Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bye, bye zimo

Svizac Phil nije vidio sjenu! Proljeće nam stiže ranije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Legendarni svizac Punxsutawney Phil, koji još od 1887. godine predviđa kraj zime i dolazak proljeća, danas je predvidio raniji dolazak proljeća. Nije vidio svoju sjenu.

Današnji dan, u američkom folkloru slavi se kao Groundhog Day, a ako svizac Phil izađe iz svojeg brloga i vidi svoju sjenu, čeka nas još 6 tjedana zime. Ako izađe i ne vidi svoju sjenu, proljeće će doći ranije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakvo nas vrijeme očekuje na prvi dan proljeća? Detalje ima meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja Prvi dan proljeća 2021. - 4 Kad će pravo proljeće? Vrijeme se pobunilo na prvi dan proljeća: Hladno je, snježno i zimski, no dan je odsad dulji od noći

>> Svizac Phil ugledao svoju sjenu, zima će trajati još šest tjedana

Phil i njegovi preci dosad su 99 puta vidjeli svoju sjenu, dok su nagovjestili raniji dolazak proljeća tek 17 puta, uključujući i današnji. Za devet godina, koje nedostaju u tom periodu, ne postoji zabilježena Philova prognoza.

Tisuće znatiželjnika okupilo se kod Gobbler's Knoba, kako bi vidjeli Phila dok izlazi iz svojeg brloga i donosi prognozu.

Iako je najpoznatiji, uvelike i zbog filmske uspješnice 'Beskonačan dan' s Billom Murrayem i Andie MacDowell u naslovnim ulogama, Phil nije jedini vidoviti svizac u SAD-u.

New York ima svojeg 'Staten Island Chucka', Atlanta ima 'Generala Beauregarda Leeja', a i Ontario u Kanadi ima 'Wiarton Willija'. Iako predstavljaju konkurenciju, u Punxsutawneyum se ne brinu zbog toga.

'Svi su dobrodošli. Mi volimo konkurenciju', istaknuo je Bill Deeley, predsjednik Unutarnjeg kruga Groundhog kluba, a prenosi ABC News.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Watch More News Videos at ABC | Technology News | Celebrity News

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene