Obavijesti Video Pretražite Navigacija
106. DAN RATA

Ukrajinski guverner: "Rusi u Severodonjecku umiru kao muhe... nastavljaju se žestoke borbe." Oglasila se i Elena Zelenska

U tijeku je 106. dan rata u Ukrajini. Zapadni dužnosnik očekuje teške borbe u Donbasu i pretpostavlja da Rusija kontrolira Severodonjeck. Dvojica Britanaca i Marokanac, ratni zarobljenici iz Mariupolja, osuđeni su na smrtnu kaznu na sudu u Donjecku.

 

  • Zapadni dužnosnik tvrdi da Rusija vjerojatno kontrolira Severodonjeck.
  • Dva Britanca i Marokanac, ratni zarobljenici, osuđeni su na smrtnu kaznu na sudu u Donjecku.
  • U Ukrajini je poginulo oko 20 tisuća ruskih vojnika, tvrde zapadni dužnosnici.
  • Finska vlada mijenja granično zakonodavstvo kako bi omogućila izgradnju barijera na svojoj istočnoj granici s Rusijom.
  • Stotinjak tijela pronađeno je u ruševinama uništenih zgrada u Mariupolju.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:20 Ukrajinski guverner Luhanska Serhij Hajdaj na Telegramu je opisao situaciju u Sjeverodonjecku u kojem već danima traju žestoke borbe.

"Rusi umiru kao muhe... u Severodonjecku se nastavljaju žestoke borbe. Ruski gubici su znatno veći od naših", napisao je Hajdaj.

Hajdaj navodi da se žestoke borbe vode i u obližnjim gradovima Hirske i Popasjanskoj, prenosi The Guardian.

22:06 Tajna supermoći ukrajinskih žena leži u njihovoj otpornosti, kaže Olena Zelenska, supruga predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Svaki život u našoj zemlji je slomljen, svaki život je podijeljen na prije i poslije", rekla je govoreći putem videolinka na konferenciji Žene u sukobima Europskog vijeća, prenosi BBC.

21:42 Jedna od dvije odmetnute istočne ukrajinske pokrajine, koju podupire Moskva, objavila je da će uskoro početi željeznicom u Rusiju slati žito koje su "oslobodili" njezini vojnici, objavila je u četvrtak ruska državna agencija TASS.

Jurij Pronko, ministar poljoprivrede samoproglašene Narodne Republike Luhansk, rekao je da se žito dosad slalo kamionima u relativno malim količinama.

"Sutra je povijesni trenutak - prvi vagoni žita će otići u Rusiju, 50 vagona, više od 3000 tona", citirao ga je TASS.

Ukrajina je ranije optužila Rusiju za krađu njezina žita s područja koja je Moskva okupirala otkako je u veljači počela ono što naziva posebnom vojnom operacijom.

TASS je objavio da silosi žita "u oslobođenom dijelu" Republike Luhansk sadržavaju otprilike 300.000 tona ozimne pšenice i 200.000 tona suncokretovih sjemenki, ostatke prethodnih žetvi.

Pronko je rekao da su silosi napola puni i da je potrebno izvoziti između 120 i 130 vagona žita svakog dana kako bi se napravilo mjesta za buduće žetve.

Rusija i Ukrajina došle su do mrtve točke u pregovorima glede izvoza žita iz ukrajinskih luka. Rusija je zauzela velike dijelove ukrajinske obale, blokirajući tako izvoz i podižući cijenu žita.

Ruski prihodi porasli?

21:38 Rusija vjerojatno ostvaruje veće prihode od fosilnih goriva sada nego prije invazije na Ukrajinu jer porast cijena u svijetu neutralizira napore zapada da smanji rusku prodaju, rekao je američki savjetnik za energetsku sigurnost Amos Hochstein u četvrtak.

"Ne mogu to poreći", rekao je Hochstein na saslušanju u senatskom pododboru za Europu i regionalnu sigurnosnu suradnju kada su ga pitali zarađuje li Moskva više novaca od prodaje svoje nafte i plina sada nego nekoliko mjeseci prije izbijanja rata.

SAD i Europska unija su se složili da zabrane uvoz ruskih fosilnih goriva i uveli su sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

21:30 Ruski predsjednik Vladimir Putin odao je u četvrtak počast caru Petru Velikom na 350. godišnjicu njegova rođenja, uspoređujući navodnu povijesnu težnju tadašnje i današnje Rusije za povratkom ruskih zemalja.

"Petar Veliki je 21 godinu vodio Veliki sjeverni rat. Ratovao je sa Švedskom i činilo se kao da im je nešto uzeo. Nije im uzeo ništa, vratio je ono što je bilo rusko", rekao je Putin nakon posjeta izložbi posvećenoj caru.

Tadašnju kampanju Petra Velikog usporedio je sa situacijom u kojoj se trenutno nalazi Rusija. Više o tome čitajte >>OVDJE

20:39 "Rusija sada vjerojatno kontrolira grad Severodonjeck i na kraju će opkoliti ukrajinske snage na tom području", rekao je visoki zapadni dužnosnik.

Pretpostavlja da će teško naoružanje koje osigurava Zapad, kao što su britanski i američki raketni bacači, stići prekasno i u premalom broju da bi utjecalo na ishod rata.

Kaže da u Donbasu očekuje još mnogo borbi. "Rusija još uvijek ne postiže napredak kojem se Moskva nadala", dodaje.

20:28 Britanski borac Aiden Aslin, kojemu je zajedno sa Shaunom Pinnerom danas na sudu u Donjecku izrečena smrtna kazna, rekao je "Bog će biti taj koji će mi suditi kada dođe vrijeme".

Obraćajući se novinarima nakon izricanja presude, rekao je: "Nadao sam se da će kazna biti puno pravednija sudeći o okolnostima u kojima sam pomogao istrazi, a također i zato što sam se predao Narodnoj Republici Donjeck".

"Volio bih da može biti drugačije", dodao je. Aslin i Pinner optuženi su da su plaćenici, objavila je ruska novinska agencija.

Zapad tvrdi da je poginulo oko 20 tisuća ruskih vojnika

20:01 Prema posljednjoj procjeni zapadnih dužnosnika, broj poginulih ruskih vojnika otkako je predsjednik Vladimir Putin naredio ulazak svojih vojnika u Ukrajinu dostigao je 20.000.

"Što se tiče ruskih poginulih vojnika, naša brojka je između 15.000 i 20.000 mrtvih. To je promjena u odnosu na našu prijašnju brojku o kojoj smo prije govorili za više od 15.000", rekao je dužnosnik. Nije spekulirao o broju poginulih ukrajinskih vojnika u ratu.

Navodi da se obje strane suočavaju s istim izazovima.

"Oni su više od 100 dana u teškom sukobu sa značajnim žrtvama na obje strane. Naravno da će se suočiti s moralnim problemima. No, Ukrajinci se bore za svoju domovinu i uglavnom su na dobro ukopanim obrambenim pozicijama pa su u tom pogledu u prednosti u odnosu na Ruse", dodao je.

19:14 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Mihalo Podoljak upozorio je na "popuštanje sankcija" nametnutih Rusiji usred rata u Ukrajini.

"Pokušaji 'legalizacije' okupiranih teritorija moraju biti uzrokom oštrih sankcija. Kremlj mora razumjeti cijenu svakog krvavog koraka", napisao je.

Ranije je obećao da će Kijev ponovno preuzeti sva područja koja su trenutno pod ruskom kontrolom i pozvao Ukrajince na strpljenje.

"Ne dopustite da vas vijest da smo nešto ustupili uplaši", rekao je u kratkom videoobraćanju. "Jasno je da su taktički manevri u tijeku. Nešto ustupimo, nešto uzmemo natrag", dodao je.

Finska vlada mijenja granično zakonodavstvo

18:45 Finska vlada planira izmijeniti granično zakonodavstvo kako bi omogućila izgradnju barijera na svojoj istočnoj granici s Rusijom, piše The Guardian.

Finska dijeli granicu dugu 1300 km s Rusijom, uglavnom označenu znakovima. Potez za izmjenom graničnog zakonodavstva dolazi u trenutku kada finska vlada žuri ojačati sigurnost granica usred ruske invazije na Ukrajinu i pridružiti se NATO vojnom savezu.

Vladine izmjene i dopune uključuju dopuštanje izgradnje barijera kao što su ograde i nove ceste kako bi se olakšalo granično patroliranje na finskoj strani. Izmjene također omogućuju primanje zahtjeva za azil samo na određenim mjestima ulaska. Prema postojećim pravilima EU-a, migranti imaju pravo zatražiti azil na bilo kojoj točki ulaska u zemlju članicu EU-a.

"Finska će vlada odlučiti o graničnim preprekama prema kritičnim zonama na istočnoj granici, na temelju procjene finske granične straže", kazala je ministrica unutarnjih poslova Krista Mikkonen u priopćenju.

18:26 Generalno zapovjedništvo ukrajinske vojske objavilo je kratki video na društvenim mrežama.

"Ovako naši piloti vide Ukrajinu. Znamo što branimo!", poručili su.

18:08 "Bitka za Severodonjeck se vodi od kuće do kuće", kaže ukrajinski zapovjednik Petro Kuzik i dodaje da se vojnici nadaju isporuci teškog naoružanja koje bi moglo "preokrenuti stvar".

Navodi da su ulične borbe u malom industrijskom istočnom gradu povremeno pod teškim ruskim topničkim baražama, ugrožavajući vojnike s obje strane.

Kuzik je rekao: "Borimo se za svaku kuću i svaku ulicu. Jučer je bio uspješan dan za nas. Krenuli smo u protunapad i na nekim područjima smo ih uspjeli potisnuti za jedan ili dva bloka. U drugim smo ih potisnuli doslovno za jednu ili dvije kuće."

Zapovjednik je rekao da ukrajinske snage imaju katastrofalan nedostatak opreme za suprotstavljanje ruskom topništvu i da im je potrebna "ozbiljna tehnologija ili teško oružje za uzvrat".

Reakcije na smrtnu presudu Britancima

17:56 Robert Jenrick, parlamentarni zastupnik Aslinove izborne jedinice u Newarku, rekao je da je "odvratno suđenje u sovjetskom stilu poslužilo kao podsjetnik na izopačenost Vladimira Putina".

Bivši tajnik za stambena pitanja opisao je tretman svojeg birača kao "ogromnu povredu Ženevske konvencije".

"Rusiji treba biti jasno, ne mogu se ovako ponašati prema britanskim građanima i izvući se. Suprotno propagandi Kremlja, Aiden Aslin nije plaćenik. Živio je u Ukrajini i služio u njezinim oružanim snagama prije ilegalne invazije Rusije i kao ratni zarobljenik ima pravo na zaštitu prema Ženevskoj konvenciji", napisao je.

Dodao je da bi ruskog veleposlanika trebalo pozvati u Ministarstvo vanjskih poslova "kako bi odgovarao za ovo najteže kršenje Ženevske konvencije".

"Aiden mora biti pušten što je prije moguće", dodao je.

17:39 Na smrtnu presudu ratnim zarobljenicima u Donjecku reagirala je i britanska šefica diplomacije Liz Truss.

"U potpunosti osuđujem presudu Aidena Aslina i Shauna Pinnera koje drže ruski opunomoćenici u istočnoj Ukrajini. Oni su ratni zarobljenici. Ovo je lažna presuda bez apsolutno nikakvog legitimiteta. Moje misli su s obiteljima. Nastavljamo činiti sve što možemo da im pružimo podršku", poručila je na Twitteru.

Oglasila se britanska vlada

17:06 "Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je duboko zabrinuta zbog smrtnih kazni izrečenih Britancima Aidenu Aslinu (28) i Shaunu Pinneru (48), zarobljenima dok su se borili za Ukrajinu", priopćio je Downing Street. Glasnogovornik Borisa Johnsona je rekao: "Duboko smo zabrinuti zbog toga. Stalno smo govorili da ratni zarobljenici ne bi trebali biti iskorištavani u političke svrhe".

"Znate da, prema Ženevskoj konvenciji, ratni zarobljenici imaju pravo na imunitet boraca i ne bi trebali biti procesuirani zbog sudjelovanja u neprijateljstvima. Dakle, nastavit ćemo surađivati s ukrajinskim vlastima kako bismo pokušali osigurati oslobađanje svih britanskih državljana koji su služili u ukrajinskim oružanim snagama i koji se drže kao ratni zarobljenici", dodao je, a prenosi Sky News.

16:48 Dva Britanca i jedan Marokanac koje su zarobile ruske snage u Ukrajini proglašeni su krivima i osuđeni na smrt na sudu u Donjecku, teritoriju koji drže proruski pobunjenici. Sve su to bivši borci ukrajinske vojske koje su ruske snage sredinom travnja zarobile u Mariupolju.

 

Optuženi su da su plaćenici. Predsjednik sudačkog vijeća koji je izrekao smrtnu kaznu opisao je kaznu kao pravednu. Aleksandar Nikulin rekao je da se sud rukovodio "ne samo propisanim normama i prijeporima, već i glavnim, nepovredivim načelom pravde", prenosi Interfax.

Interfax je priopćio kako je trojici muškaraca suđeno za "plaćeništvo" i aktivnosti "usmjerene na preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka" samoproglašene Narodne Republike Donjeck. Novinska agencija Tass citirala je odvjetnika Pavela Kosovana koji je zastupao optužene. Rekao je da su sva trojica htjeli uložiti žalbu.

Zarobljena dvojica Britanaca

16:30 Jedan od Britanaca je 28-godišnji Aiden Aslin, piše BBC. Aslin je iz Newarka u Nottinghamshireu, a njegova obitelj navodi da se 2018. preselio u Mikolajiv u Ukrajini. Postao je marinac u ukrajinskoj vojsci 2018., bio je zaručen za Ukrajinku i ta zemlja je postala njegov dom.

Od dana kad je zarobljen, pojavio se na fotografijama i videosnimkama na ruskoj televiziji na kojima je izgledao natučeno i natečeno dok su ga ispitivali.

Drugi Britanac, Shaun Pinner, ima 48 godina i podrijetlom je iz Bedfordshirea. Njegova obitelj rekla je da je bio cijenjen vojnik u britanskoj vojsci prije nego što se preselio u Ukrajinu prije četiri godine kako bi iskoristio svoje prethodno iskustvo i obuku služeći ukrajinskoj vojsci.

"Shaun je uživao u načinu života i smatrao je Ukrajinu svojom zemljom koja ga je ugostila posljednje četiri godine. Tijekom tog vremena upoznao je svoju ženu Ukrajinku koja je vrlo usredotočena na humanitarne potrebe zemlje", rekli su.

Pinnerov je trogodišnji ugovor istjecao krajem godine i planirao je ući u humanitarnu organizaciju, tvrdi njegova obitelj. "Shaun je mnogima zabavan muškarac, voljen je i dobronamjeran muž, sin, otac, brat i prijatelj", tvrde.

Osuđen i Marokanac

16:25 Marokanski državljanin čije je pravo ime Brahim Saadoune, prije nekoliko godina se preselio u Ukrajinu i tamo studirao. Kada je imao samo 20 godina, dobrovoljno se prijavio u marince, a kasnije je potpisao ugovor s Oružanim snagama Ukrajine. I nakon potpune invazije otišao je na frontu, gdje je branio Mariupolj.

No, komunikacija s njim prekinuta je u ožujku, a u travnju su neprijateljski mediji počeli objavljivati ​​informacije o njemu i Britancima. Svi su bili zarobljeni, intervjuirani, Brahim je čak prikazan na TV kanalu Rusija-1, a svaki njihov spomen bio je popraćen terminom "plaćenici".

 

15:30 Europska komisija najavila je još 205 milijuna eura pomoći Ukrajini zbog humanitarne krize u zemlji.

"Ovim se ukupna humanitarna pomoć EU kao reakcija na rat povećava na 348 milijuna eura, od čega je 13 milijuna namijenjeno Moldaviji za podršku raseljenim osobama koje dolaze u zemlju", rekao je Balazs Ujvari, glasnogovornik za proračun i ljudske resurse, humanitarnu pomoć i upravljanje krizama.

Što se u Ukrajini događalo ranije tijekom dana provjerite >> OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene