Obavijesti Video Pretražite Navigacija
141. dan rata

VIDEO Raste broj poginulih u ruskom raketiranju trgovačkog centra u Vinicji. Ruska televizija najavila otvaranje dopisništva u Srbiji

Rat u Ukrajini traje 141. dan. Rusi su raketirali Vinicju, najmanje dvadeset osoba je poginulo. Ukrajinske snage pogodile su u četvrtak dvije vojne kontrolne točke i uzletište u drugom napadu ovog tjedna na područje pod kontrolom Rusije u južnoj Ukrajini, rekli su ukrajinski dužnosnici.

 

  • Na okupiranim područjima pripremaju se referendumi o priključenju Rusiji
  • Turski ministar obrane tvrdi kako je postignut dogovor o sigurnom izvozu ukrajinskog žita
  • Ruska vojska gađala je Vinicju, do sada je grad smatran sigurnim područjem
  • U napadu ukrajinske vojske na Novu Kahovku ubijeno je 13 "okupatora"

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:25 "Nastavi li Ujedinjeno Kraljevstvo opskrbljivati Ukrajinu oružjem koje se sada koristi i za granatiranje gradova i civilnog stanovništva u Donbasu i drugim područjima, sukob će se samo produžiti", izjavio je ruski veleposlanik u Londonu Andrei Kelin za Sky News.

21:55 Institut za proučavanje rata navodi kako je Rusija vjerojatno počela s formiranjem bojni dobrovoljaca za sudjelovanje u ruskoj invaziji na Ukrajinu, umjesto da proglase djelomičnu ili potpunu mobilizaciju.

 

 

21:13 Vršitelj dužnosti čelnika vojne uprave Hersona Dmytro Butriy, rekao je da su oslobođena 44 naselja u tom većinski okupiranom području. Nije naveo na koje se razdoblje to odnosi. Ukrajinska ofenziva u Hersonu započela je u svibnju i od tada je vratila brojna sela, ali ne i gradove. Butriy je na brifingu za novinare rekao da naselja i dalje pate jer su pod stalnim ruskim bombardiranjem.

"Pozivamo ljude da se evakuiraju kako bi zaštitili sebe i svoje obitelji. Ruski okupatori nisu ljudi", kazao je.

21:10 Oslobađanje Krima, Hersona i okupiranih teritorija južne Ukrajine neizbježno je, kazao je general-bojnik ukrajinskih oružanih snaga Dmitro Marčenko.

"Moramo se vrlo pažljivo pripremiti za to, moramo provesti vrlo dobre obavještajne podatke, moramo pripremiti topništvo. Neće biti brzo, ali neizbježan je događaj i prije ili kasnije će se dogoditi", poručio je Marčenko.

21:07 Guverner Luhanska Serhiy Haidai kazao je kako su ruski okupatori najavili planove za nastavak rada kemijske tvornice Azot u Sjeverodonecku pod ruskom okupacijom.

"To je iznimno opasno zbog značajnih razaranja na području postrojenja i nemoguće je bez odgovarajućih stručnjaka", upozorio je Haidai.

21:03 Vojnom paradom na nacionalni praznik, Dan pada Bastille, Francuska je u četvrtak odala počast borbi Ukrajine za slobodu te izrazila solidarnost s drugim državama istočne Europe.

"Rat se ponovno pojavio na našem kontingentu. Prilagodili smo se. Na moru, posebno istočnom Mediteranu, u zraku, posebno u baltičkim zemljama te na kopnu Rumunjskoj i Estoniji. Naše su vojske spremne brzo reagirati, one su uzor, naši ih saveznici cijene", napisao je Macron.

21:00 Ruska državna televizija Russia Today (RT) otvorit će svoje predstavništvo u Srbiji, javili su u četvrtak srbijanski mediji, a tu je informaciju potvrdila i urednica ruskog portala Sputnjik u Beogradu.

Riječ je o televizijskoj postaji kojoj je EU zabranila emitiranje zbog "poticanja i podrške ruskoj agresiji" na Ukrajinu, objavio je portal nova.rs.

Da je u pripremi otvaranje RT-a potvrdila je i glavna i odgovorna urednica ruskog portala Sputnjik Srbija Ljubinka Milinčić.

"Da, točno je. Neće sada početi raditi u Srbiji, nego se priprema", rekla je Milinčić.

Vijeće EU-a je još u ožujku obustavilo medijsko distribuiranje ruskih državanih kanala RT i Sputnjik na teritoriju cijele Unije, a sankcije - prema medijskim izvješćima - pokrivaju sva sredstva za prijenos, poput kabelske, satelitske, IPTV, TV platforme, web stranice i aplikacije, a suspendirane su sve relevantne licence, ovlasti i dogovori o distribuciji.

18:25 Raste broj poginulih u ruskom napadu na Vinicju. Šef ukrajinske policije  Ihor Klymenko kazao je kako se broj poginulih u ruskom raketnom napadu na taj grad u središnjoj Ukrajini popeo na 22. Deseci ljudi još uvijek se vode kao nestali, objavila je ukrajinska državna hitna služba. Još 52 osobe, uključujući četvero djece, hospitalizirane su, a 34 ih je u teškom stanju.

18:05 Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji određuje teške zatvorske kazne za sve koji budu pozivali na djelovanje protiv ruske sigurnosti dok Moskva guši sve glasove koji se protive vojnoj ofenzivi u Ukrajini. Više pročitajte >>OVDJE

17:52 Šef ukrajinskog pregovaračkog tima Mihajlo Podoljak, ključni savjetnik predsjednika Zelenskog, rekao je da su ruski raketni napadi na grad Vinicju u središnjoj Ukrajini, u kojima je ubijeno najmanje 20 ljudi, bili "odobrena vojna strategija" Vladimira Putina.

"Rusija ne može pobijediti ukrajinske oružane snage, pa pribjegava barbarstvu: terorističkim napadima, uništavanju infrastrukture i masakru civila", napisao je Podoljak na Twitteru.

 

 

17:47 Visoki ukrajinski dužnosnik predložio je u četvrtak osnivanje posebnog povjerenstva koje bi pomoglo u praćenju oružja koje Kijev prima od stranih saveznika.

Andrij Jermak, šef ureda predsjednika Volodimira Zelenskog, iznio je svoj prijedlog nakon znakova zabrinutosti u inozemstvu oko toga da bi kriminalci mogli ukrasti dio oružja i prokrijumčariti ga iz Ukrajine za prodaju na crnom tržištu.

17:45 U Federaciji BiH plin će poskupjeti za 23,3 posto, nakon što je to ruski Gazprom zatražio od Energoinvesta, kompanije koja dobavlja taj energent za BiH.

Energoinvest je svoj zahtjev za povećanjem cijene plina objasnio kako povećanje cijene plina nije moguće pokriti iz postojeće tarife.

Bosna i Hercegovina od prošle godine dobiva ruski plin preko Turskog plinovoda nakon što je Energoinvest jednostrano raskinuo ugovor s dobavljačem FGSZ, zbog čega ta mađarska kompanija tuži Federaciju BiH tražeći naknadu od 21 milijun eura.

16:52 Više od 40 američkih i europskih pravosudnih tijela dogovorilo se u četvrtak da će koordinirati istrage o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini, nedugo nakon što je Kijev izvijestio o ruskom raketnom napadu na civile. Obećali su 20 milijuna eura za pomoć ICC-u, uredu glavnog tužitelja u Ukrajini i za podršku naporima Ujedinjenih naroda.

S 20.000 otvorenih istraga ratnih zločina i s različitim zemljama koje predvode timove, dokazi moraju biti vjerodostojni i organizirani, rekli su dužnosnici.

Zapadne zemlje trebaju razmotriti osnivanje posebnog suda za suđenje za ratne zločine počinjene u Ukrajini kako bi spriječile da oni ostanu nekažnjeni, rekao je u četvrtak na skupu nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra.

16:50 Velika Britanija će osigurati dodatni paket potpore od 2,5 milijuna funti ukrajinskim tužiteljima koji istražuju navodne ratne zločine koje su počinile ruske snage, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova. Paket će uključivati ​​upućivanje mobilnih pravosudnih timova na mjesta potencijalnih ratnih zločina, obuku do 90 sudaca i forenzičko prikupljanje dokaza i podršku britanskih stručnjaka za seksualno nasilje u sukobima.

16:40 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba objavio je kako je u najnovijem ruskom napadu u Viniciji poginulo 20 ljudi, ukjučujući i troje djece. Objavio je i uznemiravajuću fotografiju ubijenog djeteta.

"Ovo je terorizam. Namjerno ubijanje civila radi širenja straha. Rusija je teroristička država i mora biti pravno priznata kao takva", napisao je Kuleba na Twitteru.

16:37 Tri ruske rakete pogodile su poslovni centar u gradu Vinicja. Ima i žrtava među civilima. Ukrajina je već pretrpjela gotovo 3000 raketnih napada, objavilo je ukrajinsko Ministarstvo obrane.

 

 

14:42 Dužnosnici koje je Rusija postavila u ukrajinskoj južnoj regiji, koja je djelomično pod kontrolom Moskve, namjeravaju u rujnu organizirati referendum o priključenju te regije Rusiji, objavila je ruska novinska agencija RIA Novosti pozivajući se na lokalnog dužnosnika.

Šef civilno-vojne uprave u okupiranom Zaporižju u južnoj Ukrajini rekao je u četvrtak da će se glasanje o pridruživanju Rusiji održati početkom jeseni. "Procijenjeni datum je prva polovica rujna", citirala je RIA Novosti Vladimira Rogova.

"Konačan datum ćemo objaviti kad budemo znali razinu spremnosti i uključenosti ljudi", rekao je Rogov. Proruske snage zauzele su većinu regije Zaporižje duž ukrajinske južne obale, ali ukrajinska vojska još uvijek kontrolira sjeverni dio regije, uključujući grad Zaporižje, najveće urbano središte i dom više od polovice stanovništva u toj regiji prije rata.

Rogov je ranije rekao da će regija nastaviti s referendumom čak i ako Rusija ne uspije preuzeti kontrolu nad cijelom regijom.

Zaporižje nije u području Donbasa u istočnoj Ukrajini gdje se Rusija, kako tvrdi, bori za potporu samoproglašenim "narodnim republikama" Donjecku i Luhansku. Te odcijepljene entitete priznaju samo Rusija, Sirija i Sjeverna Koreja.

Ruski predstavnici u okupiranoj regiji Herson također planiraju referendum o pridruživanju Rusiji kasnije ove godine. Kremlj je naveo da su glasanja stvar regionalnih dužnosnika i nije htio komentirati izglede da se ti entiteti pridruže Rusiji.

Ruski veleposlanik u Velikoj Britaniji rekao je prošli tjedan da se ruske snage vjerojatno neće povući s dijela zemlje duž ukrajinske južne obale koje su zauzele nakon početka invazije 24. veljače.

13:33 Raste broj žrtava raketiranja trgovačkog centra u Vinicji. Prema posljednjim podacima iz predsjedničkog Ureda, poginulo je 20 ljudi, uključujući troje djece.

12:54 Turski ministar obrane Hulusi Akar tvrdi kako je postignut dogovor između zaraćenih strana kojim će se osigurati rute i brodovi koji izvoze žito iz ratom pogođenih područja. 

Više o dogovoru pročitajte >>OVDJE.

12:25 Objavljene su fotografije medicinskog centra prije i poslije raketiranja Vinicje.

"Medicinski centar u Vinicji. Prije i poslije ruskog udara. Tamo su bili pacijenti i liječnici", navodi se u tvitu zastupnika u ukrajinskom parlamentu Romana Hiščuka.

12:01 Najmanje 12 civila je poginulo, a još je 25 ranjeno u ruskim napadima na ukrajinski grad Vinicju, navode Ukrajinci. 

11:42 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Instagramu je napisao: "Vinicja. Rakete u centru grada. Ima ranjenih i mrtvih, među njima i jedno malo dijete.

Rusija svakodnevno uništava civilno stanovništvo, ubija ukrajinsku djecu, usmjerava rakete na civilne objekte. Gdje nema ničega vojnog. Što je ovo, ako ne otvoreni teroristički čin? Neljudi. Država ubojica. Teroristička zemlja."

11:12 Ruska vojska napala je Vinicju. Tri ruske rakete pogodile su zgradu s poslovnim prostorima. Lokalni mediji javljaju da se radi o trgovačkom centru.

U eksplozijama oštećeni su i Časnički dom te obližnje stambene zgrade.

Prema trenutačnim podacima, šest je osoba ranjeno, a "dvije su osobe mrtve, među njima je i jedno malo dijete".

Vinicja se nalazi u središnjoj Ukrajini i smatrana je "sigurnim područjem" u kojem su civili zaštićeni od napada ruske vojske.

Na mjestu udara izbio je požar, koji se proširio na parkiralište. Gori pedesetak automobila. Vatrogasci su na terenu, priopćio je načelnik Nacionalne policije Ukrajine Ihor Klimenko.

10:28 U novom napadu na Novu Kahovku u regiji Herson ubijeno je 13 "okupatora", citirao je Operativno zapovjedništvo Jug Serhij Bratčuk, glasnogovornik regionalne uprave Odese. Nije naveo nikakve dokaze o broju mrtvih.

Rusko ministarstvo obrane nije zasad komentiralo napad.

Ukrajinska vojska priopćila je u utorak da su u napadu njezinih snaga na Novu Kahovku poginule 52 osobe.

Pročitajte i ovo Andrzej Duda, Volodimir Zelenski komplicirano pitanje Poljska traži od Ukrajine da se suoči s mračnom prošlošću: "Ne radi se o osveti"

Vlasti u gradu koje je postavila Rusija rekle su da je u tom napadu ubijeno najmanje sedam ljudi, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća s bojnog polja.

Što se događalo 140. dana rata, možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene