Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

Je li rusko povlačenje iz Hersona podla zamka? "Trenutačno ne znamo njihove namjere"

Ratom razoren Herson
Ratom razoren Herson Foto: Afp
Ukrajinski državni vrh šalje oprezne poruke nakon ruskog povlačenja iz Hersona signalizirajući da još uvijek ne znaju što Rusi doista smjeraju.

Ukrajina ne vidi znakove da Rusija napušta Herson bez borbe, rekao je viši savjetnik predsjednika Zelenskog, usred straha u Kijevu da je snažno režirana najava Moskve o povlačenju zapravo pažljivo postavljena zamka.

Mihajlo Podoljak, jedan od najviših savjetnika predsjednika Zelenskog, rekao je sinoć da ruske trupe ostaju u gradu i da Kijev vjeruje da su pojačanja na putu. "Djela govore više od riječi", tvitao je, "Ukrajina će osloboditi teritorije na temelju obavještajnih podataka, a ne namještenih TV izjava."

Oleksej Arestovič, još jedan viši savjetnik i bivši šef vojne obavještajne službe, bio je malo optimističniji, ali i dalje oprezan - rekao je da se čini da ruske snage napuštaju regiju, ali ne toliko koliko bi se dogodilo da je riječ o potpunom povlačenju ili pregrupiranju.

Ratom razoren Herson Vojnici u Hersonu Foto: Afp

Ruske snage uništavaju mostove dok bježe i miniraju ceste, prema Arestoviču, koji je dodao: "Trenutačno ne znamo njihove namjere - hoće li se boriti s nama i hoće li pokušati zadržati grad Herson? Kreću se vrlo sporo", objašnjava.

Prije samo dva dana ukrajinski generali rekli su da su ruske trupe odjevene u civilnu odjeću smještene unutar kuća u Hersonu te da jačaju položaje unutra za vođenje uličnih borbi.

Rusi su u bijegu iz Hersona uništili mostove

Očekuje se da će kijevske trupe nastaviti s oprezom u područje za koje je Rusija jučer rekla da ga evakuira u izrazito insceniranom pojavljivanju na državnoj televiziji generala Sergeja Surovikina, Putinova vrhovnog zapovjednika u Ukrajini, i ministra obrane Sergeja Šojgua.

Surovikin je dao izvješće u kojem je rekao da su njegove trupe u opasnosti i da su civili ubijeni, prije nego što je preporučio povlačenje. Šojgu je pristao, na što je general odgovorio: "Da, gospodine. Manevri trupa bit će izvedeni što je prije moguće."

Svjedoci kažu da su ruski ljudi već napustili ključne kontrolne točke oko Hersona i uništili mostove u očitom pokušaju da zaustave ukrajinske vojnike koji ih progone i zarobljavaju, prenosi Daily Mail.

Odustajanje od Hersona - glavnog grada regije koju je Putin pripojio Rusiji prije nekoliko tjedana, njegova jedinog uporišta zapadno od rijeke Dnjepar i ključne kontrolne točke na putu prema Krimu, najponižavajući je gubitak koji je njegova vojska dosad pretrpjela.

Zapovijed ruskim vojnicima da napuste grad stigla je samo nekoliko sati nakon što je u prometnoj nesreći poginuo zamjenik šefa regije Herson Kiril Stremousov, kojega je postavila Rusija.

Pročitajte i ovo Bespilotna letjelica Grey Eagle Rat u Europi Ukrajinci još nemaju pristup Hersonu, ali Zelenski ima dobre vijesti: "Oslobođeno je 41 naselje na jugu zemlje"

Pročitajte i ovo Ratom razoren Herson Rat u Ukrajini Čelnik Wagnera i lider Čečena komentirali povlačenje iz Hersona. Putin posthumno odlikovao Stremousova

Prokremaljski Telegram kanali izvijestili su da se nesreća dogodila u blizini Heničenska u Hersonu, rekao je njegov osobni vozač, dok su se pojavile slike iskrivljenih ostataka automobila koji su ostali na cesti nakon nesreće.

Stremousov je bio pokretačka snaga u organiziranju i podršci referenduma o nezakonitom pripajanju Hersona Rusiji.

Nedavno je evakuirao civile sa zapadne obale u Hersonu dok su ukrajinske snage napredovale prema rijeci Dnjepar. 45-godišnjak, koji je imenovan dva mjeseca nakon invazije na Ukrajinu, bio je tražen u Kijevu zbog izdaje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene