Vladimir Putin i tajna vojska (Foto: AFP)
Vladimir Putin i tajna vojska (Foto: AFP)

Rusi su bez prethodne najave, pokrenuli veliku porvjeru borbene spremnosti svoje vojske u tri vojne oblasti, s ciljem da se vidi spremnost na moguće krizno djelovanje na jugozapadu Rusije.


Nenajavljena provjera vojne spreme u ruskoj južnoj, zapadnoj i centralnoj vojnoj oblasti započela je u Četvrtak od 7 sati ujutro po moskovskom vremenu, a u porvjeru su uključe i slijedeće snage: sjeverna flota i zračne postrojbe, izvjestio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

"Danas je započela još jedna nenajavljena provjera u skladu s odlukom vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Ruske federacije. Snage Južne, kao i dijelovi snaga Zapadne i Centralne vojne oblasti, sjeverna flota, visoko zapovjedništvo zrakoplovstva i zračne trupe, postavljene su u stanje visoke borbene spremnosti počevši od 7 sati ujutro po moskovskom vremenu", rekao je Šojgu na sastanku ruskog vojnog vrha, prenosi Sputnik.

Cilj provjere, kako ga je prenio Šojgu, jest ustanoviti kako bi tri navedene vojne oblasti reagirale na krizu na jugozapadu Rusije.

"Tijekom pregrupiranja ocjenjivat će se spremnost samodjelovanja Južne vojne oblasti u lokaliziranju kriznih situacija. Sposobnosti Centralne i Zapadne vojne oblasti u strateškoj podršci Južnoj isto tako će se ocjenjivati", dodao je Šojgu.

"Dao sam naputak zamjeniku ministra obrane Anatoliju Antonovu da izvjesti strane vojne izaslanike o ovoj nenajavljenoj i sveobuhvatnoj inspekciji borbene spreme koja se upravo provodi", rekao je Šojgu.