Obavijesti Video Pretražite Navigacija
54. dan rata

Nove optužbe za Ruse zbog napada u Lavovu: "Ovo je genocid, namjerna akcija agresora da ubije mirne civile"

54. je dan rata u Ukrajini. Rusi su u nedjelju izjavili da su zauzeli čeličanu Iljič u Mariupolju te da su nadomak osvajanja druge čeličane Azovstal. Azovstal je posljednje uporište ukrajinskih snaga u opkoljenom gradu, a strani stručnjaci vjeruju kako mogu izdržati ruske napade i obraniti se.

 

  • Borci pod zapovjedništvom Ramzana Kadirova slavili su pred čeličanom Iljič.
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski želi da Joe Biden posjeti Ukrajinu.
  • Ukrajinski novinari kažu kako imaju potvrdu o tome da je najmanje jedna osoba poginula u potonuću Moskve.
  • Ukrajina je objavila da je od početka invazije ubijeno 20.300 ruskih vojnika, a 2002 ruska oklopna vozila su uništena. Uništeno je, tvrde, i 146 ruskih helikoptera i 773 tenka.

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

15:00 Sergej Markov, politički komentator iz Moskve i bivši bliski savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, izjavio je za BBC da je ruska krstarica Moskva potonula nakon što ju je pogodio projektil koji je NATO u siječnju dostavio Ukrajini.

Tijekom intervjua na programu BBC Radija 4 'World at One' priznao je da je gubitak broda bio neuspjeh ruske vojske, ali da je to bilo zato što se Rusija borila ne samo protiv Ukrajine nego i protiv "koalicije" velikih država uključujući SAD.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je malo informacija o tome kako je brod potonuo, tvrdeći da je šteta na brodu nastala tijekom nesreće.

Ukrajinska vlada, zajedno sa zapadnim obavještajnim dužnosnicima, kaže da je brod pogodilo nekoliko ukrajinskih projektila.

14:50 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski redovno se obraća naciji, ali i čitavom svijetu. No, tko piše njegove govore? Više o tome doznajte OVDJE

14:49 Rusi su objavili da su zauzeli grad Kremina u Luhanskoj oblasti, a oko kojeg su se jutros vodile žestoke, ulične borbe.

Serhij Hajdaj, vojni čelnik Luhanske oblasti, napisao je na Telegramu kako se "u ovom trenutku čini da je izgubljena kontrola nad Kreminom".

 14:30 Teroristička skupina Islamska država pozvala je svoje borce na osvetu za ubojstvo svojih čelnika te da iskoriste rusku invaziju na Ukrajinu za napad na Europu. Više o tome čitajte OVDJE

13:58 Gradonačelnik Lavova optužio je Kremlj za genocid nakon što su u ponedjeljak četiri ruska projektila pala na grad na zapadu Ukrajine, usmrtivši sedam osoba, a ranivši najmanje 11.

Andrij Sadovji rekao je da u Ukrajini više nema "sigurnih" ili "nesigurnih" područja. "Ono što danas vidimo je genocid. To je namjerna akcija agresora da ubije mirne civile. Svi naši gradovi i sela su u istoj situaciji", rekao je.

13:55 Brodovima pod ruskom zastavom sada je zabranjen ulazak u luke u Belgiji, Bugarskoj i Italiji pod sankcijama EU-a, ali postoje mnoge iznimke, javlja BBC.

Peti krug sankcija nametnutih zbog ruske invazije na Ukrajinu uključuje zabranu luke, ali u priopćenju od 8. travnja EU kaže se da se "izuzeća primjenjuju u medicinske, prehrambene, energetske i humanitarne svrhe, između ostalih".

Belgijski i talijanski mediji navode kako ruski brodovi još uvijek mogu isporučiti u EU - naftu, plin, naftne derivate, razne metale, pšenicu i druge žitarice, gnojivo, lijekove i nuklearno gorivo za civilnu atomsku energiju.

Ruskim će brodovima također biti dopušten ulazak u luke EU-a u hitnim slučajevima, kao što su hitni popravci. Belgijska televizija RTBF priopćila je da će od desetak ruskih brodova koji u nedjelju krenu prema belgijskim lukama samo tri biti suočena sa zabranom ulaska.

Proruski političar zatražio razmjenu

13:50 Ukrajinski proruski političar Viktor Medvedčuk, koji je uhićen prošlog tjedna, zatražio je od ruskog i ukrajinskog predsjednika da ga iskoriste u razmjeni s ukrajinskim braniteljima i stanovnicima opkoljenog južnog grada Mariupolja.

Takav je apel uputio u kratkom videoobraćanju koje je objavila ukrajinska služba državne sigurnosti SBU. Međutim, nejasno je je li Medvedčuk govorio pod prisilom.

Medvedčuk smatra se najbližim saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini. Najavljujući njegovo uhićenje, SBU je rekao da je osujetio pokušaj Moskve da ga izvuče iz zemlje.

Bio je u kućnom pritvoru u glavnom gradu Kijevu, ali je pobjegao ubrzo nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače. Medvedčuka, čija kćer ima Putina za kuma, Ukrajina sumnjiči za izdaju. On poriče krivnju.

12:57 Sedam ljudi je poginulo, a 11 ozlijeđeno nakon što je Rusija izvela četiri raketna udara na grad Lavov na zapadu Ukrajine. "Brojke još nisu konačne", rekao je regionalni vojni guverner Maksim Kozitski.

"Spremaju zamku"

12:40 Ruske snage bombardirale su čeličanu Azovstal u Mariupolju, rekao je Petro Andriuščenko, gradonačelnikov savjetnik, koji je optužio Rusiju da pokušava uhvatiti u zamku one koji brane grad.

Ukrajinske snage nastavljaju se odupirati ruskim napadima u gradu nakon što su odbili rok za predaju.

"Okupatori nastavljaju pucati i bombardirati Azovstal svim oružjem. Shvaćajući da branitelji neće odustati, planovi okupatora su jasni", rekao je Andriuščenko.

Prema njihovoj poruci, koridor za siguran izlazak trebao je biti obilježen crvenim zastavama, ali oznake nisu napravljene. "To još jednom potvrđuje da samo spremaju zamku našim braniteljima." 

12:37 Reuters izvještava da su strane sankcije zamrznule oko 300 milijardi dolara od oko 640 milijardi dolara koliko je Rusija imala u svojim zlatnim i deviznim rezervama kada je pokrenula posljednju invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

Kremlj kritizirao pregovore

12:36 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kritizirao je pristup Ukrajine mirovnim pregovorima. 

"Nastavljaju se kontakti na stručnoj razini u okviru pregovaračkog procesa. Nažalost, ukrajinska strana nije dosljedna u pogledu točaka koje su dogovorene. Često mijenja svoju poziciju, a trend pregovaračkog procesa ostavlja mnogo željenog", rekao je, prenosi Reuters.

12:34 Njemačka odlučila stati na kraj onima koji podupiru rusku invaziju. >>Opširnije

11:00 Guverner ukrajinske regije Lugansk rekao je da su četiri civila ubijena dok su pokušavali pobjeći iz grada Kreminna.

Ukrajinska istočna regija Donbas, čiji je dio Luhansk, očekuje veliki napad ruskih snaga u narednim danima. Rusija tvrdi da ne cilja na civile, iako je postojao veliki broj izvještaja koji su tome proturječni.

Ponovno nema dogovora

10:55 Ukrajina i Rusija se drugi dan nisu uspjele dogovoriti oko humanitarnih konvoja za evakuaciju civila iz ratom zahvaćenih područja, napisala je na Telegramu potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

10:50 Španjolska će u narednim danima ponovno otvoriti veleposlanstvo u Kijevu, kazao je premijer Pedro Sanchez u intervjuu za televiziju Antena3 u ponedjeljak.

Španjolsko veleposlanstvo u Kijevu evakuirano je 24. veljače, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Više je europskih zemalja, među kojima su Češka, Slovenija, Italija, Portugal i Francuska, najavilo da će ponovno otvoriti svoja veleposlanstva u Kijevu.

10:36 Dok EU odlučuje hoće li uvesti sankcije na ruski plin i naftu, Vladimir Putin poručio da se okreću prema Istoku. >>Opširnije 

10:29 Srpski predsjednik Aleksandar Vučić optužio je Ukrajinu i neimenovanu zemlju EU-a kasno u nedjelju za plasiranje lažnih dojava o bombama u putničkim zrakoplovima aviokompanije Air Serbia. >>Opšrinije

9:52 NEXTA je objavila kartu na kojoj su prikazana upozorenja o zračnim napadima u Ukrajini. 

9:33 Šest osoba je ubijeno, a osam ranjeno u raketnom napadu na zapadnoukrajinski grad Lavov u ponedjeljak ujutro, rekao je regionalni guverner Maksim Kozistki.

Tri projektila su pogodila objekte vojne infrastrukture dok je jedan pogodio pogon za zamjenu automobilskih guma, javlja Reuters.

9:29 Ruske oružane snage dovršavaju formiranje agresivne skupine u istočnoj zoni operacije, objavile su ukrajinske oružane snage u svom dnevnom ažuriranju.

  • Ruske trupe nastavile su djelomičnu blokadu Harkova.
  • U Donjecku je nastavljeno granatiranje naselja Siversk i Pokrovsk.
  • Pokušaji Rusije da napadnu Novotoškivsk, Popasnu u Lugansku i Avdijevku i Mariinku u Donjecku bili su neuspješni.
  • Ruske trupe i dalje pokušavaju ući u administrativne granice Hersona.

9:00 Vlasti u zapadnim i južnim ukrajinskim regijama Lavovu i Dnipropetrovsku izvijestile su o višestrukim eksplozijama u ponedjeljak, a reporter Reutersa čuo je niz eksplozija u Kijevu, dok se ruska invazija na zemlju nastavlja.

Prema pisanju medija Suspilne, dvije osobe su ranjene u napadima u Dnipropetrovsku. Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij rekao je da je bilo pet raketnih udara na grad. Ne zna se ima li žrtava.

"Ostanite u skloništima", napisao je na Telegramu guverner regije Lavova Maksim Kozicki.

U Kijevu je reporter Reutersa čuo niz eksplozija na lijevoj obali rijeke Dnjepra. Lokalne vlasti još nisu dale službene informacije o tome što ih je izazvalo.

Rusija je napala Ukrajinu 24. veljače i svoju akciju naziva posebnom vojnom operacijom za demilitarizaciju Ukrajine i iskorjenjivanje onoga što naziva opasnim nacionalistima. Zapad i Kijev optužuju ruskog predsjednika Vladimira Putina za ničim izazvanu agresiju.

8:42 Dmitrij Medvedev je zaprijetio Europi. "Inače će na ulicama europskih gradova smrdjeti goruće gume", naveo je. Više pročitajte >>OVDJE.

Raketiranje

8:09 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak objavio je na Twitteru da je Lavov pretrpio snažan raketni napad.

"Pet snažnih raketnih napada odjednom na civilnu infrastrukturu starog europskog Lavova. Rusi nastavljaju barbarski napadati ukrajinske gradove iz zraka, cinično proglašavajući cijelom svijetu svoje "pravo" da ubijaju Ukrajince", napisao je.

7:56 Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnovije ažuriranje obrambenih obavještajnih službi o situaciji u Ukrajini.

  • Ruski zapovjednici bit će zabrinuti zbog vremena koje je potrebno za pokoravanje Mariupolja. Usklađeni ukrajinski otpor ozbiljno je testirao ruske snage i preusmjerio ljude i materijalna sredstva, usporavajući napredovanje Rusije drugdje.
  • Napor da se zauzme Mariupolj koštao je njegove stanovnike. Velika područja infrastrukture su uništena, a stanovništvo je pretrpjelo značajne žrtve.
  • Gađanje naseljenih područja unutar Mariupolja u skladu je s ruskim pristupom Čečeniji 1999. i Siriji 2016. To se dogodilo unatoč tvrdnjama ruskog ministarstva obrane od 24. veljače 2022. da Rusija neće napadati gradove niti ugroziti ukrajinsko stanovništvo.

7:50 BBC javlja da se u zapadnom Lavovu čulo najmanje pet eksplozija. Trenutno nema informacija što se zapravo dogodilo, ali može se vidjeti gusti crni i sivi dim, a jedan član BBC-jevog tima vidio je projektil u letu. Alarm za zračni napad oglasio se oko 45 minuta prije eksplozije.

7:12 Ukrajina je ispunila dokument koji će predstavljati polaznu točku za odlučivanje Europske unije o svom članstvu.

"Mogu reći da je ukrajinska strana dovršila dokument", rekao je u nedjelju navečer za ukrajinsku javnu radiodifuziju Ihor Zhovkva, zamjenik šefa ureda predsjednika Volodimira Zelenskog.

Europska komisija morat će izdati preporuku o usklađenosti Ukrajine s potrebnim kriterijima za članstvo, dodao je.

"Očekujemo da će preporuka biti pozitivna, a onda će lopta biti na strani članica Europske unije", zaključio je.

Oglasile se sirene za zračni napad

7:11 Oko 5:40 sati u Kijevu su se oglasile sirene za zračni napad, javio je Sky News.

7:07 Ruske snage pokušavaju ući u Herson, priopćilo je ukrajinsko Ministarstvo obrane.

"Ukupno 87 bataljunskih taktičkih skupina protivnika uključeno je u sastav vojnih zadaća na teritoriju Ukrajine. Oružane snage Ruske Federacije završavaju formiranje agresivne skupine u istočnoj zoni operacija. Protivnik također ne prestaje s raketnim bombama na objekte kritične infrastrukture Ukrajine", naveli su.

Tvrde da je Ukrajina u subotu gađala jedan avion i tri helikoptera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna posljedice sankcija rusiji VIDEO Ogromne kolone ruskih kamiona na poljskoj granici, vozači čekali preko 30 sati: "Sve je jako nestvarno"

7:05 Ukrajina je obećala da će se njezine snage "boriti do kraja" u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju, nakon što je istekao ruski ultimatum da se preostale ukrajinske trupe predaju.

Moskva se približava potpunoj kontroli nad gradom, što bi bila njezina najveća nagrada otkako je u veljači napala Ukrajinu . Nemilosrdno bombardiranje i ulične borbe ostavile su veliki dio grada u prahu.

Ruske snage će zatvoriti Mariupolj

7:03 Ruske snage će zatvoriti Mariupolj i uvesti sustav propusnica za ulazak i izlazak, kaže gradonačelnikov savjetnik.

Nakon odbijanja ukrajinskih boraca da predaju grad Mariupolj, ruske trupe će navodno zatvoriti grad za ulazak i izlazak u ponedjeljak i izdati "propusnice za kretanje" onima koji ostanu , rekao je gradonačelnikov savjetnik.

"Stotine građana moraju stati u red kako bi dobili propusnicu, bez koje će idućeg tjedna biti nemoguće ne samo kretati se između gradskih četvrti, već i biti na ulicama", rekao je.

7:00 Stanovnici regije Lugansk na istoku Ukrajine pozvani su na hitnu evakuaciju. Šef načelnika regionalne vojne uprave, Sergej Gaidai, ustvrdio je da je odluka na njima, ali je upozorio da groblje "postaje sve veće iz dana u dan".

"Sljedeći tjedan može biti težak. Ovo je možda posljednji put da još uvijek imamo priliku spasiti vas", rekao je šef regionalne vojne uprave Lugansk Sergej Gaidai u izjavi kasno u nedjelju.

Pročitajte i ovo Sergij Tetjukin Objavili što im nedostaje Iz ukrajinskog grada u koji se slijeva ogroman broj ranjenih uputili dramatičan apel hrvatskoj Vladi: "Pomozite nam"

6:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u nedjelju da je razgovarao s direktoricom MMF-a Kristalinom Georgijevom o financijskoj stabilnosti Ukrajine i poslijeratnoj obnovi zemlje.

Čini se da ukrajinski vojnici prkose ruskome ultimatumu da u nedjelju polože oružje i predaju se u mariupoljskoj luci, za koju Moskva tvrdi da su je njezine vojne snage gotovo u potpunosti zauzele, što bi za njih bila najveća nagrada u gotovo dvomjesečnom ratu. Nekoliko sati nakon zadanog roka, ukrajinski borci koji se skrivaju u čeličani Azovstal koja gleda na Azovsko more, nisu pokazivali nikakve znakove predaje. Rusko ministarstvo obrane je u nedjelju objavilo da su, po njihovim saznanjima, opkoljeni ukrajinski branitelji, među kojima je i 400 "stranih plaćenika", dobili naredbu da pucaju na svakoga među njima tko želi odustati.

Što se događalo 52. dana rata u Ukrajini možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene