Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Slovačke

Stručnjak upozorava: "Oni su počeli tu prljavu kampanju, a ovo im je bio cilj"

Aktualno Galerija Marko Stričević, novinar Nove TV Marko Stričević, novinar Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Premijer Fico opet operiran - 1 Premijer Fico opet operiran - 1 Foto: DNEVNIK.hr Premijer Fico opet operiran - 2 Premijer Fico opet operiran - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Premijer Fico opet operiran - 3 Galerija 1/4 >>
Zbog atentata na slovačkog premijera kampanja za izbore za Europski parlament je potpuno obustavljena.

Slovački premijer Robert Fico podvrgnut je novoj dvosatnoj operaciji kako bi se poboljšao oporavak nakon atentata. Njegovo je stanje i dalje ozbiljno, ali je pri svijesti. Liječnici će u ponedjeljak razmotriti mogućnost prebacivanja iz bolnice u Banskoj Bistrici u glavni grad Bratislavu. 

Za to vrijeme kampanja za europske izbore potpuno je obustavljena, izvijestio je iz Slovačke reporter Dnevnika Nove TV Marko Stričević. On je razgovarao i s jednim od vodećih slovačkih politologa Grigorijem Mesežnikovom koji je izrazio nadu da će unutar vladajuće desničarsko-populističke koalicije Roberta Fica prevladati umjerenjaci, ona struja koja više ne želi napadati liberale i liberalnu opoziciju da su na neki način skrivili napad.

I dok vladajuća koalicija za polarizaciju optužuje oporbu i medije, stručnjaci upiru prstom i na drugu stranu.

"Nisu liberalni mediji počeli tu prljavu kampanju, već oni u toj konspirativnoj sceni. Imamo u Slovačkoj tu alternativnu medijsku scenu koja je puno bliža vladajućoj koaliciji. Pomogla im je na izborima za parlament i na predsjedničkim izborima. Oni su htjeli nastaviti tu polarizaciju i sukob i to iskoristiti kao izgovor samo za provođenje novih mjera koje bi ograničile oporbe, smanjile prostor za političko natjecanje, možda čak za provedbu nekih represivnih mjera protiv neovisnih novinara i tako dalje. Srećom vidim da taj trend ne prevladava u vladajućoj koaliciji", rekao je Mesežnikov koji se nada da će prevladati umjerenjaci.

Pročitajte i ovo Iseljavanje mladih demografski problem Istraživanje pokazalo: Hrvatska će biti prazna za 20 godina

"Među umjerenijima sigurno nisu ministar okoliša Taraba koji oporbu optužuje da ima krv na rukama, a ni ministar unutarnjih poslova Eštok koji je ustvrdio da je zemlja na rubu građanskog rata", rekao je Stričević i dodao kako ekipa Dnevnika Nove TV dobila dojam da je zemlja stabilna i da nema napetosti.

"Otkazani su svi najavljeni prosvjedi, kao i kampanja za europske izbore", zaključio je Stričević.

Mesežnikov pretpostavlja da će za privremenog vršitelja dužnosti premijera biti izabran Robert Kalinjak, koji unutar Ficove stranke predstavlja umjereniju struju, koja ne namjerava svaljivati tobožnju odgovornost za ovu krizu na liberalnu oporbu i liberalne medije.

Ministar unutarnjih poslova Slovačke Matuš Šutaj-Eštok rekao je u petak da je u uhićeno pet osoba zbog govora mržnje na društvenim mrežama, a još 40-ak ih se nalazi pod istragom.

Istraga atentata

Po svemu sudeći atentator je djelovao sam te nitko nije stajao iza njega, nikakva organizacija. Ljudi koji ga poznaju govore da se, po svemu sudeći, radi o osobi sa psihičkim teškoćama, koji je imao problem s tim da ga se nedovoljno uvažava.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene