Obavijesti Video Pretražite Navigacija
139. DAN RATA

VIDEO Objavljene snimke snažnih eksplozija: Radi se o napadu na rusko skladište streljiva?

U Ukrajini traje 139. dan rata. Ukrajina očekuje novi napad ruskih kopnenih snaga nakon granatiranja diljem zemlje u kojima je poginulo više od 30 ljudi, dok se zapadni saveznici Kijeva pripremaju za pogoršanje globalne energetske krize ako Rusija prekine opskrbu naftom i plinom.

 

  • Separatistička Donjecka oblast na istoku Ukrajine otvorila je u utorak "veleposlanstvo" u Moskvi
  • Nova runda pregovora između Ukrajine i Rusije o izvozu žitarica iz Ukrajine trebala bi se održati sutra u Istanbulu, javlja ruska novinska agencija Interfax
  • Ukrajina očekuje novi napad ruskih kopnenih snaga nakon granatiranja diljem zemlje
  • Mikolajiv je jutros teško granatiran
  • Predsjednik Volodomir Zelenski vojsci izdao zapovijed da "oslobode okupirana područja na obali koja su važna za ekonomiju zemlje"
  • Berlin je navodno odobrio samo prvu tranšu europske pomoći Ukrajini u iznosu od jedne milijarde eura, od ukupno devet planiranih milijardi eura, i već mjesec dana blokira isplatu
  • Ukrajina tvrdi da je ubila još jednog generala

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:45 Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na stambenu zgradu u Časiv Jaru u istočnoj Ukrajini porastao je na najmanje 45, javio je Kyiv Independent.

Taj je list izvijestio da je državna služba za hitne slučajeve izvukla 45 tijela iz ruševina, uključujući i jedno dijete.

Subotnji raketni napad uništio je peterokatnicu i oštetio nekoliko drugih objekata u regiji Donjeck. Devet osoba je spašeno, piše list, a akcija spašavanja još uvijek traje, prenosi The Guradian.

20:00 Separatistička Donjecka oblast na istoku Ukrajine otvorila je u utorak "veleposlanstvo" u Moskvi, upozorivši na pogoršanje situacije na terenu, gdje se vode žestoke borbe.

"Ovih dana situacija se drastično pogoršala", rekla je Natalija Nikanorova, "ministrica vanjskih poslova" proruskog separatističkog područja.

"Ne žuri nam se", rekla je Nikanorova, odgovarajući na pitanje o tome kada će se Donjecka oblast pripojiti Rusiji.

"Glavni cilj je osloboditi republiku", istaknula je, preuzimajući rječnik kojim se koriste Rusi kada govore o teritorijalnom osvajanju tog područja.

"Zatim ćemo imati referendum kada za to dođe vrijeme i vidjet ćemo što želi narod", dodala je, napomenuvši da su u takvom slučaju "spremni" promijeniti status "veleposlanstva".

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u veljači priznao neovisnost Donjecke i Luhanske oblasti od Kijeva, što je nekoliko dana poslije, 24. veljače, omogućilo ulazak ruskih snaga u Ukrajinu. Donjecka i Luhanska oblast čine bazen Donbas.

18:45 Sjedinjene Države će isplatiti Ukrajini novu tranšu gospodarske pomoći vrijednu 1,7 milijarda dolara, rekla je u utorak američka ministrica financija Janet Yellen.

"Ovaj najnoviji paket gospodarske pomoći Ukrajini dio je obećanja predsjednika Joea Bidena o pružanju potpore ukrajinskoj vladi u času kada ona brani ukrajinsku demokraciju od neopravdanog i ničim izazvanog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine", rekla je Yellen u priopćenju.

Ovu novu pomoć ukrajinska vlada će dobiti preko Svjetske banke a dio je gospodarske pomoći vrijedne 7,5 milijarda dolara koju je SAD u svibnju obećao Kijevu.

Nakon ove tranše najavljene u utorak, američka pomoć Ukrajini dosiže 4 milijarde dolara od početka sukoba.

18:00 Ukrajinska vojska je u utorak objavila da je uništila rusko skladište streljiva u južnom gradu Nova Kahovka, a po tvrdnjama dužnosnika u napadu je koristila raketne sustave dobivene od SAD-a.

Dužnosnici ruskih okupacijskih vlasti, međutim, tvrde da su pogođene kuće i skladišta, pri čemu je ubijeno pet osoba a ranjeno od 80 ljudi.

Nije bilo moguće provjeriti kolika je šteta ili žrtve.

Na društvenim mrežama objavljene su snimke nekoliko snažnih eksplozija no nije potvrđeno da je riječ o snimkama upravo ovog napada.

 

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da je napad izvršen američkim višecjevnim lanserom raketa Himars te ocijenio da se "druga vojska" svijeta "suočila sa stvarnošću".

Himars je daleko precizniji od sličnih ruskih sustava i već mu se pripisuje niz nedavnih napada duboko u područjima pod ruskim nadzorom.

Rusi su zauzeli velika područja južne regije Herson u prvim tjednima invazije, ali su ukrajinske snage pokrenule protuofenzivu dok se Rusija usredotočila na svoj vojni prodor na istoku Ukrajine.

Kijev je pozvao stanovnike da napuste to područje kako bi se sklonili od protunapada.

Vladimir Leontijev, koji je postvaljen na čelo regije Herson, rekao je ruskoj novinskoj agenciji Tass da su deseci stanovnika ostali bez domova, a da je grad znatno oštećen.

Drugi dužnosnik kojeg podržava Rusija, Kirill Stremousov, rekao je da se sedam osoba još vodi kao nestale.

Pojedinosti o tome tko je stradao u eksplozijama nisu jasne, ali su ukrajinski vojni dužnosnici rekli da je više od 50 ruskih vojnika ubijeno, a vojna oprema uništena.

Glasnogovornik u Odesi, Serhij Bratčuk, rekao je da Nova Kahovka sada više nema skladište streljiva.

Dok ruske tvrdnje o šteti na civilnim zgradama nisu mogle biti potvrđene, čini se da su se obje strane složile da je lanser Himars igrao ulogu u napadu.

Prvi topnički raketni sustavi visoke pokretljivosti M142 (Himars) stigli su u Ukrajinu krajem lipnja i odmah su povezani s eksplozijama u ruskim skladištima streljiva i zapovjednim centrima čak 70 km od prve crte bojišta.

16:05 Turski ministar obrane Hulusi Akar rekao je u utorak da će se vojna izaslanstva Turske, Rusije i Ukrajine u srijedu u Istanbulu sastati s izaslanstvom Ujedinjenih naroda i razgovarati o sigurnom izvozu ukrajinskih žitarica.

"Vojna izaslanstva Turske, Rusije i Ukrajine i izaslanstvo Ujedinjenih naroda sutra će u Istanbulu razgovarati o sigurnom prijevozu žitarica, koje čekaju u ukrajinskim lukama, na međunarodna tržišta morskim putem", rekao je.

Pročitajte i ovo Recesija: Ilustracija - 1 EKONOMSKI CIKLUSI Stručnjaci otkrivaju koji je najgori mogući scenarij: Nije pitanje hoće li se recesija dogoditi, nego kada

Razgovori će se održati u danima rekordno visoke cijene hrane u svijetu, a sukob u Ukrajini, najvećem svjetskom opskrbljivaču žitaricama, povećao je zabrinutost u pogledu dostupnosti hrane.

Turska ima ključnu ulogu u pregovorima UN-a, Rusije i Ukrajine o mogućem crnomorskom koridoru za izvoz žitarica iz Ukrajine.

Pročitajte i ovo Trgovački lanac Aldi na "luksuzne" proizvode Podivljale cijene natjerale trgovine na drastičnu mjeru: Postavili elektroničku zaštitu na sir, mlijeko...

Prema Turskoj, plan UN-a za rješavanje krize uključuje uspostavu kontrolnog centra u Istanbulu, koji se nalazi na tjesnacu Bospor. Tjesnac, nad kojim Turska ima suverenitet, jedini je pomorski put od Crnog mora do Sredozemlja.

Što se događalo ranije tijekom 139. dana u Ukrajini, pročitajte >>OVDJE

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene