Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Letjelica na Jarunu

Umirovljeni pukovnik kritizirao vojni vrh zbog izjava o letjelici, ne vjeruje ni u eksploziju: "Mislim da bi krater bio mnogo veći"

Aktualno Galerija Damir Galešić - 6 Damir Galešić - 6 Foto: DNEVNIK.hr Damir Galešić - 5 Damir Galešić - 5 Foto: DNEVNIK.hr Damir Galešić - 4 Damir Galešić - 4 Foto: DNEVNIK.hr Damir Galešić - 3 Damir Galešić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Damir Galešić - 2 Galerija 1/6 >>
U nedjelju ujutro izvučena je letjelica koja je pala na zagrebačkom Jarunu. Ministar obrane Mario Banožić izjavio je kako su na letjelici pronađeni dijelovi aviobombe.

O kakvoj je točno aviobombi riječ, govorio je umirovljeni pukovnik Damir Galešić. S njim je u Dnevniku Nove TV razgovarala Sabina Tandara Knezović

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Estonski ministar vanjskih poslova "Uskoro ćemo vidjeti punu mobilizaciju u Rusiji! Putin će dići 400.000 ljudi i neće sve poslati samo u Ukrajinu" Skup podrške Ukrajini - 28 GODIŠNJICA RATA VELIKA FOTOGALERIJA Ovako je u subotu izgledao glavni zagrebački trg: "Dajte im što im treba. To je poruka svijetu da podrži Ukrajince"

"Ne znam zašto se provukla priča o aviobombi. Moguće je da netko neplanirano ili namjerno ugradi nešto što je eksplozivna naprava, ali najčešće su takve letjelice iz doba Hladnog rata imale uređaje za samouništenje. Bez završnih nalaza istrage, zajedničke istrage NATO-a i RH, ne želim ovo komentirati uopće. To je letjelica iz Hladnog rata na mlazni pogon, vrlo brza, predviđena za izviđanje, koja se trebala vratiti pošiljatelju i dostaviti snimke sa terena koje je trebalo izvidjeti. To su bile zadaće. Je li netko zloupotrijebio tu letjelicu ili ne, to mora pokazati istraga", pojasnio je Galešić. 

Eksplozija se može dogoditi i u zraku i udarcem u tlo.

"Da se dogodilo u tlu, mislim da bi krater bio mnogo veći. Ne vjerujem. Izvađeni su veliki komadi letjelice. Ako je i bilo samouništenja, onda je vrlo malim količinama uništen samo bitan dio letjelice", pojasnio je i dodao da ni crnu kutiju u takvoj letjelici ne bi trebalo tako zvati. Riječ je o uređaju za navigaciju.

"Taj uređaj neće ništa pokazati. Njegova zadaće je samo odvesti letjelicu i vratiti je korisniku", dodaje.

"Nije trebalo davati ovakve izjave"

Moguća su, kaže, tri scenarija po kojima je letjelica završila u Hrvatskoj. Jedan je da je pogrešno programirana, zatim da je došlo do kvara, ali i da je namjerno poslana u jednu od članica NATO-a i da su je možda poslali pobunjeni Rusi u Ukrajini.

"Mi nemamo dovoljno dokaza. I naše vlasti moraju sve do završetka istrage o tome što skromnije izvještavati. Po meni nije trebao davati izjave ovakvog tipa dok se ne dovrši istraga u potpunosti. Moralo se pričekati s izvješćima", kazao je. Ne zna koliko bi istraga mogla trajati.

"Nama je jednom pao helikopter pa je istraga trajala mjesecima", podsjeća.

"U suradnji sa stručnjacima izvana jer je potrebno otkriti putanju letjelice, ja bih se ovdje pozvao na izjave našeg premijera koji je bio ovaj put u pravu, suzdržan i vrlo, vrlo razuman u svojoj izjavi što se dogodilo", dodao je umirovljeni pukovnik.

Putanje takve letjelice se, objasnio je, otkrivaju radarom. Smatra da je NATO u ovom slučaju poprilično zakazao.

"To je bila prijetnja u zraku, u NATO prostoru, više od 40 minuta, a da nitko nije reagirao", objašnjava. 

Imaju li građani razloga za brigu?

Bi li bilo ispravo da su Mađari srušili tu letjelicu i na račun čega su procijenili da ona nije opasna? Galešić kaže da je to dobro pitanje, ali je pitanje i smije li jedna članica sama to procijeniti ili se mora centralizirano procjenjivati. Ovo će natjerati NATO da preispita svoju suradnju u protuzračnoj obrani.

Na pitanje u kakvoj je stanju hrvatska protuzračna obrana, odgovara da nije mjerodavan, ali s obzirom "na sredstva kojima raspolažemo, ona je u dobrom stanju".

Umirovljeni pukovnik odgovorio je na pitanje što će biti ako se utvrdi da je letjelica ruska i da je namjerno poslana. Bi li NATO to okarakterizirao kao napad na članicu?  

"Ne bih sada sudio o tome jer vrijede sva tri moguća scenarija koje sam spomenuo", rekao je i zaključio da građani zasada nemaju razloga za brigu jer NATO više neće ovako reagirati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene