Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovori o suradnji

Susret zbog kojeg strahuje svijet: Vladimir Putin stigao u Sjevernu Koreju

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Putin je uoči posjeta objavio da sa Sjevernom Korejom želi potpisati "sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu".

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u utorak u prvi posjet Sjevernoj Koreji nakon 24 godine, obećavajući da će poboljšati trgovinske i sigurnosne veze s tom zemljom i podržavati je u odnosu prema Sjedinjenim Državama.

Ruski državni mediji objavili su da je zrakoplov s ruskim predsjednikom sletio u Pjongjang oko 2:45 sati ujutro po mjesnom vremenu nakon kraćeg zaustavljanja na ruskom Dalekom istoku. Putin je rekao da će odnose sa Sjevernom Korejom podignuti na višu razinu te je obećao bezrezervnu potporu toj zemlji, izvijestila je sjevernokorejska državna agencija KCNA uoči njegova posjeta.

U pismu objavljenom u sjevernokorejskom listu Rodong Sinmun, glasilu vladajuće Radničke stranke, Putin je istaknuo da su dvije zemlje tijekom proteklih 70 godina razvile dobre odnose i partnerstvo utemeljene na jednakosti, uzajamnom poštovanju i povjerenju.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Na EURO Vladinim avionom Milanović brani Jandrokovića: "Jel' trebao klinac ići s tatom? Je, trebao je"

Putin je zahvalio Sjevernoj Koreji za potporu ruskoj posebnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, kako Rusija naziva rat koji je započela prije dvije godine, te je obećao potporu nastojanjima Pjongjanga da obrani svoje interese unatoč, kako je napisao, "pritisku, ucjenama i vojnim prijetnjama SAD-a".

Vladimir Putin Vladimir Putin u Sjevernoj Koreji Foto: Profimedia

Putin je uoči posjeta objavio da sa Sjevernom Korejom želi potpisati "sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu". Njegov savjetnik za vanjsku politiku Jurij Ušakov rekao je da će sporazum uključivati sigurnosna pitanja. Ušakov je rekao da sporazum neće biti usmjeren protiv nijedne zemlje, nego da će biti "nacrt izgleda za buduću suradnju".

Posjet će uključivati razgovore dvojice čelnika u četiri oka, gala koncert, državni prijem, počasne straže, potpisivanje dokumenata i izjave za medije, rekao je Ušakov.

U izaslanstvu su ruski ministar obrane Andrej Belusov, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ministri za prirodne resurse, zdravlje i promet te čelnici ruske svemirske agencije i željeznica, kao i glavni dužnosnik za energetiku, zamjenik premijera Aleksandar Novak.

Satelitske snimke pokazale su da bi Sjeverna Koreja mogla u Pjongjangu organizirati i vojnu paradu. Putin je sjevernokorejskog čelnika ugostio prije devet mjeseci na ruskom Dalekom istoku. Tada nisu potpisali nikakve službene sporazume.

Pročitajte i ovo Odlazak na utakmicu Podrška Vatrenima Na utakmici Hrvatske i Albanije očekuje se najmanje 20.000 navijača: Većina ih je već na putu za Hamburg

Bijela kuća u ponedjeljak je izrazila zabrinutost zbog jačanja odnosa između Rusije i Sjeverne Koreje. State Department je rekao da je prilično izvjesno da će Putin zatražiti oružje za rat u Ukrajini.

Moskva i Pjongjang niječu transfere oružja, ali su obećale pojačati vojne veze, možda održati i zajedničke vježbe. Samit je najveća prijetnja za američku nacionalnu sigurnost od Korejskog rata, ocijenio je Victor Cha, bivši američki dužnosnik za nacionalnu sigurnost koji sada radi za Centar za strateške i međunarodne studije.

"Taj odnos, duboko ukorijenjen u povijesti i osnažen ratom u Ukrajini, potkopava sigurnost Europe, Azije i američke domovine", napisao je u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Sjeverna Koreja pod UN-ovim je sankcijama zbog svojeg raketnog i nuklernog programa od 2006. i te mjere postrožene su s godinama.

Vladimir Putin Vladimir Putin u Sjevernoj Koreji Foto: Profimedia

Vijeće sigurnosti podijeljeno je kako se postaviti prema tom režimu. Rusija i Kina smatraju da jačanje sankcija neće pomoći i da zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje samo provociraju Pjongjang. Prije dvije godine uložile su veto na američku inicijativu da se uvedu nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog lansiranja balističkih projektila.

Putin će nakon Sjeverne Koreje posjetiti Vijetnam u srijedu i četvrtak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene