Obavijesti Video Pretražite Navigacija
169. dan rata

Ukrajinski ministar upozorava: "Moramo biti spremni na svaki scenarij po pitanju nuklearne elektrane Zaporižje"

Četvrtak je 169. dan rata u Ukrajini. Zamjenica ukrajinskog premijera priprema se za evakuaciju nekih regija. Zelenski optužio Rusiju da koristi nuklearnu elektranu u Zaporižju za sijanje terora i oružanih provokacija.

 

  • Vijeće sigurnosti UN-a održava izvanredni sastanak zbog nuklearke Zaporižje.
  • Britansko ministarstvo obrane objavilo je ažurirane podatke o ruskoj invaziji na Ukrajinu.
  • U invaziji na Ukrajinu, život je do sada izgubilo 43000 ruskih vojnika.

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

20:45 Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski u četvrtak je rekao da Ukrajina mora biti spremna na bilo kakav scenarij po pitanju nuklearne elektrane Zaporižje koju kontrolira Rusija, koja je granatirana i iz čijeg su okruženja evakuirani ljudi.

Ukrajina i dužnosnici koje je postavila Rusija okrivili su jedni druge za novi krug granatiranja u četvrtak na nuklearnu elektranu, najveću u Europi, koja se nalazi na jugu Ukrajine.

"Od danas elektrana nije samo u rukama neprijatelja, nego i u rukama neobrazovanih stručnjaka koji potencijalno mogu dopustiti da se dogodi tragedija", rekao je ministar unutarnjih poslova Monastirski u intervjuu za Reuters.

"Naravno, teško je i zamisliti razinu tragedije koja će stupiti na snagu ako Rusi nastave sa svojim djelovanjem ovdje", rekao je. Ukrajina je proteklih dana upozorila na nuklearnu katastrofu černobilskog tipa.

"To za nas znači da se moramo pripremiti za bilo koji scenarij. Državne službe za izvanredne situacije zajedno s ministarstvom unutarnjih poslova i ministarstvom regija raspravljaju o različitim scenarijima koji su potrebni, uključujući i pitanje evakuacija", rekao je Monastirski.

18:13 Vlasti regionalne administracije Dnipropetrovska objavile su kako su ruske snage, u noći s 10. na 11. kolovoza, tri puta bombardirale taj okrug.

Sveukupno je zabilježeno 120 raketa, što je rezultirao s tri poginule osobe i devetero ozlijeđenih. U samome gradu je više od 40 zgrada, tri škole, nekoliko dućana, garaža i automobila oštećeno.

15:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da makasimizira rizik od nuklearne katastrofe u elektrani u Zaporižju, koju su Rusi zauzeli u ožujku.

"Ako su sovjetske snage pokušale zataškati černobilsku katastrofu i puni opseg njenih posljedica, ruske su snage puno ciničnije i opasnije. Oni rade sve u svojoj moći da bi maksimizirali rizik nuklearne katastrofe, i lažu cijelome svijetu o tome tko je zapravo kriv", rekao je.

Zelenski je optužio Rusiju da je nuklearnu elektranu pretvorila u bojno polje. "Ruska okupacijska vojska koristi nuklearnu elektranu u Zaporižju za sijanje terora i oružanih provokacija", rekao je.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin (Foto: AFP) neprijateljska zemlja I Hrvatska je na Putinovoj crnoj listi, donosimo detalje nove odluke i što ona znači

13:50 Estonija je uvela zabranu ulaska Rusima koji posjeduju šengenske vize koje je izdala Republika Estonija. Vize koje su izdale druge države nisu podložne zabrani, prenosi Meduza.

Baltičke države pozivaju članice Europske unije da u potpunosti zabrane izdavanje viza ruskim državljanima. Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je "da mu je teško složiti se s tom idejom".

12:40 Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk da će obavezna evakuacija morati biti objavljena ne samo u Donecku, već i u drugim dijelovima zemlje.

"Gledamo u jednu situaciju koja se iz dana u dan pogoršava. Shvaćamo da (oni) vrlo vjerojatno neće biti pripremljeni za ono što dolazi. I shvaćamo da će dio sela i gradova, poput onih u regijama Zaporižju, Hersonu i Harkivu ostati bez načina da se prehrane, bez pristupa grijanju i bez pristupa struji", rekla je.

11:30 Rusko veleposlanstvo u Berlinu priopćilo je u četvrtak da su isporuke ruskog plina Europskoj uniji znatno smanjene, ali da to nije uzrokovano djelovanjem Rusije već posljedica antiruskih sankcija i poteza Poljske i Ukrajine, prenose RIA Novosti.

"Opskrba EU-a ruskim plinom značajno smanjena, ali to nije uzrokovano djelovanjem Rusije, već posljedicama antiruskih sankcija", kaže se u priopćenju ruske diplomatske misije u Njemačkoj.

Veleposlanstvo kaže da je Poljska zaustavila isporuke kroz plinovod Jamal-Europa, a Ukrajina smanjila tranzit preko svog teritorija.

Dodaje se da je "certifikaciju plinovoda Sjeverni tok 2, koji je u potpunosti spreman za rad i prošao je sve potrebne tehničke provjere, zaustavila njemačka strana iz političkih razloga".

8:56 Ukrajinski novinar Ilija Ponomarenko objavio je satelitsku snimku uništene baze Saki na Krimu.

"Od 'Kijev će pasti unutar 72 sata' do 'ključna zračna baza je uništena od ukrajinskog napada'. Život je misterij", stoji u objavi na Twitteru.

 

 

8:50 "Što više gubitaka bude kod okupatora, to ćemo prije moći osloboditi svoju zemlju", rekao je, među ostalim, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

8:47 Britansko ministarstvo obrane objavilo je ažurirane podatke o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Kako stoji u novom izvješću, ruski vojni kapacitet sada je pod značajnim pritiskom.

8:32 Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove podatke o ruskim vojnim gubicima. Kako stoji u infografici objavljenoj na Twitteru, u ratu je do sada poginulo 43000 ruskih vojnika.

8:10 Satelitske snimke pokazuju teško oštećenu zračnu bazu na Krimu i nekoliko uništenih ruskih borbenih zrakoplova, nakon eksplozija ranije ovog tjedna, prenosi u četvrtak BBC.

U bazi Saky u zapadnom dijelu Krima koji je anektirala Rusija u utorak je došlo do više eksplozija, a poginula je jedna osoba. Ukrajina nije preuzela odgovornost, ali novi dokazi sugeriraju mogućnost da se radilo o ciljanom napadu.

 

Snimke američkog Planet Labsa pokazuju velika područja spaljene zemlje nakon požara koji su izbili nakon eksplozija. Čini se da su glavne piste u bazi netaknute, ali i da je najmanje osam zrakoplova oštećeno i uništeno, s nekoliko jasno vidljivih kratera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna scena kao iz filma VIDEO Dramatičan trenutak u kojem raketa iz zasjede pogađa ruski konvoj i ubija šestero zapovjednika

Pročitajte i ovo Cigareta na benzinskoj Čovječe... Mozak na pašu: Rus zapalio cigaretu dok je točio gorivo pa ostao u čudu kad se sve zapalilo

Većina ih je u posebnom dijelu baze gdje je veliki broj aviona bio smješten na otvorenom – daleko od zaklona hangara.

Slike "prije i poslije" iz Planet Labsa prva su neovisna potvrda da je baza možda oštećena. Do sada je bilo malo pojedinosti o razmjerima utjecaja eksplozija. No još uvijek je nejasno kako je baza oštećena i kojim oružjem.

Rusija tvrdi da je eksplozije izazvalo streljivo koje je eksplodiralo u skladištu, a Ukrajina, koja nije preuzela odgovornost, sugerira da su za eksplozije mogli biti krivi neoprezni ruski vojnici.

"Mislim da su ruski vojnici u bazi zanemarili vrlo jasno poznato pravilo: ne puši na opasnim mjestima", rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

Ukrajinske zračne snage objavile su da je desetak ruskih ratnih aviona uništeno, dok Rusija niječe da je bilo koji od njih oštećen.

8:00  Vijeće sigurnosti UN-a održat će u četvrtak izvanredni sastanak kako bi raspravilo o situaciji u ukrajinskoj nuklearki Zaporižje koja se našla u fokusu sukoba Kijeva i Moskve-

Izvor iz kineskog predsjedništva Vijeća sigurnosti rekao je za AFP da će se sastanak održati 11. kolovoza u 15 sati po mjesnom vremenu (21 po srednjoeuropskom).

Drugi izvor iz sjedišta UN-a u New Yorku potvrdio je da će se 15 članica Vijeća sastati u četvrtak poslijepodne na zahtjev Rusije koja ima pravo veta, kao i SAD, Kina, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

U bombardiranju u noći na srijedu u središtu Ukrajine, u blizini nuklearke Zaporižje, najveće u Europi, poginulo je najmanje 14 ljudi. G7 je u utorak optužio Moskvu da "dovodi u opasnost" regiju oko Zaporižja i zatražio da je vrati Ukrajini. Kijev i Moskva međusobno se optužuju da bombardiraju kompleks.

Velika opasnost

Predsjednik ukrajinske državne tvrtke za nuklearnu energiju Petro Kotin rekao je u utorak u intervjuu za Reuters da su u prošlotjednom ruskom granatiranju oštećena tri voda koji povezuju nuklearku Zaporižje s ukrajinskom elektroenergetskom mrežom i da ju je Rusija htjela spojiti na svoju mrežu.

Neke granate pale su u blizini skladišta za potrošeno nuklearno gorivo u kojem se nalazi 174 kontejnera visoko radioaktivnog materijala.

"To je najradioaktivniji materijal u cijeloj nuklearki. To bi značilo njegovo širenje i tada ćemo imati radioaktivni oblak i potom će vrijeme odlučiti u kojem će smjeru oblak ići", rekao je. "Rizik je jako velik".

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Zaporožje - 4 RAT U UKRAJINI Koliko je stvarna mogućnost reprize Černobila? Stručnjak za Dnevnik Nove TV objasnio razinu opasnosti

Pročitajte i ovo Ilustracija odmicanje od Moskve Odlučeno je: Izvanredne mjere za uštedu plina EU-a stupaju na snagu u utorak

Kotin je rekao da Rusija želi spojiti nuklearku na svoju mrežu, što je tehnički težak proces za koji elektranu treba isključiti iz ukrajinskog sustava i postupno je spojiti na ruski.

"Plan im je oštetiti sve vodove koji vode od nuklearke Zaporižje. Nakon toga neće biti povezana s ukrajinskim elektroenergetskim sustavom", rekao je.

Nuklearka ima šest reaktora i proizvodila je 20-21 posto ukrajinske struje prije početka rata. Kotin je rekao da je hitno treba obnoviti.

Na području nuklearke nalazi se oko 500 ruskih vojnika s oklopnim vozilima i nuklearku koriste kao bazu, rekao je Kotin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene