Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Europi

Ukrajinci još nemaju pristup Hersonu, ali Zelenski ima dobre vijesti: "Oslobođeno je 41 naselje na jugu zemlje"

Dvjesto šezdeseti je dan ruske invazije na Ukrajinu. U Hersonu je naređeno povlačenje ruskih snaga. Procjenjuje se da je Rusija do sada u ovom ratu izgubila više od 100.000 vojnika. Turski predsjednik Erdoğan pohvalio je odluku Rusije o povlačenju.

 

  • Putin otkazao sudjelovanje na G20
  • U ratu je živote izgubilo najmanje 100.00 ruskih vojnika
  • Naređeno povlačenje ruskih snaga iz Hersona
  • Erdoğan pohvalio odluku Rusije o povlačenju

Tijek najnovijih događaja pratite u nastavku:

22:52 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u četvrtak u svom redovitom obraćanju rekao da je oslobođeno 41 naselje na jugu Ukrajine. Naglasio je i da je neodređeni broj ukrajinskih vojnika ubijen u borbama.

"Danas imamo dobre vijesti s juga. Ali iako smo radosni, moramo se sada i zauvijek sjetiti što ovaj pokret znači - svaki korak naših obrambenih snaga predstavlja... živote dane za slobodu Ukrajinaca", kazao je Zelenski.

Ukrajinski dužnosnici ranije su rekli da je samo danas oslobođeno 12 naselja.

21:50 Sjedinjene Američke Države su primijetile neke naznake da bi ruske snage mogle planirati povlačenje iz ukrajinskog grada Hersona, rekla je Bijela kuća u četvrtak.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je rekao da rusko povlačenje iz nekih dijelova Ukrajine ne znači da se rat bliži kraju.

Sullivan je kazao da Washington ne vrši pritisak na Ukrajinu da započne diplomatske pregovore s Rusijom glede rata.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov je u četvrtak rekao da će Rusiji trebati najmanje tjedan dana da povuče svoje vojnike iz južnog ukrajinskog grada Hersona i da će zima usporiti borbena djelovanja, što će objema stranama dati mogućnost da se reorganiziraju.

Reznikov je u intervjuu u Kijevu rekao da Rusija ima 40.000 vojnika u Hersonskoj oblasti i da su ruske snage još uvijek u samom gradu, u njegovoj okolici i na desnoj obali ogromne rijeke Dnjepar.

"Nije lako povući ove trupe iz Hersona u jednom ili dva dana. Najmanje (će biti potrebno) tjedan dana", kazao je Reznikov za Reuters, priznavši da je teško predvidjeti rusko djelovanje.

Ukrajinske snage već su ušle u vanjska predgrađa Hersona, tvrdi lokalni dužnosnik, dan nakon najavljenog povlačenja ruske vojske iz grada na jugu Ukrajine, prenosi dpa.

Guverner Mikolajivske oblasti Vitalij Kim je objavio da je grad Čornobaivka već pod ukrajinskom kontrolom, no nije pružio daljnje pojedinosti.

"Nastavljamo šutjeti jer je sve ovo vojno pitanje", rekao je Kim.

Ukrajinsko zapovjedništvo je u međuvremenu poručilo da se ruska vojska tek polako povlačila kako bi pojačala svoje obrambene linije na drugoj obali rijeke Dnjepar.

 

21:29 Jurij Sak, savjetnik ukrajinskog ministra obrane, rekao je u četvrtak navečer da njegova zemlja još uvijek "ne vidi dokaze o velikim pokretima trupa iz Hersona".

Sak je za Sky News kazao da su zbog toga ukrajinski dužnosnici i dalje skeptični prema najavama iz Moskve.

Prije nego što je Rusija jučer najavila povlačenje, u gradu su bili deseci tisuća ruskih vojnika. Sak kaže da su to "značajne brojke" pa će morati "pričekati i vidjeti" hoće li Rusi početi napuštati grad.

Iako je Ukrajina danas oslobodila nekoliko naselja u blizini grada, Sak je rekao da njihove trupe još nemaju pristup samom gradu, koji je već mjesecima pod ruskom okupacijom.

21:10 Ukrajinski diplomat pisao je ravnatelju slavne milanske operne kuće La Scale i lokalnim političarima prosvjedujući protiv odluke da se nova sezona otvori ruskom operom "Boris Godunov".

Andrij Kartiš, ukrajinski konzul u Milanu, rekao je da se takve predstave ne bi trebale koristiti kao potpora "potencijalnim elementima propagande", prenijela je u četvrtak talijanska agencija.

"'Borisa Godunova' je skladao Modest Musorgski u 19. stoljeću. Ruski bas i sopranistica Ildar Abdrazakov i Anna Denisova trebali bi otpjevati glavne uloge u produkciji koja u prosincu otvara novu sezonu u La Scali. Taj je događaj vrhunac kulturnog kalendara u Italiji", kaže konzul.

Dominique Meyer, umjetnički direktor kazališta, rekao je da program objavljen u lipnju nema namjeru kulturno bojkotirati Rusiju.

Nekoliko udruga talijanskih Ukrajinaca također je prosvjedovalo zbog postavljanja opere. Traže da se umjeto nje prikaže neka druga i da se ruska sjela ne prikazuju sve dok ne završi rat u Ukrajini.

Upućeni izvor rekao je da je sada kasno mijenjati planove, jer su pripreme već daleko odmakle.

20:30 Pojavile su se informacije o četiri glasne eksplozije               u okupiranom gradu Melitopolju.           

Ukrajinski gradonačelnik grada Ivan Fedorov na društvenim mrežama objavio je fotografiju gustog crnog dima koji se diže u zrak i napisao da Ukrajinci razjašnjavaju detalje.

 

 

 

19:30 Ukrajinska vojska oslobodila je više naselja na zapadnoj obali rijeke Dnjepar. Ruska vojska najavila je povlačenje, ali ukrajinsko napredovnje teče oprezno. Strahuje se od moguće ruske zamke. Situaciju je u studiju Dnevnika Nove TV komentirao vojno-sigurnosni analitičar Ivica Mandić. Više čitajte >>OVDJE

17:57 CNN piše kako je SAD proteklih tjedana promatrao ruske mornaričke brodove kako se pripremaju za moguću probu novog torpeda na nuklearni pogon. Rekao je to za CNN viši američki dužnosnik.

Među plovilima koja su sudjelovala u pripremama bio je Belgorod, podmornica s krstarećim projektilima modificirana za specijalne operacije, koja može lansirati torpedo Poseidon.

Prošlog su tjedna primijećeni brodovi koji napuštaju područje testiranja u Arktičkom moru i vraćaju se u luku bez provođenja testa. SAD vjeruje da su Rusi možda naišli na tehničke poteškoće.

"Ovo se može promatrati kao dio šire slike i nedavne vojne prakse Rusije, slanja loše obučenih i nedovoljno opremljenih trupa u Ukrajinu", rekao je zapadni diplomat za CNN. "Ruska vojna industrija prolazi kroz teška vremena, a također možemo vidjeti da zapadne sankcije na visokotehnološku vojnu robu imaju učinka i moraju se nastaviti."

Američki dužnosnici rekli su da bi Rusija mogla ponovno pokušati testirati torpedo.

Torpedo Poseidon je podvodno vozilo bez posade na nuklearni pogon koje može nositi i konvencionalno i nuklearno streljivo. Njegov nuklearni pogonski sustav daje mu gotovo neograničen domet.

SAD ne vjeruje da bi bilo koji test uključivao detoniranje nuklearne naprave.

17:48 Hrvatska cijeni nastojanja pape Franje da se zaustavi ruska invazija na Ukrajinu, a Zagreb će tu zemlju podupirati koliko god bude trebalo, rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman u četvrtak u Vatikanu.

On se sastao s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom s kojim je razgovarao o ratu u Ukrajini i situaciji u jugoistočnoj Europi, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

"Pomno pratimo poruke i nastojanja Svetog Oca, pape Franje, da se zaustavi ruska invazija i brutalnost rata te iznimno cijenimo njegove snažne pozive na uspostavljanje mira", rekao je Grlić Radman.

Dodao je da će Hrvatska nastaviti pružati potporu Ukrajini koliko god to bude potrebno, navodi se u priopćenju.

17:30 Povlačenje ruskih trupa iz Hersona razlog je za optimizam, ali "moramo paziti da ne donosimo prebrze zaključke", kaže savjetnik ukrajinskog ministra obrane. Jurij Sak kaže da je "prerano za slavlje" onoga što je Rusija nazvala "manevrom" jedinica s druge strane rijeke Dnjepar, prenosi BBC.

"Svaki put kad Rusi naprave takozvanu gestu dobre volje i 'pregrupiraju' svoje snage, to je zbog superučinkovitih ukrajinskih oružanih snaga", rekao je Sak za BBC Radio 4 u programu World at One. Nije ga zanimalo je li ovaj potez zamka Rusije, te je rekao da Ukrajina "neće pokušavati čitati misli neprijatelja" i da će se umjesto toga usredotočiti na obavještajne podatke kako bi vodila svoje vojne operacije.

"Govorimo od prvog dana ovog agresivnog rata protiv Ukrajine da je naš cilj potpuno oslobođenje naše zemlje i borimo se zubima i noktima za svaki metar, svako selo, svaki grad", rekao je.

17:00 Pretpostavka je da je oko 20.000 do 30.000 ruskih vojnika okupljeno je u Hersonu pa je Američki najviši vojni časnik rekao da bi čak mogli proći tjedni za potpuno rusko povlačenje iz grada.

"Neće im trebati dan ili dva, trebat će im dani, a možda čak i tjedni da povuku snage južno od rijeke", rekao je general američke vojske Mark Milley, javlja Sky News.

16:29 Čečenski vođa Ramzan Kadirov navodno je pozvao sve muslimane i kršćane da zajedno uđu u "sveti rat" protiv Ukrajine.

"Pozivam sve muslimane, sve bijelce u Čečeniji, idemo zajedno napraviti bataljune. Ja ću vas opskrbiti, odijevati, naoružati... Morate se boriti, obraniti interese našeg voljenog proroka, Kurana, države, suvereniteta", govori Kadirov u videu.

"Tko ste ako danas ne ustanete protiv tih šakala, protiv sotonista, fašizma?" pita se čečenski vođa i dodaje da bi svaki otac i majka trebali poslati svoje sinove u rat da obrane interese muslimana i kršćana.

"Probudite se, budite muslimani, muškarci. (…) Ovo je sveti rat. Sanjam o tome da umrem u njemu, da moja djeca umru u ovom ratu. Allahu Akbar, snaga pobjede je s nama", poručio je.

 

 

16:25 Reuters javlja kako je Europska unija rekla da neće priznati ruske putovnice izdane u regijama Ukrajine koje je pripojila Moskva. Taj potez znači da se ruske putne isprave koje se daju stanovnicima tih regija ne mogu koristiti za dobivanje viza ili za ulazak u šengensku zonu.

16:15 Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane kratko je danas novinarima rekao da je povlačenje iz Hersona u tijeku, ali pritom nije koristio riječ povlačenje, već manevar, prenosi BBC.

"Ruske jedinice provode manevar na unaprijed pripremljene položaje na lijevoj obali rijeke Dnjepar u strogom skladu s odobrenim planom", rekao je Igor Konašenkov.

15:50 Litva će kupiti od SAD-a osam višecjevnih bacača raketa HIMARS u vrijednosti od 495 milijuna dolara, rekli su u četvrtak dužnosnici.

Litva je povećala potrošnju na obranu nakon što je Rusija počela invaziju na Ukrajinu.

Litavski ministar obrane Arvydas Anusauskas rekao je da će sustavi HIMARS, koji bi trebali biti isporučeni 2025. i 2026., osigurati "posve nov kapacitet i silu kakve Litva nikada nije imala".

Kupnju je potvrdila i Američka agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju (DSCA).

Sustave HIMARS isporučene Ukrajini smatra se jednim od najučinkovitijih oružja u njezinu arsenalu.

Litva izdvaja više od 1,6 milijardi eura za obranu što je 2,52 posto njezina BDP-a.

U srpnju će biti domaćin samita NATO-a.

Litva, zemlja od 2,8 milijuna stanovnika, kupit će i dalekometne projektile ATACMS koji mogu gađati mete na udaljenosti od 300 kilometara te rakete kraćeg dometa.

Latvija i Estonija također planiraju kupiti sustave HIMARS.

Litavsko ministarstvo obrane naglasilo je da će to "povećati sigurnost ne samo Litve nego i cijele regije".

15:10 Ranije je objavljeno da Vladimir Putin neće nazočiti samitu G20 u Indoneziji sljedeći tjedan, što je potvrdila indonezijska vlada.

Iako je Moskva o tome šutjela, bivši Putinov savjetnik u međuvremenu je ponudio objašnjenje zašto vjeruje da ruski predsjednik ne dolazi.

Sergej Markov, bivši Putinov bliski savjetnik, ustvrdio je da postoji "velika mogućnost pokušaja atentata na Putina od strane obavještajnih službi Sjedinjenih Država, Britanije i Ukrajine".
Pišući na svom Telegramu, također je naveo razloge za uključivanje "mogućnosti stvaranja ponižavajućih situacija."

Markov je također rekao da će nakon predaje Hersona druge zemlje izvršiti pritisak na Rusiju da izvrši "meku predaju".

Na drugom mjestu na društvenim mrežama, g. Markov je osudio rusku objavu povlačenja iz ukrajinskog grada Hersona.

Rekao je da je predaja tog područja "najveći geopolitički poraz Rusije od raspada SSSR-a", okrivljujući "odbijanje pravog rata i katastrofalno kašnjenje u donošenju potrebnih odluka".

Izvješća o uznemirenosti u Kremlju rastu jer su dužnosnici postali nezadovoljni načinom na koji Rusija rješava sukob.

15:05 Mike Martin, viši istraživač rata na King's Collegeu u Londonu, kaže da vjeruje da će rat u Ukrajini završiti do kraja ljeta 2023.

Govoreći za Times Radio, Martin je rekao: "Pod pobjedom mislim na izbacivanje ruske vojske s ukrajinskog suverenog teritorija, uključujući Krim i Donbas. Tako Ukrajinci definiraju pobjedu"

"Logistika je krajnje ključna za ratovanje. Amateri govore o taktici, a profesionalci o logistici. To je zapravo ono što su Ukrajinci namjeravali učiniti.

"U kolovozu je predsjednik Zelenski rekao da će od rujna početi napadati Herson. Evo nas, dva mjeseca kasnije, a Rusi se povlače iz Hersona.

"Ono što su Ukrajinci vrlo, vrlo sustavno radili tijekom posljednja dva ili tri mjeseca je da su srušili Kerčki most koji je bio glavna linija opskrbe. Napadali su željeznička skladišta, odlagališta goriva, željezničke pruge. Vojska koja nije opskrbljena ne može se braniti, pa su se Rusi bili prisiljeni povući."

Martin je zaključio da će se rat vjerojatno "završiti" krajem ljeta 2023., nakon pritiska s obje strane u ožujku i "zimske pauze".

14:50 Britanski premijer Rishi Sunak razgovarao je s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u četvrtak ujutro, gdje su se složili da bi rusko povlačenje iz okupiranog grada Hersona predstavljalo "snažan napredak" za ukrajinske snage.

Rekli su da će biti oprezni dok se ukrajinska zastava ponovno ne zavijori nad gradom, što ukazuje na potpuno ponovno zarobljavanje, prenosi Reuters.

Sunak je također ponovio "nepokolebljivu vojnu, ekonomsku i političku" podršku Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini.

14:16 "Proširujemo transportne kapacitete na ukrajinskog zapadnoj granici. Danas, zajedno s rumunjskim premijerom Nicolaeom Ciucom", objavio je na svom Twitteru ukrajinski premijer Denis Šmihalj.

"Otvorili smo novi kontrolni punkt na rumunjsko-ukrajinskoj granici. Proširenje granične infrastrukture potaknut će izvoz u EU, povećati opseg pomoći i ojačati gospodarsku suradnju", napisao je.

13:41 Na društvenim mrežama pojavila se snimka na kojoj ruski vojnici, skriveni u ruševinama jednog objekta i koristeći se ogledalom, pokušavaju otkriti položaje Ukrajinaca. Oni su im pak mecima ubrzo onesposobili napravu, nakon čega je uslijedila otvorena pucnjava između vojski.

13:24 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kaže da je Rusija pod teškim pritiskom nakon što je ministar obrane zemlje naredio svojim trupama da se povuku iz Hersona.

Reuters javlja da je razgovarao s novinarima nakon sastanka s novom talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni u Rimu u četvrtak.

"Jasno je da je Rusija pod velikim pritiskom i ako napusti Herson, to bi bila još jedna pobjeda za Ukrajinu."

13:01 Njemačka je isporučila više vojne opreme Ukrajini, uključujući izviđačke bespilotne letjelice, vozila MRAP, projektile i opremu za borbu protiv bespilotnih letjelica, piše Sky News.

Isporuku je pozdravilo ukrajinsko vojno obavještajno tijelo u četvrtak.

Ukrajinska državna televizija Ukrinform izvještava da je Njemačka dala vojnu potporu u vrijednosti od 1,5 milijardi eura (1,3 milijarde funti) od početka sukoba.

12:52 Načelnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni, rekao je na Telegramu da su njegove snage napredovale gotovo 8 kilometara u dva smjera na jugu u 24 sata.

Kijev je također uspio vratiti 12 naselja.

Dodao je: "Još ne možemo potvrditi niti demantirati informacije o takozvanom povlačenju ruskih okupacijskih trupa iz Hersona.

"Nastavljamo s provođenjem napadne operacije u skladu s našim planom."

12:34 Erdogan naziva povlačenje Rusije iz Hersona pozitivnom odlukom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je rusko najavljeno povlačenje iz Hersona pozitivna i važna odluka, prenosi novinska kuća TRT Haber.

Erdogan je rekao da će nastaviti održavati telefonsku diplomaciju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Turski posrednički rad nastavlja se bez prekida, rekao je Erdogan te dodao da ne može predvidjeti kada će rat biti gotov.

12:22 Ukrajinske trupe tvrde da su jutros ponovno zauzele grad Snihurivka u južnoj regiji Mikolaiv.

Tvrdnja je iznesena u videu objavljenom na društvenim mrežama, a kasnije su je prenijele ukrajinske televizije. Ukrajinsko ministarstvo obrane nije odmah potvrdilo ponovno zauzimanje grada. Vijest je stigla dan nakon što je Rusija naredila svojim snagama da se povuku iz dijelova okupirane južne Ukrajine.

"10. studenoga Snihurivku su oslobodile snage 131. zasebne obavještajne bojne. Slava Ukrajini!" vikao je vojnik u isječku.

Jedan od vojnika na slici je držao ukrajinsku zastavu na vrhu vozila vojnog pješaštva.

11:55 Moldavska predsjednica Maya Sandu izjavila je na konferenciji za novinare da je obnova punog mira u ratu Rusije protiv Ukrajine moguća tek nakon potpunog povlačenja ruskih trupa iz Ukrajine.

11:29 Nakon što je Moskva objavila planove za povlačenje, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak kazao je da Rusija planira učiniti Herson gradom smrti.

Optužio je Rusiju da minira sve - od stambenih zgrada do kanalizacije. Topništvo na lijevoj obali planira pretvoriti grad u ruševine.

Ovako izgleda "ruski svijet": došao, opljačkao, slavio, pobio "svjedoke", ostavio ruševine i otišao.

11:09 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je Sjedinjenim Državama, posebice američkim poreznim obveznicima, na milijardama dolara vojne pomoći koju su pružili Ukrajini i zatražio da se ona nastavi.

Komentirajući nedavne poruke republikanskih zastupnika u vezi sa smanjenjem pomoći Ukrajini ako republikanci osvoje kontrolu u Zastupničkom domu na sredini mandata, Zelenski je izrazio nadu da će se američka dvostranačka potpora ukrajinskim ratnim naporima nastaviti bez obzira na ishod.

"Zahvalni smo na dvostranačkoj potpori. Zaista bismo voljeli da ta dvostranačka potpora ostane i nakon izbora", rekao je predsjednik Ukrajine.

Po njegovim riječima, vrlo je važno zadržati tu razinu potpore jer potpora SAD-a šalje vrlo značajan, snažan signal.

10:50 Rusija skladišti "Iskandere", mobilni balistički sustav kratkog dometa, i vjerojatno priprema masovni raketni napad na Ukrajinu, rekao je glasnogovornik zračnih snaga Jurij Ignat.

10:47 Britanska obavještajna služba smatra da će rusko povlačenje iz Hersona trajati nekoliko dana.

Povlačenje će se vjerojatno dogoditi tijekom nekoliko dana pokriveno obrambenim položajima i topništvom, izvijestilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Ruske snage ograničile su prijelaze na rijeci Dnjepar, što ih čini ranjivima pri povlačenju iz Hersona.

"Gubitak zapadne obale Hersona vjerojatno će spriječiti Rusiju da ostvari svoju stratešku težnju kopnenog mosta do Odese", stoji u izvješću.

10:22 Najviši američki general procijenio je da je u ratu do sada ubijeno ili ranjeno 100.000 ruskih vojnika i 100.000 Ukrajinaca.

Mark Milley, načelnik američkog Združenog stožera, dodao je da je vjerojatno ubijeno oko 40.000 ukrajinskih civila.

Nije objasnio kako je došlo do tih zapanjujuće visokih brojki, a to su najviše procjene koje je dao bilo koji zapadni dužnosnik.

Milley je u New Yorku rekao da "početni pokazatelji" upućuju na to da Rusija nastavlja svoje povlačenje iz Hersona.

10:15 General Sir Richard Shirreff, bivši zamjenik vrhovnog zapovjednika savezničkih snaga NATO-a, rekao je jutros za Sky News da postoji velika vjerojatnost da je rusko povlačenje iz Hersona zamka.

Upitan o pokretu, Sir Richard je rekao da prvo moramo biti sigurni da se oni, zapravo, povlače iz južne Ukrajine.

"Ali ništa što Rusi kažu ne smijemo uzeti zdravo za gotovo, pa mislim da je prvo pitanje razumjeti što se događa."

Sir Richard je, međutim, rekao da su Rusi poraženi ako se povlače.

"Imaju značajan broj na zapadnoj obali Dnjepra, Ukrajinci su gađali nekoliko mostova. Rusi znaju da ako se ne povuku u dobrom redu, imaju vrlo dobre izglede za veliki poraz."

Upitan je li povlačenje možda zamka, Sir Richard je rekao da Ukrajinci s pravom sumnjaju u to.

"Neću sjediti prekriženih ruku i reći da to nije zamka. Mislim da bi to lako moglo biti - nikada ne uzimajte ono što Rusi kažu zdravo za gotovo. Ako su ovo emitirali na način na koji jesu, onda negdje mora biti kvaka." 

09:57 Ukrajinski državni vrh šalje oprezne poruke nakon ruskog povlačenja iz Hersona signalizirajući da još uvijek ne znaju što Rusi doista smjeraju.

Ukrajina ne vidi znakove da Rusija napušta Herson bez borbe, rekao je viši savjetnik predsjednika Zelenskog, usred straha u Kijevu da je snažno izrežirana najava Moskve o povlačenju zapravo pažljivo postavljena zamka.

Mihailo Podoljak, jedan od najviših savjetnika predsjednika Zelenskog, rekao je sinoć da ruske trupe ostaju u gradu i da Kijev vjeruje da su pojačanja na putu. "Djela govore više od riječi", tweetao je, "Ukrajina će osloboditi teritorije na temelju obavještajnih podataka, a ne namještenih TV izjava."

09:32 Pentagon je odbio ukrajinski zahtjev za nabavu visokotehnoloških bespilotnih letjelica Grey Eagle vjerujući da bi njihov transfer mogao dovesti do eskalacije sukoba, piše WSJ.

09:23 Američki predsjednik Joe Biden rekao je da odluka Rusije da povuče trupe s desne obale rijeke Dnjepar u regiji Herson ukazuje na to da Moskva ima stvarne probleme s vojskom.

"Zanimljivo mi je da su čekali do američkih izbora za Senat i Zastupnički dom da donesu tu prosudbu. Već neko vrijeme znamo da će to učiniti, a ovo je dokaz da oni imaju pravih problema", kaže Biden.

09:13 Objavljeni su najnoviji ruski vojni gubici

08:20 Ruski gubitak zapadne obale Hersona vjerojatno će spriječiti njezine snage da ostvare svoju stratešku težnju kopnenog mosta do Odese, tvrdi Ministarstvo obrane Velike Britanije.

"S ograničenim točkama prijelaza, ruske će snage biti ranjive pri prelasku rijeke Dnjepar", stoji u najnovijem izvješću britanske obavještajne službe.

Očekuje se da će se rusko povlačenje odvijati tijekom nekoliko dana uz topničku vatru kojom će pokrivati ​​snage koje se povlače.

08:15 SAD navodno neće Ukrajini dati napredne bespilotne letjelice kako bi se izbjegla eskalacija s Rusijom, piše Wall Street Journal.

Kijev je mjesecima tražio oružje, no odluka Bidenove administracije odražava ograničenje vrsta oružja koje je Washington spreman pružiti za obranu Ukrajine.

08:00 "Odluka Rusije da povuče trupe iz južnog ukrajinskog grada Hersona pozitivan je korak", rekao je jutros turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.

07:40 Ruski predsjednik Vladimir Putin neće sudjelovati na sastanku na vrhu G20 na Baliju idućeg tjedna, reklo je u četvrtak rusko veleposlanstvo za AFP, čime je otklonjena neizvjesnost u vezi s planovima kremaljskog čelnika.

"Mogu potvrditi da će ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov voditi rusko izaslanstvo na G20. Program predsjednika Putina još se utvrđuje, možda će sudjelovati virtualno", rekla je Julija Tomska, ravnateljica protokola u ruskom veleposlanstvu u Indoneziji.

Ova vijest dolazi nakon višemjesečne neizvjesnosti u vezi s dolaskom ruskog predsjednika na sastanak na vrhu predsjednika država i vlada G20 koji Indonezija organizira 15. i 16. studenog.

Sergej Lavrov ranije je napustio skup ministara vanjskih poslova G20 u srpnju na Baliju, nakon kritike nekoliko kolega zbog ruske invazije na Ukrajinu.

I ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, čija zemlja nije članica G20, dobio je poziv na sastanak i možda će se obratiti videovezom. Zelenski je prošli tjedan upozorio da neće sudjelovati na samitu bude li Putin prisutan.

Indonezija je potvrdila dolazak 17 čelnika, među kojima kineskog predsjednika Xi Jinpinga i Joea Bidena.

07:20 Visokopozicionirani američki general Mark Milley ocijenio je kako je ruska vojska imala više od 100.000 poginulih i ranjenih vojnika u Ukrajini, a dodao je da su i ukrajinske oružane snage vjerojatno pretrpjele gubitke otprilike iste razine u ratu.

"Puno ljudske patnje i stradanja", izjavio je general Miley te dodao kako je vjerojatno također i 40.000 ukrajinskih civila stradalo od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači ove godine.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev predvidljivo? Sinove ruskih moćnika novinari pitali hoće li na bojišnicu u Ukrajinu, pogledajte što su im odgovorili

Pročitajte i ovo Kijev bez struje? - 1 KIJEV NAKON RUSKIH NAPADA Kakav je život u tami? "Svi su gladni. Čak i moja mačka nešto čeka", "Nanesena šteta je golema"

07:00 Ruski ministar obrane Sergej Šojgu naredio je u srijedu povlačenje ruske vojske iz okupiranog Hersona, duž rijeke Dnjepar.

 Što se događalo prethodnog dana, pogledajte  >>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene