Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački sud je potvrdio kaznu četverogodišnjeg zatvora bivšem računovođi u Auschwitzu Oskaru Groeningu (95) osuđenom za "pomaganje" u ubojstvu 300.000 Židova, doznaje se u ponedjeljak od njegova odvjetnika.


Savezni sud u Karlsruheu odbio je 20. rujna Groeningovu žalbu na presudu koju je u srpnju 2015. donio sud u Lunebourgu, rekao je za AFP odvjetnik Hans Holtermann koji je dodao da je jutros primio odluku njemačkog Vrhovnog suda kojom presuda postaje konačna.

Sud je također odbio žalbu nekoliko tužitelja koji su osporavali presudu.

Njemački pravni stručnjaci su očekivali ovakvu odluku jer prvi put potvrđuje presudu za "pomaganje" u holokaustu, bez dokaza za konkretno postupanje u istrebljivanju Židova.

"Ovakva odluka (...) jasno potvrđuje da su svi koji su sudjelovali" u istrebljivanju u Auschwitzu "jednako odgovorni i krivi", ocijenio je u priopćenju Christoph Heubner iz Međunarodnog odbora za Auschwitz.

"To će biti trajna poruka za buduća suđenja za genocid", dodao je.

Oskar Groening koji je priznao "moralnu odgovornost" i ispričao se, osuđen je 15. srpnja 2015. na četiri godine zatvora zbog toga što je prihvatio "siguran uredski posao" u Auschwitzu, poznatom nacističkom logoru u kojemu se provodio holokaust.

Oko 1,1 milijuna ljudi, među kojima milijun Židova, smaknuto je od 1940. do 1945. u Auschwitz-Birkenauu koji je sovjetska vojska oslobodila krajem siječnja 1945. (Hina)