Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Novi udar na Vladimira Putina: Europska unija dogovorila deveti paket sankcija protiv Rusije

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Pripadnici NATO-a održali su vojne vježbe u Bugarskoj. Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby smatra da se ratovanje u Ukrajini neće zaustaviti tijekom zimskih mjeseci. Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) objavila je danas da poduzima "protuobavještajne mjere" u pravoslavnim vjerskim objektima.

 

  • Europska unija dogovorila je novi paket sankcija protiv Rusije
  • Amerika ozbiljno razmatra slanje moćnog raketnog sustava Patriot Ukrajini
  • Kineski čelnik Xi produbljuje gospodarske veze s Putinovom Rusijom unatoč javnoj distanci.

Tijek događa pratite u nastavku:

22:06 Države članice Europske unije postigle su u četvrtak dogovor o devetom paketu sankcija protiv Rusije, doznaje se iz diplomatskih izvora. Postignuti dogovor bit će formalno usvojen kroz pisanu proceduru, a za donošenje sankcija potrebna je suglasnost svih država članica.

Deveti paket sankcija uključuje, među ostalim, stavljanje gotovo 200 dodatnih pojedinaca i pravnih subjekata na popis sankcioniranih. Među njima su ruske oružane snage, pojedinačni časnici, obrambene tvrtke, članovi parlamenta, ministri, guverneri i političke stranke.

Uvedene su sankcije protiv još tri ruske banke te puna zabranu transakcija Ruskoj banci za regionalni razvoj kako bi se dodatno paralizirao “Putinov bankomat”.

Dodatno je ograničen izvoz proizvoda za dvostruku namjenu, uključujući ključne kemikalije, nervne agense, elektroniku i IT komponente koje bi se mogle koristiti za ruski ratni stroj.

Zabranjuje se izvoz svih vrsta dronova i bespilotnih letjelica te motora za bespilotne letjelice u Rusiju i izvoz u bilo koje treće zemlje, poput Irana, koji bi Rusiji mogao isporučivati dronove.

 

21:22 Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava rekao je da će svi zastupnici te stranke glasati protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

"U našem Klubu je još i naš uvaženi kolega, saborski zastupnik gospodin Zlatko Hasanbegović, koji je suprotnog stava, ali uvažavamo da on ispred svoje stranke Blok za Hrvatsku ima drugačiji stav", rekao je Penava. Dodao je kako će uvijek podržavati da svatko iz svojih uvjerenja ima svoj stav suprotan njegovu.

Ustvrdio je kako su zastupnici Domovinskog pokreta do svoje odluke došli uvažavajući vlastitu savjest, svoje biračko tijelo, usvojenu programsku deklaraciju i interes "zapostavljenog" hrvatskog naroda.

17:49 Društvenim mrežama proširio se video u kojem se bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašeneko na bizaran način žali što njegova država ne igra na Svjetskom prvenstvu u Katru.

"Traje Svjetsko prvenstvo, ali ja, Sergeju Mihailoviču, tamo ne vidim naše nogometaše. Možda ja jednostavno nisam dovoljno gledao", rekao je Lukašenko, a Mihailovič, koji je ministar sporta i turizma, odgovorio mu je da nije u krivu.

"Usporedio sam našu igru s reprezentacijama na Svjetskom prvenstvu. Oni tako igraju i zimi. Kao bivšeg nogometaša koji je puno igrao, to me zastrašuje", dodao je Lukašenko.

Zatim se požalio da su u Bjelorusiji mnogi sportovi u užasnom stanju.

"Kada sam te postavio na tvoju poziciju, nadao sam se da ćeš, budući da dolaziš iz vojske, voliš sport i razumiješ ga, promijeniti situaciju", zaključio je bjeloruski ministar.

15:45 Rusija je danas izdala novu nuklearnu prijetnju Ujedinjenom Kraljevstvu nakon što je ukrcala drugu ogromnu raketu u silos u blizini Moskve.

Snimka koju su objavili državni mediji pokazuje kako se raketa Jars, koja može imati nuklearnu bojevu glavu i dosegnuti cijelu Europu i kopneni dio SAD-a, utovaruje u zemlju u bazi Kozelski, 300 kilometara južno od Moskve.

Umirovljeni ruski general rekao je na državnoj televiziji da bi Rusija trebala dati prednost napadu na London u odnosu na napad na Washington.

"Ne morate udariti prvi na Washington, predaleko je", rekao je gledateljima general-pukovnik Andrej Gurulev. "London je u susjedstvu. London je glavno leglo svih gadosti", kazao je.

15:25 Dar koji je zapovjednik poljske policije dobio tijekom nedavnog posjeta Ukrajini eksplodirao je u sjedištu policije u Varšavi. U eksploziji su lakše ozlijeđeni zapovjednik i jedan civilni zaposlenik, priopćilo je poljsko ministarstvo unutarnjih poslova, piše Sky News.

Ministarstvo je priopćilo da se eksplozija dogodila jučer oko 7:50, ali nije preciziralo koji je predmet zapovjednik primio.

Oni su se u nedjelju i ponedjeljak sastali s čelnicima ukrajinske policije i Službe za hitne situacije, dodalo je ministarstvo.

Nakon eksplozije "poljska strana je od ukrajinske strane zatražila relevantna objašnjenja", stoji u priopćenju.

Navodi se da je policijski zapovjednik od jučer u bolnici na promatranju, dok civilnom djelatniku nije potrebna hospitalizacija.

14:55 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će sljedećih šest mjeseci sukoba s Rusijom biti odlučujući u tekućem ratu protiv Rusije.

U internetskom obraćanju Europskom vijeću u četvrtak Zelenski je rekao: "Sljedećih šest mjeseci bit će odlučujući u mnogo pogleda u sukobu koji je Rusija započela svojom agresijom."

“Agresija na Ukrajinu jest i agresija na svakog od vas, jer krajnji cilj Rusije je mnogo dalje od naše granice i ukrajinskog suvereniteta. Sljedećih šest mjeseci zahtijevat će od nas još veće napore nego što su bili poduzeti u proteklom razdoblju."

Rekao je da ruski napadi na energetsku infrastrukturu Ukrajine moraju biti zaustavljeni i pozvao na više oružja. "Trebamo modernije oružje, veću količinu zaliha", rekao je u komentarima koje je prenijela ukrajinska novinska stranica Ukrinform.

Dok rat ulazi u deseti mjesec, spomenuo je oslobađanje Hersona u studenom. "Ovo oslobođenje pokazalo je svijetu da naša zajednička obrana nije nešto slučajno, već naša neotuđiva snaga koja se ne može zaustaviti."

14:28 Više od 4300 Rusa spremno je predati se ukrajinskoj vojsci, rekao je predstavnik projekta "Želim živjeti" Vitalij Matvijenko.
Dodao je da se kontaktiraju svi koji su se javili na dežurnu liniju projekta te se radi na njihovoj sigurnoj predaji.

14:12 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija pokušati prevladati financijski učinak sankcija prodajom plina svojim istočnim susjedima.

U televizijskom govoru rekao je da će Rusija razvijati svoje gospodarske veze sa zemljama u Aziji, Africi i Latinskoj Americi nakon što je Zapad uveo sankcije nakon invazije na Ukrajinu.

Na televizijskom sastanku s dužnosnicima u četvrtak rečeno mu je da se očekuje da će ruski BDP pasti za 2,5 posto u 2022, prenosi Guardian.

"Uklonit ćemo ograničenja u logistici i financijama. Podsjećam da su zapadne zemlje uvođenjem sankcija pokušavale gurnuti Rusiju na periferiju svjetskog razvoja. Ali nikada nećemo krenuti putem samoizolacije", rekao je.

"Naprotiv, širimo i širit ćemo suradnju sa svima kojima je to u interesu."

14:10 Europski parlament pozvao je Rusiju kao glavnu nasljednicu Sovjetskog Saveza da se ispriča za holodomor i druge zločine koje je počinio sovjetski totalitarni režim, javlja Kyiv Independent.

13:58 Predsjednik Liberalno-demokratske stranke Rusije (LDPR) Leonid Slucki predložio je uvođenje odgovornosti za rusofobiju do kaznene odgovornosti, javlja NEXTA.

13:19 Ogromna eksplozija teško je oštetila ključnu rafineriju nafte na dalekom istoku Rusije. Eksplozija je pogodila rafineriju nafte Angarsk, u blizini sibirskoga grada Irkutska.

Dvije su osobe poginule, a pet je ozlijeđeno u eksploziji, za koju dužnosnici kažu da je uzrokovana kontaminacijom plinom opreme elektrane, iako nije jasno je li to bila nesreća ili je bila sabotirana.

Ovaj događaj još je jedan u nizu višestrukih eksplozija i požara na lokacijama koje su povezane s ruskom vojskom ili oligarsima za koje mnogi sumnjaju da ih je orkestrirala Ukrajina, piše Daily Mail.

Rafinerija Angarsk proizvodi mlazno gorivo i dizel koje može koristiti ruska vojska, a u vlasništvu je naftnog diva Rosnefta, koji je u vlasništvu Putinova saveznika Igora Sečina. Ovo je drugi požar u rafineriji u manje od mjesec dana, a raniji incident prijavljen je 27. studenog. Angarsk se nalazi gotovo 3000 milja od bojišnice u Ukrajini.

Eksplozije su posljednja dva tjedna potresle ruska skladišta energije u regijama Kursk i Brajansk, koje se nalaze bliže granici s Ukrajinom. Kao što se dogodilo u Angarsku, eksplozije su se dogodile u ranim jutarnjim satima i bile su usmjerene na energetsku infrastrukturu.

13:00 Ruska vojska postavila je balistički projektil Jars na lansirnu rampu u regiji Kaluga, objavilo je Ministarstvo obrane Rusije.

"Važnost ove operacije leži u činjenici da će projektil biti na borbenoj dužnosti kako je planirano. Domovina će dobiti još jedan primjerak nuklearnog raketnog oružja, što će nam omogućiti rješavanje bilo kakvih zadataka na strateškoj razini", rekao je Aleksej Sokolov, zapovjednik raketne formacije Kozelski.

12:52 Ukrajinski grad Herson potpuno je bez struje, rekao je gradonačelnik regije. "Herson je potpuno bez napona zbog neprijateljskog granatiranja", napisao je Jaroslav Januševič na Telegramu.

12:41 Više od trećine ukrajinskih izbjeglica koje su pobjegle u Njemačku nakon ruske invazije u veljači reklo je da bi željeli trajno ostati u zemlji.

Istraživanje koje je poduprla vlada provedeno u Njemačkoj pokazalo je da se većina osjeća dobrodošlo, a 37 posto  bi se ondje željelo trajno nastaniti.

Više od milijun Ukrajinaca preselilo se u Njemačku nakon što su snage Vladimira Putina izvršile invaziju krajem veljače, što je značilo da je osim susjedne Poljske Njemačka primila više izbjeglica nego bilo koja druga zemlja Europske unije.

Anketa koju je proveo Savezni ured za migracije i izbjeglice u kojoj je sudjelovalo 11.225 ljudi kaže da daljnjih 34 posto planira ostati do kraja rata, a 27 posto je neodlučno. Oko 2 posto njih planiralo je otići unutar godinu dana, izvještava Reuters.

12:13 Oružane snage Ukrajine napredovale su na istoku Ukrajine, rekao je predstavnik Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine brigadni general Oleksij Gromov.

"Tijekom ofenzive snage obrane napredovale su do 1,5 km u području naselja Dibrova", rekao je.

12:04 Kijev je od američke vlade dobio posebnu opremu i generatore za rad u glavnim kotlovnicama i toplinskim stanicama, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

11:38 Rusija je u četvrtak priopćila da je primila ispriku od Vatikana zbog prošlomjesečnih komentara pape Franje da su ruski vojnici iz nekih etničkih manjinskih skupina bili "najokrutniji" borci u ukrajinskom sukobu.

Na brifingu u Moskvi glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da Rusija sada smatra da je stvar zatvorena i da se nada konstruktivnom dijalogu između Rusije i Vatikana

11:12 U Hersonu je ruski projektil pogodio mjesto gdje se nalazi punkt medicinske pomoći i humanitarne dostave, izvijestio je regionalni centar hitne medicine i medicine katastrofa.

10:48 Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Turk rekao je da bi daljnji udari na ukrajinsku infrastrukturu mogli dovesti do ozbiljnog pogoršanja humanitarne situacije i izazvati daljnje raseljavanje.

U govoru pred Vijećem za ljudska prava nakon putovanja u Ukrajinu Turk je rekao da ruski udari izlažu milijune ljudi ekstremnim poteškoćama.

"Dodatni udari mogli bi dovesti do daljnjeg ozbiljnog pogoršanja humanitarne situacije i potaknuti više raseljavanja", rekao je.

10:33 Rusko granatiranje ubilo je dvoje ljudi u četvrtak u središtu nedavno oslobođenog grada Hersona u južnoj Ukrajini, rekao je visoki ukrajinski dužnosnik.

Kirilo Timošenko, zamjenik predsjedničkog ureda, rekao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da su njih dvoje ubijeni oko 100 metara od zgrade regionalne uprave, koja je pogođena u granatiranju u srijedu.

10:03 Objavljeni su najnoviji procijenjeni gubici ruske vojske u Ukrajini.

9:59 Države članice Europske unije nisu se uspjele dogovoriti o devetom paketu sankcija Rusiji u razgovorima kasno u srijedu, rekli su diplomati dok su se čelnici EU-a u četvrtak okupili u Bruxellesu na posljednjem samitu ove godine, piše Guardian.

Zemlje su se približile dogovoru na pregovorima u srijedu, ali Poljska i neke druge zemlje još uvijek imaju primjedbe, rekao je jedan diplomat EU-a za Reuters te dodao kako se očekuje da će novi nacrt biti distribuiran u četvrtak navečer.

9:35 Zastupnički dom američkog Kongresa predstavio je rezoluciju kojom se poziva na izbacivanje Rusije iz Vijeća sigurnosti UN-a.

Rusija je vođenjem agresorskog rata prekršila Povelju UN-a, što dovodi u sumnju njezino pravo na mjesto u Vijeću sigurnosti, stoji u rezoluciji.

9:32 Ukrajinske snage granatirale su tijekom noći grad Doneck na istoku Ukrajine koji je pod ruskom kontrolom, rekli su u četvrtak dužnosnici koje je postavila Rusija u anektiranim područjima.

"Točno u 7 sati jutros izložili su središte Donecka najmasovnijem napadu od 2014.", rekao je na Telegramu Aleksej Kulemzin, gradonačelnik grada koji podržava Rusija.

Četrdeset raketa iz višecjevnih raketnih bacača BM-21 ispaljeno je na civile u našem gradu, rekao je Kulemzin. Napad je opisao kao ratni zločin.

9:30 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je da je sve oružje koje Zapad isporučuje Ukrajini legitimna meta ruske vojske te da će biti ili uništeno ili zaplijenjeno, javlja Guardian.

"Washington, koji je zamalo postao strana u sukobu u Ukrajini, neće moći izbjeći uključenost u teror koji je pokrenuo kijevski režim protiv ruskih civila i osloboditi se odgovornosti za smrt i razaranja uzrokovana američkim oružjem", kazala je.

9:28 Prema Ministarstvu obrane Ujedinjenog Kraljevstva, malo je vjerojatno da će rusko nedavno raspoređivanje dodatnih jedinica mobiliziranih rezervista u Bjelorusiju, kao i vježbanje bjeloruskih trupa, predstavljati snagu sposobnu izvesti uspješan novi napad na sjevernu Ukrajinu.

9:26 Moskva je rekla da nema "božićnog prekida vatre" nakon gotovo deset mjeseci rata u Ukrajini.

"Nema zatišja na bojišnici", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom redovnom večernjem videoobraćanju u srijedu.

"Svaki dan i svaki metar daju se izuzetno teško, a pogotovo tamo gdje se cjelokupna taktika okupatora svodi na to da artiljerijom unište sve pred sobom – da ostanu samo gole ruševine i krateri u zemlji."

9:23 Antikorupcijski sud Ukrajine zaplijenio je svu imovinu svrgnutog bivšeg predsjednika Janukoviča.

Visoki antikorupcijski sud priopćio je da je zaplijenio svu imovinu bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, gotovo devet godina nakon što ga je revolucija Euromaidana svrgla s vlasti 2014. godine.

8:37 Poljski parlament donio je odluku kojom je Rusiju proglasio sponzorom terorizma, a Kremlj smatra odgovornim za smrt bivšeg poljskog predsjednika.

Parlament je zaključio da je Rusija "izravno odgovorna" za avionsku nesreću 2010. u kojoj su poginuli tadašnji poljski predsjednik Lech Kaczyński i 95 ljudi u zrakoplovu.

8:00 Međunarodni institut za proučavanje rata (ISW) smatra da kineski čelnik Xi Jinping produbljuje gospodarske veze s Putinovom Rusijom unatoč javnoj distanci.

Pročitajte i ovo Protuzračni sustav Patriot (Foto: AFP) RAT U EUROPI Je li Amerika spremna prijeći još jednu "crvenu liniju"? Analitičar: "Poruka SAD-a Rusiji je jasna"

Pročitajte i ovo Papa Franjo "gladuju i hladno im je" Papa pozvao da se manje troši za Božić i razlika pošalje Ukrajincima: "Toliko je patnje u Ukrajini, toliko, toliko"

Kineski predsjednik naložio je svojoj vladi da produbi gospodarske veze s Rusijom unatoč višemjesečnoj javnoj distanci od Kremlja.

Bilateralni trgovinski odnosi s kineskim planovima za povećanje uvoza ruske nafte i plina, kao i povećanje ulaganja u rusku željezničku i lučku infrastrukturu, postali su "slamka spasa za Moskvu pred pritiskom Zapada", navodi se.

Što se u Ukrajini događalo prethodnog dana, možete pogledati >>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene