Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza traje i dalje

Radijacija u Fukushimi 10.000 puta veća od dozvoljene!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nuklearna kriza u Japanu nikako da popusti. Svakim danom novi izvještaji s terena govore o strahovito visokoj radijaciji na području nuklearke Fukushima Daiichi.

U podzemnom tunelu ispod jednog od četiri oštećena reaktora nuklearke zabilježena je radijacija 10.000 puta veća od dozvoljene u vodi koja hladi reaktore, prenosi agencija Kyodo. Pored reaktora 1 pronađena je visoka koncentracija radioaktivnog joda 131.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Kako se planira ostvariti smanjenje emisije ugljika u atmosferu? Detalje otkriva meteorolog Ivan Čačić Ilustracija Ogroman problem Važno upozorenje za zemlje Mediterana: "To je područje kritična točka, milijuni nemaju vode"

>> Fukushima će biti demontirana

'Radioaktivni materijali iz zraka spustili su se na tlo i moguće je da su prodrli u zemlju zbog kiše', rekao je glasnogovornik japanske tvrtke TEPCO, koja upravlja nuklearkom. Agencija Kyodo prenosi i kako su pronađeni tragovi radioaktivnog cezija u govedini s područja oko nuklearke.

Više od 70.000 ljudi dosad je evakuirano s područja 20 kilometara oko nuklearke Fukushima, a 136.000 koji se nalaze na području između 20 i 30 kilometara od nuklearke, upozoreno je da ne napušta kuće. U nekim selima i mjestima na 40 kilometara od nuklearke isto tako je zabilježena radijacija veća od dozvoljene, upozorila je IAEA, Agencija za atomsku energiju UN-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene