Obavijesti Video Pretražite Navigacija
108. dan rata

Iscurilo više tona nafte nakon granatiranja kemijske tvornice. Rusija bojkotira još jednu važnu instituciju

Rat u Ukrajni ušao je u 108. dan. Dva Britanca koje su Rusi zarobili u Donjecku osuđena su na smrtnu kaznu. Građanima Mariupolja prijete kolera, dizenterija i druge bolesti, koje se javljaju zbog leševa na ulicama.

 

  • Kolera i druge bolesti koje se pojavljuju zbog leševa na ulicama mogle bi ubiti tisuće ljudi
  • Dvojica Britanaca koje su ruske snage uspjele uhvatiti u Ukrajini osuđeni su na smrtnu kaznu
  • Ruska državna novinarska kuća RT France pred Europskim sudom pravde traži micanje zabrane emitiranja u EU
  • Hrvatski državljanin ranjen u Ukrajini s teškim tjelesnim ozljedama primljen je u KB Dubrava
  • Rusija blokira evakuaciju civila iz Hersona i Zaporižja

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

23:24 Rusija više neće poštivati odluke Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) stoji u posebnom zakonu koji je u subotu potpisao predsjednik Vladimir Putin, izvijestila je novinska agencija TASS.

21:40 Austrija nikad neće pristati na članstvo Ukrajine u Europskoj uniji na štetu zemalja zapadnog Balkana, rekao je predsjednik austrijskog parlamenta Wolfgang Sobotka (Narodna stranka Austrije ÖVP) u subotu.

Austrijski kancelar Karl Nehammer (ÖVP) "nedvosmisleno" je dao do znanja da za Ukrajinu neće biti ubrzanog postupka približavanja Europskoj uniji, rekao je Sobotka.

Predsjednik austrijskog parlamenta zauzeo se za intenzivniji pristup procesu približavanja zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji.

"Za nas je presudno ne samo da zemljama zapadnog Balkana ponudimo perspektivu punopravnog članstva u EU nego i da im pokažemo put kako da dođu do Europske unije", rekao je političar vladajuće narodnjačke stranke.

18:59 Rusko granatiranje kemijske tvornice Azot u Severodonjecku izazvalo je snažan požar te istjecanje tona nafte, kazao je u subotu guverner te pokrajine Serhij Hajdaj.

U izjavi za televiziju Hajdaj nije precizirao je li i ugašena vatra u tvornici u kojoj su se sklonile stotine civila.

Rekao je da se u borbe vode neprekidno u Severodonjecku, gradu na istoku Ukrajine za koji promatrači prognoziraju da će postati drugi Mariupolj u smislu ljudskih gubitaka i razaranja prije pada u ruske ruke nakon herojskog otpora.

18:55 Nizozemski sud proglasio je četiri ruska vojna službenika krivima za namjerno obaranje leta MH17, javlja zastupnica ukrajinskog parlamenta Lesia Vasylenko na svom Twitteru.

Zločinci su odgovorni za smrt 298 ljudi. Kazna će biti poznata do kraja 2022.

18:28 "Odgovor Moskve na jačanje NATO snaga u Poljskoj bit će razmjeran", upozorilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, piše Sky News prenoseći agenciju Interfax.

Citiralali su Olega Tjapkina, šefa odjela ministarstva vanjskih poslova zaduženog za odnose Rusije s Europom. "Odgovor će, kao i uvijek, biti proporcionalan i primjeren, s namjerom da se neutraliziraju potencijalne prijetnje sigurnosti Ruske Federacije", napominje Tjapkin.

18:20 U borbama u Ukrajini je poginuo prvi češki državljanin, potvrdio je češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky, piše RFERL.

"Mogu potvrditi informaciju da je u regiji Donjeck u Ukrajini poginuo češki državljanin", rekao je Lipavsky novinarima i dodao da bi tijelo sutra trebalo biti prevezeno u harkivsku regiju.

17:43 Ukrajinski dužnosnici tvrde da njihovoj vojsci ponestaje streljiva jer su konstantno u intenzivnim topničkim borbama.

Vitalij Kim, guverner regije Mikolajev na južnoj bojišnici, rekao je da su borbe postale "topnički rat". Dodao je da je ruska vojska mnogo moćnija, dok ukrajinskim vojnicima ponestaje granata, piše BBC.

Pozvao je zapadne saveznike da ubrzaju isporuku dalekometnog oružja i streljiva kako bi pomogli Ukrajini da uzvrati udarac. "Pomoć Europe i Amerike je vrlo, vrlo važna", rekao je Kim.

14:43 Rusija je u subotu uručila svoje prve putovnice stanovnicima Hersona, grada na jugu Ukrajine koji su okupirale ruske trupe, izvijestile su ruske novinske agencije.

Prema službenoj agenciji TASS, 23 stanovnika Hersona na posebnoj su ceremoniji dobila rusku putovnicu, u sklopu "pojednostavljene procedure" omogućene zahvaljujući ukazu koji je krajem svibnja potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ceremonija na Dan Rusije

"Svi naši stanovnici Hersona žele što prije dobiti putovnicu i rusko državljanstvo", rekao je nakon ceremonije uručenja putovnica Vladimir Saldo, šef proruske administracije regije, prenosi TASS.

"Za nas počinje nova era (...) Ovo je najvažniji dokument koji čovjek ima u životu”, rekao je agenciji Ria Novosti.

Proruske vlasti u Hersonu su kazale kako su datum izdavanja prvih ruskih putovnica odabrale tako da se on poklopi s obilježavanjem ruskoga državnog praznika, Dana Rusije, 12. lipnja. Na taj dan Rusi slave proglašenje neovisnosti zemlje.

Oblast Hersona ruska je vojska gotovo u potpunosti osvojila na početku svoje ofenzive pokrenute 24. veljače.

Uredba što ju je Kremlj potpisao krajem svibnja, kojom se proruske lokalne vlasti ovlašćuju za izdavanje putovnica stanovnicima, odnosila se i na regiju Zaporožje koju dijelom kontrolira Moskva.

Ukrajina je osudila donošenje i uspostavu ove posebne procedure, osudivši i "flagrantno kršenje" njezina teritorijalnog integriteta.

"Ukaz ruskog predsjednika je pravno ništavan i neće imati nikakvih posljedica" na "ukrajinsko državljanstvo stanovnika toga područja koje je Rusija privremeno okupirala", stoji u objavi ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.

Civili u tvornici

14:20 Kemijska tvornica Azot u Sjeverodonjecku, u koju su se sklonile stotine civila, i dalje je pod kontrolom Ukrajine, opetovao je guverner te regije Serhij Gajdaj nakon što su separatistički izvori koje podupire Rusija objavili da je ondje zarobljeno i oko 300 do 400 ukrajinskih boraca.

"Informacije o blokadi tvornice Azot su laž", objavio jeGajdaj putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram i dodao: "Naše snage i dalje drže industrijsku zonu Sjeverodonjecka te napadaju i uništavaju ruske vojne snage u gradu".

13:49 Ukrajina je objavila da je u nekoliko skloništa ispod tvornice Azot, utočište pronašlo oko 800 ljudi. Navodno je među njima oko 200 zaposlenika tvornice i 600 stanovnika Sjeverodonjecka.

Rodion Mirošnik, predstavnik samoproglašene Narodne Republike Lugansk u subotu je kazao da je u tvornici blokirano između 300 i 400 ukrajinskih boraca zajedno s civilima te da su pokušali pregovarati o njihovoj evakuaciji u grad Lisičansk.

"Takvi su zahtjevi neprihvatljivi i o njima se neće pregovarati", rekao je Mirošnik, dodavši da su u tijeku pregovori o situaciji s civilima koji su se sklonili u tvornici.

13:03 
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je u subotu putem videopoziva na azijskom sigurnosnom skupu u Singapuru da ishod rata u Ukrajini neće utjecati samo na njegovu zemlju već na budućnost međunarodnog poretka.

''Zahvalan sam na vašoj pomoći… No, to nije samo pomoć Ukrajini već i vama samima. Upravo se na bojištima u Ukrajini odlučuje o budućim pravilima i granicama mogućeg za čitav svijet”, rekao je Zelenski.

Istaknuo je da Rusija blokira luke u Crnom i Azovskom moru čime blokira izvoz hrane iz Ukrajine na svjetsko tržište. To ne pogađa samo Ukrajince već cijeli svijet, dodao je: ''Ako (...) zbog ruskih blokada ne budemo mogli izvoziti našu hranu, svijet će se suočiti s akutnom i teškom krizom i nestašicama hrane u mnogim zemljama Azije i Afrike''.

12:00 Europska komisija u petak će objaviti mišljenje o tome treba li Ukrajina dobiti status kandidata za EU, uoči samita 23. i 24. lipnja na kojemu će to također biti tema. Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU u ožujku, vrlo brzo nakon što je Rusija započela invaziju 24. veljače. Iako brojne zemlje podupiru pristupanje Ukrajine EU-u, neke među kojima Nizozemska i Danska, ali i Njemačka i Francuska, vrlo su rezervirane.

11:50 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovno je u subotu posjetila Kijev kako bi s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim razgovarala o napretku Ukrajine prema članstvu u Europskoj uniji te obnovi njegove zemlje.

"Ponovno sam u Kijevu kako bih se susrela s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmihalom", napisala je u objavi na Twitteru.

Rekla je da će se razgovarati "o zajedničkim naporima potrebnim za obnovu zemlje i o napretku koji je Ukrajina ostvarila na svom europskom putu". "To će pridonijeti našoj procjeni, koju ćemo uskoro predstaviti", rekla je.

Ovo je drugi put da je predsjednica EK u posjetu Ukrajini od početka rata u veljači. Ona je posjetila tu zemlju početkom travnja, zajedno s visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku. Tada je bila u Buči kod Kijeva gdje su pronađene stotine tijela civila nakon povlačenja ruskih snaga.

11:07 
Sjeverodonjeck je i dalje je pod udarom ruskih snaga koje granatiraju  grad, a Serhij Hajdaj, guverner Luhanska ističe da Rusi nemaju potpunu kontrolu: ''Naši branitelji drže položaje. Imamo dinamičnu granicu, dijeli grad na dva dijela: okupirani i dio pod našom kontrolom. Ova se granica može znatno pomaknuti čak i u jednom danu. Ako ponovno zauzmemo tri. četiri, pet  kuća, linija obrane ide u potpuno drugom smjeru''.

9:30 Ured glavnog ukrajinskog tužitelja u subotu je izvijestio o još 24 preminule djece u Mariupolju, koji su ruske snage zauzele u svibnju. U svom priopćenju naveli su kako je od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, preminulo više od 287 djece, a više od 492 je ozlijeđeno.

8:33 Kijev je priopćio da je pokrenuo nove zračne napade na zauzetu južnu regiju Herson, dok su u tijeku "vrlo teške bitke", uključujući i istočnu regiju Donbasa, a posebno oko istočnog industrijskog grada Severodonjecka, navodi The Guardian.

8:20 Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je kako ruske snage 'nisu napredovale prema jugu Severodonjecka".  "Intenzivne ulične borbe su u tijeku i obje strane vjerojatno trpe veliki broj žrtava", naveli su. 

 7:50 Vlasti u dijelu Ukrajine koji je zauzela Rusija koriste posebne sheme za izbjegavanje zapadnih sankcija kako bi prodale žito Sjevernoj Americi i drugim dijelovima svijeta, izvijestila je u petak ruska državna agencija RIA, prenosi Reuters.

Ukrajina je optužila Moskvu za krađu žitarica s teritorija koje je Rusija okupirala od početka invazije na Ukrajinu krajem veljače.

Zbog rata bi moglo doči do ozbiljnih nestašica hrane na globalnoj razini jer na Rusiju i Ukrajinu otpada oko 29 posto svjetskog izvoza pšenice.

Vladimir Rogov, predstavnik vlasti koju je nametnula Rusija u zaporiškoj oblasti, kazao je da se žito također prodaje bliskoistočnim i afričkim zemljama.

"Oni se boje sankcija, ali svejedno kupuju naše žito s radošću - naravno, putem posrednika i shema", rekao je Rogov ruskoj televiziji, prenosi RIA.

Rogov je rekao da u dijelu zaporiške oblasti pod ruskom kontrolom ima 1,5 milijuna tona žitarica, dodaje RIA.

7:45 Ruske snage nastavljaju napade na Severodonjeck, ali nemaju pod kontrolom cijeli grad, objavio je Institut za proučavanje rata.

7:40 Američki predsjednik Joe Biden kazao je kako su američke sigurnosne službe tjednima prije početka rata upozoravale da će Rusija ući na ukrajinski teritorij, no Zelenski "nije to htio čuti". U svom govoru na skupu u Los Angelesu povodom prikupljanja sredstava za demokrate, Biden je rekao da zna kako su mnogi mislili da pretjeruje kad je rekao da će Putin preći granicu, donosi Sky News.

Što se događalo u Ukrajini u petak pročitajte >>>OVDJE.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene