Obavijesti Video Pretražite Navigacija
142. DAN RATA

Ukrajini stiglo novo, moćno oružje: "Bit će dobro društvo HIMARS-ima. Hvala našim partnerima, nema milosti za neprijatelja"

Rat u Ukrajini traje 142. dan. Ukrajinci su objavili nove podatke o ruskim gubitcima. Stiglo im je novo, moćno oružje, poručuju da nema milosti za neprijatelja.

 

  • Šef Roscosmosa bit će imenovan na novu poziciju
  • Ukrajina tvrdi da Rusija u 70 posto slučajeva gađa civilne ciljeve
  • Ukrajini je stiglo novo, moćno oružje
  • Objavljeni novi podaci o ruskim gubitcima
  • Dogovorena koordinacija istrage o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini
  • Velika Britanija šalje paket potpore od 2,5 milijuna funti ukrajinskim tužiteljima 
  • U okupiranoj Zaporižji u južnoj Ukrajini glasanje o pridruživanju Rusiji održat će se početkom jeseni

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

21:28 Šef ruske svemirske agencije Roscosmos Dmitrij Rogozin, poznat po svom oštrom stilu i izrazitom nacionalizmu, odlazi sa svoje funkcije dekretom predsjednika Vladimira Putina i bit će imenovan na novu poziciju.

Neposredno nakon objave te uredbe, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za agenciju TASS da će se imenovanje dogoditi "kada dođe vrijeme". Peskov nije dao nikakve dodatne informacije, ali je naglasio da Rogozin ne odlazi iz Roscosmosa jer je Kremlj nezadovoljan njegovim radom.

Rogozina (58) će zamijeniti Jurij Borisov (65) koji je dosad obavljao posao potpredsjednika vlade i ministra za rusko vojno-industrijsko područje. Na čelu ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin isticao se provokativnim tiradama na Telegramu.

Od početka ruske ofenzive protiv Ukrajine 24. veljače, Rogozin, koji je ranije bio ruski veleposlanik pri NATO-u, davao je ratoborne izjave prema zapadnjacima, naglašavajući razaranja koja bi mogla biti nanesena ruskim nuklearnim oružjem. No, u pet godina rada na čelu Roscosmosa on nije uspio zaustaviti pad ruske svemirske industrije, potkopane zastarjelošću, nedostatkom inovativnosti i korupcijom.

Tako je 2020. Rusija izgubila monopol nad letovima u svemir svojim Sojuzom, dolaskom na scenu SpaceX milijardera Elona Muska. Roscosmos je prije nešto više od dva tjedna objavio koordinate stožera obrane zapadnih zemalja uključujući američki Pentagon i mjesto održavanja samita NATO-a.

20:36 Raketni udari koje su izvele ukrajinske snage uništili su više od 30 ruskih vojnih logističkih centara posljednjih tjedana i značajno smanjili ruski napadački potencijal, rekao je u petak glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane Oleksandr Motuzjanik.

Naglasio je ulogu koju imaju američki raketni sustavi HIMARS, jedan od nekoliko tipova dalekometnog oružja koje je Zapad isporučio za pomoć Ukrajini u njezinoj borbi protiv ruskih snaga.

"U posljednjim tjednima uništeno je više od 30 neprijateljskih vojnih logističkih objekata, zbog čega je napadački potencijal ruskih snaga značajno smanjen", rekao je i dodao da je samo 30 posto ruskih napada pogađalo vojne ciljeve, dok su ostali padali na civilne lokacije. 

18:14 Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov, rekao je da su prvi višecjevni raketni lansirni sustavi M270 stigli u zemlju.

"Bit će dobro društvo HIMARS-ima. Hvala našim partnerima, nema milosti za neprijatelja", napisao je na Twitteru.

London je najavio u lipnju isporuku bacača raketa M270 MLRS dometa 80 kilometara, uz američke precizne topničke sustave HIMARS istog dometa koje je poslao Washington.

Moskva ne prestaje upozoravati zapadne zemlje da ne šalju oružje dugog dometa Kijevu. Isporuka HIMARS-a Ukrajini dala je poticaj njenim snagama posljednjih tjedana i mogla bi pomoći u usporavanju ruskog napredovanja, kažu vojni stručnjaci.

Od sredine lipnja, Ukrajina je tim oružjem uništila više od 20 važnih ruskih skladišta streljiva i zapovjednih mjesta, prethodno predaleko od crte bojišnice da bi do njih mogli doći tradicionalni projektili.

Ali ovo novo oružje također nije čudotvorno rješenje, upozoravaju stručnjaci, koji ističu da će biti potrebno više oružja i radarskih sustava koji će se koristiti zajedno kako bi se porazili Rusi.

18:08 Visoki ukrajinski dužnosnik Oleksij Danilov optužio je Rusiju za namjernu eskalaciju napada na civilne ciljeve, nakon nedavnih raketnih napada uključujući ovotjedni napad na prepuno središte grada Vinicja, u kojem su poginule 23 osobe, uključujući troje djece.

"Imamo sustav za nadgledanje i praćenje svih zračnih napada i drugih napada u našoj zemlji i ono što smo nedavno primijetili jest tendencija uništavanja sve više i više civilnih ciljeva. Odlučili su terorizirati civilno stanovništvo. To nisu moje emocije, već ono što nam naše praćenje govori", kazao je.

17:41 Izvršna vlast EU-a službeno je predložila najnoviji paket sankcija protiv Moskve, uključujući zabranu uvoza ruskog zlata. Dužnosnici ih nazivaju "šestim i pol" skupom sankcija zbog ograničenog opsega u usporedbi s prethodnim rundama sankcija, a nove mjere smatraju se "paketom održavanja i usklađivanja", navodi Europska komisija.

"Paket će pojačati usklađivanje sankcija EU-a sa sankcijama naših G7 partnera i također pojačati zahtjeve za izvješćivanje kako bi se pooštrilo zamrzavanje imovine EU-a", stoji u priopćenju.

Predviđeno je uvođenje novih ograničenja za ruski uvoz robe koja bi se mogla koristiti u vojne svrhe, uključujući kemikalije i strojeve. Komisija će također izmijeniti postojeće sankcije kako bi osigurala da ne ometaju ruski izvoz hrane i žitarica.

17:34 Britansko ministarstvo vanjskih poslova u petak je pozvalo na razgovor ruskog izaslanika Andreja Kelina kako bi mu izrazilo "duboku zabrinutost" zbog izvješća o smrti britanskog humanitarnog djelatnika.

"Šokirana sam zbog izvješća o smrti britanskog humanitarnog radnika Paula Ureya dok se nalazio u zatočeništvu u proruskoj separatističkoj regiji u Ukrajini. Rusija mora snositi punu odgovornost za ovo", rekla je ministrica vanjskih poslova Liz Truss. "Odgovorni za ovo će snositi posljedice", dodala je.

Dužnosnica u samoproglašenoj Narodnoj republici Donjeck (DPR) izvijestila je ranije tijekom dana o smrti Paula Ureya.

"Medicinski pregled nakon njegova uhićenja prije nekoliko tjedana otkrio je brojne kronične bolesti, uključujući dijabetes, slaba pluća i bubrege, kao i nekoliko kardiovaskularnih problema", rekla je glasnogovornica Daria Morozova, u komentarima koje je prenijela ruska državna novinska agencija Interfax.

"S obzirom na dijagnozu i stres, umro je 10. srpnja", rekla je glasnogovornica. Točne okolnosti njegove smrti ne mogu se nezavisno potvrditi.

Njegovu smrt je također potvrdila britanska humanitarna organizacija Presidium Network, koja ga je opisala kao humanitarnog radnika i zanijekala da je imao ikakvo vojno iskustvo. Ureya (45) su zatočili i optužili za "plaćeničke aktivnosti" separatisti DPR-a, odmetnute regije koju priznaju samo Rusija, Sirija i Sjeverna Koreja.

16:20 Ukrajinci su objavili podatke o ruskim gubitcima. Navode da je ubijeno 38.000 vojnika, uništeno 1672 tenkova, 3866 oklopnih vozila, 220 aviona i 188 helikoptera.

15:45 Operacije spašavanja nastavljaju se u južnom ukrajinskom gradu Mikolajivu nakon što su četiri osobe ozlijeđene u raketnim napadima u petak ujutro, navodi Hanna Zamazejeva, čelnica regionalnog vijeća Mikolajeva.

"Najmanje 10 projektila bilo je usmjereno na dva sveučilišta i objekte civilne infrastrukture", rekla je Zamazejeva. Oštećeni su stambeni objekti.

Svi ozlijeđeni su zbrinuti u zdravstvenim ustanovama radi pružanja pomoći.

Napadi su se dogodili oko 7:50 ujutro po lokalnom vremenu, kada je bilo "mnogo ljudi na ulicama", kazao je gradonačelnik Oleksandr Sjenkevič.

14:59 Ukrajina "žuri što je brže moguće" kako bi sljedeći tjedan sklopila dogovor s Rusijom, Turskom i UN-om o izvozu žitarica preko svojih crnomorskih luka.

"Žurimo što brže možemo", navodi visoki ukrajinski dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je ranije danas da je sporazum usmjeren na nastavak crnomorskog izvoza žita iz Ukrajine - blizu.

13:32 Rusko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako traga za novinarom Evgenijem Kiselevom, kojeg su stavili na federalnu listu traženih.

Tražen je zbog povezanosti s kriminalnim slučajem, ali rusko ministarstvo nije objavilo detalje o kojem slučaju se radi.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Prognozirao pogoršanje odnosa Putin zaprijetio Finskoj i Švedskoj: "Ako se tamo razmjeste vojni kontingenti, mi ćemo morati odgovoriti istom mjerom"

12:48 Britanski državljanin Paul Urey, kojeg su zarobili proruski separatisti u Ukrajini, umro je u zatočeništvu, prenosi BBC.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova kontaktiralo je obitelj 45-godišnjaka kako bi im priopćilo vijest. Prema izvještajima članova obitelji, njegova je majka "uzdrmana i još uvijek u šoku".

Urey je zaustavljen i zatočen u samoprozvanoj Narodnoj republici Doneck (DPR) u travnju nakon što su ga optužili da je plaćenik.

Pročitajte i ovo Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov reakcija iz rusije Lavrova potezi europskih čelnika podsjećaju na Hitlera: "EU i NATO formira modernu koaliciju za rat s Rusijom"

12:00 Prijedlog zakona kojim bi se titula ruskog predsjednika Vladimira Putina preimenovala iz predsjednika u vladara Ruske Federacije (Pravitela) upućena je ruskome parlamentu, državnoj Dumi – objavila je ruska agencija RIA Novosti.

U prijedlogu zakona otvoreno se tvrdi da titula "predsjednika" sramoti Rusiju jer je porijeklom – američka. Pojašnjavaju da je termin predsjednik u smislu šefa državne izvršne vlasti prvi put upotrijebljen u Sjedinjenim Američkim Državama krajem 18. stoljeća, odakle se kasnije proširio po cijelom svijetu, kako prenosi Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Andrzej Duda, Volodimir Zelenski komplicirano pitanje Poljska traži od Ukrajine da se suoči s mračnom prošlošću: "Ne radi se o osveti"

 

11:50 Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da se Europska unija "upucala u pluća" loše tajmiranim sankcijama protiv Rusije i da te sankcije, ako se ne ponište, imaju veliku šansu uništiti europsku ekonomiju.

Količine nabavljenog plina su se smanjile, a cijene goriva podivljale su u Europi otkad je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu krajem veljače.

Dugotrajni kritičar sankcija i glasan protivnik brojnih poteza Europske unije, Orban je u nedavnom intervjuu za javnu radio stanicu izjavio da je "isprva mislio kako si je Europa samo pucala u stopalo, međutim sada je jasno kako su si pucali u pluća - i trenutačno se bore za zrak".

Pročitajte i ovo Dogovaranje alternativnih ruta za izvoz žita iz Ukrajine Napredak u pregovorima Napokon postignut dogovor oko ukrajinskog žita? Glavni tajnik UN-a optimističan: "Ovo je veliki iskorak, ali..."

10:45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski traži od međunarodne zajednice da proglasi Rusiju terorističkom državom nakon napada na trgovački centar u pokrajini Vinicja, koji je ubio barem 23 civila.

Više o samom napadu na centar pročitajte >>OVDJE.

10:05 Ministri financija i guverneri banaka zemalja G20 započeli su u petak sastanak u Indoneziji na kojem će, kako se očekuje, dominirati posljedice ruske invazije na Ukrajinu na globalno gospodarstvo u trenutku dok inflacija raste, a izgledi za rast slabe.

"Svijet nas gleda", rekla je na otvaranju Sri Mulyani Indrawati, ministrica financija zemlje domaćina Indonezije. "Radnje koje poduzmemo imat će vrlo značajan učinak na sve nacije svijeta."

Dvodnevni sastanak ministara financija i guvernera središnjih banaka održava se na indonezijskom otoku Baliju, tjedan dana nakon što su ministri vanjskih poslova uputili salvu optužbi zbog ukrajinske invazije šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu.

8:00 Ruske i proruske separatističke snage Luhanske Narodne Republike tvrde da su ušle u predgrađe Siverska u ukrajinskom Donbasu, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.


7:47 Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

Ruske snage, navodi se, nastavile su s teškim granatiranjem, raketnim napadima i zračnim napadima duž cijele bojišnice. Rusija će vjerojatno uskoro pokrenuti veću i odlučniju ofenzivu duž linije Slovjansk - Siversk - Bahmuta, ali još nema naznaka koliko će brzo taj napad započeti niti na što će se točno fokusirati.


7:30 Ukrajina neće objaviti službeni broj vojnih žrtava do kraja rata, rekla je zamjenica ministra obrane Hanna Maliar, objasnivši da je razlog potencijalna šteta korištenje informacija o žrtvama za daljnju rusku strategiju, piše Kyiv Independent.

Što se događalo 141. dana rata, možete pročitati >>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene