Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže moćni Putin

Ruska poruka prije dolaska Putina u Srbiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Čepurin poručio je u nedjelju u intervjuu da predstojeći posjet predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji 16. listopada, kojega se stavlja u kontekst sukoba Europske unije i Rusije oko Ukrajine, nikom neće nanijeti štetu.

Čepurin je u intervjuu Radio Beogradu istaknuo kako Putinov dolazak znači potvrdu da se bilateralni odnosi Rusije i Srbije “pozitivno razvijaju”.

Pročitajte i ovo Aleksandar Šapić neobična izjava Gradonačelnika Beograda: "Trebamo jednom za svagda završiti s Titom i vratiti ga u Kumrovec" Rusi u Beogradu TEŠKI DANI Zabrinuti i prestrašeni Rusi sletjeli u Beograd: "Molim vas, zaustavite Putina. On je opasni ubojica"

"Posjet neće trajati dugo, ali će biti intenzivan. Imat će i emotivnu konotaciju, ali i praktični, ekonomski karakter. Nikome neće štetiti", izjavio je Čepurin u intervjuu Radio Beogradu, istaknuvši da u tom posjetu "neće biti ni prijetnji ni neugodnosti”.

Podsjetivši da je Putin posjetio Beograd i 2011., tada kao premijer, ruski veleposlanik je ocijenio da je Putinov dolazak 16. listopada "ispravna stvar" i potvrda da se odnosi dviju država "pozitivno razvijaju".

U povodu zahtjeva Europske unije da se Srbija treba jasno odrediti u ukrajinskoj krizi i sancijama Rusiji Čepurin kaže kako Moskva "čvrsto računa da kretanje Srbije prema EU-u neće nanijeti štetu bilateralnim odnosima s Rusijom".

"Ja bih želio da sve zemlje koje traže to od Srbije takođe priznaju teritorijalni integritet zemalja koje je priznao UN. Vi znate o čemu ja govorim", rekao je Čepurin, aludirajući na Kosovo čiju neovisnost nije priznala Rusije, te nekoliko čnaica Europske unije.

Čepurin je ocijenio da bi "u suprotnom" to bili "dvostruka mjerila. Mi vas ne poštujemo, ali od vas zahtijevamo".

"To su sve političke stvari, ali bi se trebala znati granica", rekao je ruski veleposlanik.

Čepurin je istaknuo da će, osim ceremonijalnog dijela posjeta i nazočnosti vojnoj paradi, boravak ruskog predsjednika biti obilježen dominantno ekonomskim pitanjima, ali nije naveo o kojim će temama biti riječ.

Ocjenjujući suradnju Srbije i Rusije kako “prilično dinamičnu”, Čepurin je rekao kako se ove godine očekuje rast srbijansko-ruske robne razmjene od 20 do 30 odsto, te da bi u tom slučaju dosegnula “tri i pol milijarde dolara, a možda i više”.

"Ovdje ima mogućnosti. Ako pristupimo tome pametno, odgovorno i konstruktivno moći ćemo se dogovoriti o više stvari i krenuti naprijed", rekao je ruski veleposlanik u Beogradu.

Govoreći o međunarodnom plinovodu “Južni tok”, Čepurin je ocijenio da će realiziranje tog projekta “Srbiji omogućiti da se za dvije- tri godine pretvori u regionalni energetski centar”.

"Bit će iskorištena investicija od dve milijarde eura, a to znači veći broj zaposlenih, jeftiniji i sigurniji uvoz plina u Srbiju, razvoj kemijske proizvodnje, energetske industrije, elektroenergetske, ali značiće i običnim građanima da koriste plin u svojim kućanstvima i automobilima", rekao je ruski veleposlanik u Beogradu uoči posjeta Vladimira Putina Srbiji 16. listopada.

Kako je ranije najavljeno, Putin će se u Beogradu odvojeno sastati s predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, te nazočito vojnoj paradi u povodu 70. obljetnice oslobođenja Beograda od njemačke okupacije u kojem je sudjelovala i Crvena armija. U vojnoj paradi, najavili su srbijanski dužnosnici iz organizacijskog odbora, sudjelovat će i pet ruskih MIG-ova 29 iz akro-skupine "Striži" ruskog zrakoplovstva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene