavrov Foto: Afp
Rat u Ukrajini ušao je u 147. dan. Lavrov prijeti proširivanjem ciljeva ako Zapad pošalje Ukrajini još oružja, SAD najavljuje novi paket raketnih sustava HIMARS i streljiva namijenjen Kijevu. Rusi su oborili svoj borbeni avion. Putin je poslao borbene avione iznad Barentsova mora.

 

  • Lavrov prijeti proširenjem meta, ako Zapad nastavi slati oružje Ukrajini
  • SAD šalju još oružja Ukrajini
  • Rusi su srušili svoj borbeni avion
  • Europska komisija traži smanjenje upotrebe plina za 15 posto
  • Rusi bi mogli proglasiti rat i provesti opću mobilizaciju
  • Sirija prekinula diplomatske odnose s Ukrajinom
  • Putin poslao vojne bombardere iznad Barentsova mora

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

14:40 Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da će sljedeći paket vojne pomoći Ukrajini uključivati još četiri topničko-raketna sustava HIMARS.

"Kasnije ovaj tjedan izbacit ćemo naš sljedeći paket oružja, streljiva i opreme za Ukrajinu. Bit će to naše 16. povlačenje opreme iz inventara od kolovoza 2021. Uključivat će još četiri HIMARS-a, napredna raketna sustava, koje Ukrajinci tako učinkovito koriste i koji su napravili veliku razliku na bojnom polju", rekao je Austin.

"Sljedeći paket pomoći uključivat će ​​više streljiva za HIMARS i topničkog streljiva", dodao je Austin. "Više od 30 zemalja poslalo je vojnu pomoć Ukrajini u trenutku krize, a mi nastavljamo činiti važan napredak", istaknuo je.

Lavrov poslao novu poruku Zapadu

14:23 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu je izjavio da geografski ciljevi moskovske "specijalne vojne operacije" u Ukrajini više nisu ograničeni na istočnu regiju Donbas, već uključuju i niz drugih teritorija, objavila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Lavrov je dodao da će se ciljevi Rusije još više proširiti ako Zapad Kijevu isporuči oružje dugog dometa, piše agencija.

Kada je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače, predsjednik Vladimir Putin negirao je da postoji bilo kakva namjera da se okupira ukrajinski teritorij, kazavši da mu je cilj demilitarizirati i "denacificirati" zemlju, što je izjava koju su Kijev i Zapad odbacili kao izgovor za osvajački rat.

Nakon što je u prvome pokušaju zauzimanja glavnog grada Kijeva ruska vojska odbijena, rusko ministarstvo obrane priopćilo je 25. ožujka da je prva faza specijalne operacije završena i da će se sada usredotočiti na "postizanje glavnog cilja, oslobađanje Donbasa".

Gotovo četiri mjeseca kasnije ruska vojska zauzela je Luhansk, jednu od dviju regija koje čine Donbas, no još su daleko od osvajanja čitave druge regije, Donecka. Ipak, ruske vojne snage zauzele su neke teritorije izvan Donbasa, posebice u regijama južne Zaporižje i Hersona te nastavljaju s raketnim napadima na gradove diljem Ukrajine.

14:15 Europska komisija u srijedu je iznijela svoj plan za smanjenje upotrebe plina u Europi za 15 posto. Pokušava ojačati energetsku otpornost EU-a zbog napetosti s ključnim dobavljačem Rusijom. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

14:12 Njemačka optužuje Rusiju da kao izgovor za ograničavanje protoka plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 koristi nedostatak turbine. Ruska državna energetska tvrtka Gazprom smanjila je isporuke posljednjih tjedana okrivljujući nedostatak plinske turbine koja je bila na popravku.

Njemačka ne vjeruje u objašnjenje i vjeruje da Kremlj smanjuje isporučene količine kao odmazdu na zapadne sankcije. "Želio bih naglasiti da je to, prema našim informacijama, isprika ruske strane", rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva gospodarstva.

13:16 Ruske snage u okupiranom Mariupolju u Ukrajini započinju kampanju cjepiva protiv COVID-a Sputnjikom, objavljeno je u srijedu. Petro Andrjuščenko, savjetnik gradonačelnika, napisao je na Telegramu: "Počela je kampanja cijepljenja protiv bolesti COVID-19 Sputnjikom. Zasad je cijepljenje obavezno za radnike koji idu na posao u gradsku upravu."

"I to je ono što najviše čudi jer vodstvo okupacijske vlasti i prvi suradnici bili su vođe pokreta protiv cijepljenja", dodao je, a prenosi EuroWeeklyNews.

Rusi srušili vlastiti borbeni avion

12:49 Mediji javljaju da je Rusija oborila jedan od svojih borbenih zrakoplova vrijedan 40 milijuna dolara na nebu iznad istočne Ukrajine, što je najnovije poniženje za Putinovu vojsku.


Iako je na prvim snimkama napisano kako su ruske snage oborile neprijateljsku letjelicu, već sljedeći dan pojavila se videosnimka olupine na tlu na kojoj se vide riječi "Ruske zračno-svemirske snage" ispisane na bočnoj strani aviona. 

Do obaranja je došlo nedugo nakon što je ruski ministar obrane Sergej Šojgu naredio svojoj protuzračnoj obrani da prioritetno obaraju rakete HIMARS američke proizvodnje.

Michael Weiss, dopisnik Daily Maila za sigurnost, navodi da su Rusi oborili vlastiti Su-34 pokušavajući uništiti projektile lansirane iz sustava HIMARS.

Incident je prvi otkrio Jevgenij Podubni, koji vodi proruski kanal na Telegramu na kojemu objavljuje videosnimke Putinovih snaga koje napadaju Ukrajinu. Kasno u nedjelju objavio je snimku plamene kugle koja pada s neba iznad grada Alčevska, u istočnoj Ukrajini pod ruskom okupacijom.

Uz video je napisao: "Sinoć je posada protuzračne obrane savezničkih snaga uništila cilj na nebu iznad Alčevska. Trenutačno nije poznato što je bila meta. Goruća lopta padala je na tlo više od minute." Sljedećeg jutra pojavila se snimka olupine na kojoj se vidi nešto što je izgledalo kao zapaljeni ostaci lovca-bombardera Su-34.

Mikolajiv se zatvara zbog istrage

12:01 "Mikolajiv se zatvara na jedan do dva dana kako bi se uhvatili kolaboracionisti i izdajice. Zatvaranje grada bit će najavljeno unaprijed, kazao je čelnik regionalne uprave Mikolajiva Vitalij Kim", pišu Hromadske Int. na Twitteru.

Dodaju da regionalne vlasti, zajedno s vojskom, trenutačno prikupljaju informacije o navodnim aktivnostima izdajnika. "Samo 19. srpnja zaprimljeno je 18 dojava o takvim radnjama. Policijski službenici trenutačno provjeravaju ove informacije", navode.

11:50 Suša, velike vrućine i požari prouzročeni granatiranjima uništavaju ukrajinska polja. Na Twitteru je objavljeno nekoliko fotografija uz komentar: "Ovako ruski okupatori uništavaju pšenicu koju ne mogu ukrasti."

11:41 Sirija je prekinula diplomatske veze s Ukrajinom, priopćila je vlada te zemlje nakon objave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da njegova vlada prekida diplomatske odnose sa Sirijom u lipnju.

"Sirijska Arapska Republika odlučila je prekinuti diplomatske odnose s Ukrajinom u skladu s načelom reciprociteta i kao odgovor na odluku ukrajinske vlade", izvijestila je državna novinska agencija SANA.

Zelenski je najavio prekid diplomatskih odnosa s vladom predsjednika Bašara al-Asada nakon što je Damask priznao neovisnost dviju separatističkih republika Donecka i Luhanska, koje podržava Rusija, a koje se nalaze u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini.

Lavrov uputio novu prijetnju

11:19 "SAD i Velika Britanija žele eskalirati sukob Rusije i Ukrajine u veću konfrontaciju između Moskve i Europe", rekao je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za RT.

"Naše američke i britanske kolege… uz potporu Nijemaca, Poljaka i baltičkih država jako žele da ovaj rat pretvore u pravi rat, sukobivši Rusiju s europskim zemljama", rekao je.

"Zapadne vlade doslovno koče Ukrajinu od bilo kakvih konstruktivnih koraka prema mirovnom rješenju", dodao je. "Oni ne samo da preplavljuju zemlju oružjem već tjeraju Ukrajinu da ga drskije upotrebljava", navodi Lavrov.

11:11 Ukrajinska vojska danas je obilježila treći rođendan Patrona, psića kojega koriste za pronalaženje zakopanih mina. Za velike uspjehe u spašavanju života od skrivenih bombi Patrona je odlikovao i predsjednik Volodimir Zelenski.

"Patron danas ima 3 godine! Čestitamo našem militantnom i, bez pretjerivanja, omiljenom psu Ukrajinaca", napisali su na Twitteru.

Putin bi mogao proglasiti rat i pokrenuti opću mobilizaciju

11:06 Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi uskoro izjaviti da će pribjeći nuklearnom oružju ne samo u slučaju napada na Rusiju, već i na nedavno okupirana ukrajinska područja. Tako bi Putin mogao pokušati zaustaviti ukrajinsku protuofenzivu, navodi američki Institut za rat.

"Pozivi ruskih nacionalističkih i proratnih glasova da Kremlj službeno definira operacije u Ukrajini kao rat, provede opću mobilizaciju i slijedi proširene teritorijalne ciljeve - danas su dosegli vrhunac", navode u tvitu.

Ukrajina oštetila ključni most preko Dnjipra

10:50 Ukrajinsko raketiranje teško je oštetilo ključni most Antonivski u regiji Herson, koja je pod kontrolom Rusije, priopćile su regionalne vlasti postavljene u Moskvi.

Most je jedna od samo dvije točke prijelaza ruskih snaga na teritorij koji su okupirale na zapadnoj obali goleme rijeke Dnjipro u južnoj Ukrajini. Bio je ključna meta za ukrajinske snage posljednjih dana, a Kijev je koristio visokoprecizne američke rakete da ga pokušaju uništiti.

Čelnik regije Herson Volodimir Saldo zatvorio je most za teretni promet u, kako je rekao, "privremenom ograničenju" kako bi se omogućila sanacija oštećenja. Automobili su se i dalje mogli koristiti mostom dugim više od jednog kilometra, rekao je Saldo.

Ukrajina je pogodila most s 12 granata iz novopristiglih topničkih raketnih sustava visoke mobilnosti HIMARS, američkog topničkog oružja dugog dometa za koje se Kijev nada da će preokrenuti tijek rata. "Ako se udari nastave, most bi se mogao srušiti", citirala je novinska agencija TASS riječi zamjenika čelnika ruske administracije.

10:21 U Harkivu su tri osobe ubijene iz vatrenog oružja u četvrti Saltovski. Među njima je 13-godišnji tinejdžer. Jedna žena je ozlijeđena.

9:59 Gotovo pet mjeseci od početka besmislenog rata protiv Ukrajine Rusija je smislila novo objašnjenje zašto su se planovi Kremlja za brzo preuzimanje vlasti tako spektakularno raspali. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

Putin poslao bombardere iznad Barentsova mora

9:39 Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je u još jednoj demonstraciji sile dva nadzvučna bombardera Tu-160 sposobna nositi nuklearne projektile iznad Barentsova mora sjeverno od Norveške, Finske i Švedske. Putin i drugi ruski dužnosnici u nekoliko su navrata upozorili Finsku i Švedsku na podnošenje zahtjeva za članstvo u NATO-u, piše Daily Mail.

Raspoređivanje dvaju aviona sposobnih za nošenje i lansiranje nuklearnih bojevih glava služi kao snažan podsjetnik na protivljenje Moskve širenju NATO-a duž sjeverne ruske granice. Borbeni zrakoplovi MiG-31 ispratili su zrakoplove Tu-160, nazvane Bijeli labudovi, u misiji koja je trajala više od sedam sati.

Prelet se događao u trenutku kada je Putin stigao u Teheran. Rusko ministarstvo obrane objavilo je priopćenje nakon prelijetanja. "Svi letovi aviona ruskih zračno-svemirskih snaga provode se u strogom skladu s međunarodnim pravilima korištenja zračnog prostora", priopćilo je ministarstvo.

Tu-160 je teški strateški bombarder sposoban za nadzvučni let i dizajniran za izvođenje nuklearnih i konvencionalnih napada na ojačane vojne ciljeve ili one u udaljenim područjima. Može nositi nuklearne i hipersonične projektile, kao i konvencionalne bojeve glave, ali mora biti u pratnji borbenih zrakoplova jer nema obrambenog oružja.

9:11 Ukrajinski Ured glavnog tužitelja priopćio je da su u ruskoj invaziji ubijena najmanje 353 djeteta, a ranjeno je još 679.

Srušen ruski borbeni avion

8:30 Nastavljaju se napadi na ukrajinske gradove. "Ruski okupatori granatirali su Nikopolj tijekom noći. Tridesetak raketa pogodilo je privatni sektor. Dvije su osobe poginule, a devet ih je ranjeno, među njima i četvero djece. 'Najmlađi ranjenik ima samo tri godine', rekao je guverner regije Dnjipropetrovska Valentin Rezničenko", piše NEXTA.

8:17 Ruski borbeni avion Su-35 srušen je u blizini Nove Kahovke u regiji Herson.

Ukrajinska protuzračna obrana tvrdi da ga je srušila, navodi se uz snimku kojoj nije potvrđena autentičnost.

Ukrajina se sprema na ofenzivu na Krim

7:45 Ruska ofenziva na ukrajinsku regiju Donbas nastavlja se s minimalnim pomacima, dok ukrajinske snage drže liniju, objavila je u srijedu britanska vojna obavještajna služba.

Antonovski most preko rijeke Dnjipro, koji su pogodile ukrajinske snage, vjerojatno je još uvijek upotrebljiv, objavilo je britansko ministarstvo obrane na Twitteru.

"Vrlo je vjerojatno da će most ostati upotrebljiv – ali to je ključna ranjivost za ruske snage", dodalo je ministarstvo u redovnom biltenu.

Ukrajinski glavni stožer u utorak navečer objavio je da su se ruske snage dodatno učvrstile u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas. "Neprijatelj je izveo napad na području Pokrovske, postigavši ​​djelomičan uspjeh, te se ukopao na južnom rubu mjesta", stoji u ukrajinskom dnevnom izvješću o situaciji.

Pročitajte i ovo Ukrajinska vojska Provedena istraga Rusija tvrdi da gubi u ratu protiv mutanata: "Testiranje krvi ukrajinskih ratnih zarobljenika otkrilo je..."

Pokrovske je naselje 10 kilometara istočno od važnog prometnog čvorišta Bahmuta u regiji Doneck. Linija Siversk - Soledar - Bahmut posljednja je linija obrane koja štiti gradove Slovjansk i Kramatorsk u Donbasu pod kontrolom Ukrajine. Slovjansk je granatiran u utorak, rekli su ranije ukrajinski izvori.

Ukrajinski glavni stožer priopćio je da su odbijeni ruski napadi na druge isturene dijelove Donbasa, uključujući sjeverno od Slovjanska i istočno od Siverska. U regiji Herson u južnoj Ukrajini izvijestili su o topničkim i tenkovskim borbama, ali su rekli da nije bilo promjena na bojišnici.

Ukrajina se priprema pokrenuti ofenzivu na Krimski poluotok, koji je anektirala Rusija, i ondje stacioniranu rusku Crnomorsku flotu, izjavio je zamjenik ukrajinskog ministra obrane Volodimir Havrilov.

"Rusija će morati napustiti Krim ako želi postojati kao država", rekao je Havrilov u intervjuu za novine Times u Londonu. Havrilov je rekao da je ukrajinsko ponovno zauzimanje Zmijskog otoka, koji je Moskva okupirala na početku invazije, samo prvi korak.

"Spremni smo gađati ih po cijelom Crnom moru ako budemo imali te sposobnosti", rekao je. Unatoč nastavljenim borbama i retorici, Kijev i Moskva uspjeli su u utorak razmijeniti tijela vojnika poginulih u borbi.

"Ukrajina je vratila 45 svojih branitelja", objavile su vlasti u Kijevu, dok je ruska novinska agencija RIA Novosti potvrdila da su predana tijela jednakog broja ruskih vojnika.

7:07 Države EU-a ubrzavaju pripreme za mogući potpuni prekid opskrbe ruskim plinom, a Europska komisija u srijedu bi trebala iznijeti svoj krizni plan, objavio je ENR (European Newsroom), projekt 16 europskih novinskih agencija, među kojima i hrvatska Hina.

Više o tome OVDJE.

5:30 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu u Teheranu da Moskva ne vidi želju Ukrajine da ispuni uvjete onoga što je opisao kao preliminarni mirovni sporazum dogovoren u ožujku.

Obraćajući se novinarima na završetku posjeta Iranu, Putin je rekao da su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati ponudili posredovanje između Rusije i Ukrajine, koju su snage Moskve napale krajem veljače.

Ukrajinska vlada nije odmah odgovorila na Putinove izjave u ranim jutarnjim satima u srijedu.

Upitan o mogućem sastanku s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Putin je rekao da se Kijev nije pridržavao uvjeta preliminarnog mirovnog sporazuma, za koji je rekao da je "praktički postignut" u ožujku.

"Konačni rezultat, naravno... ovisi o spremnosti strana da provedu dogovore koji su postignuti. Danas vidimo da vlasti u Kijevu nemaju takvu želju."

Pregovori su održani u ožujku, obje su strane dale prijedloge, ali bez pomaka. Zelenski je tada rekao da se može vjerovati samo konkretnom rezultatu razgovora.

Putin se u utorak u Teheranu sastao s iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hameneijem, produbivši veze između dviju zemalja koje su obje pod zapadnim sankcijama.

Pročitajte i ovo Putin dok čeka Erdogana Susret u Teheranu VIDEO Pa dobro, gdje si ti? Pogledajte kako je Erdogan ponizio ruskog predsjednika

Tijekom posjeta Iranu, Putin se također susreo s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom, s kojim je razgovarao o sporazumu kojim bi se obnovio crnomorski izvoz žita iz Ukrajine, koji Rusija trenutačno blokira.

Rusija je bila spremna olakšati ukrajinski izvoz žitarica preko Crnog mora, ali također želi da se uklone preostale sankcije na izvoz ruskih žitarica, rekao je Putin.

U utorak je ruski čelnik rekao da još nisu riješena sva pitanja u vezi s isporukama žitarica, "ali već je i činjenica da ima pomaka dobra".

Sastanak s Erdoganom bio je prvi Putinov osobni sastanak s nekim od čelnika zemalja članica NATO-a otkako su ruske trupe izvršile invaziju na Ukrajinu. Putinov posjet Iranu jasna je poruka Zapadu o ruskim planovima za stvaranje bližih strateških veza s Iranom, Kinom i Indijom kako bi se neutralizirale sankcije Zapada uvedene zbog invazije.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da putovanje u Teheran pokazuje koliko je Rusija postala izolirana.

Kirby je također rekao da Sjedinjene Države pripremaju još jedan paket oružja za Ukrajinu.

5:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da bi kapacitet plinovoda Sjeverni tok 1, najveće pojedinačne konekcije za opskrbu Europe ruskim plinom, mogao biti dodatno smanjen zbog sporog napretka u održavanju opreme.

Sjeverni tok 1, koji prolazi dnom Baltičkog mora do Njemačke, u fokusu je otkako je Rusija poslala trupe u Ukrajinu 24. veljače u, kako tvrdi Moskva, "specijalnoj vojnoj operaciji".

Plinovod ne radi zbog godišnjeg održavanja od 11. do 21. srpnja. Izvori su za Reuters rekli kako se očekuje da će Sjeverni tok nastaviti izvoz plina prema planu, ali sa smanjenim kapacitetom.

 

Što se sve događalo 146. dan rata pročitajte OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene