Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državni udar

"Moja zemlja je napadnuta i uzet sam za taoca": Dramatična poruka predsjednika koji spominje vagnerovce i opasnost od Rusije

Nigerijska vojna vlast
Nigerijska vojna vlast Foto: Afp
Svrgnuti čelnik Nigera zatražio je od SAD-a i cijele međunarodne zajednice da pomognu u "obnovi ustavnog poretka" nakon prošlotjednog državnog udara.

U svom komentaru objavljenom u Washington Postu svrgnuti predsjednik Mohamed Bazoum naveo je da piše "kao talac". Također je upozorio da bi regija mogla još više doći pod ruski utjecaj preko skupine Wagner koja djeluje u susjednim zemljama.

Zapadne države strahuju da bi Niger mogao pratiti primjer svojih susjeda u okretanju prema Rusiji kao savezniku, kao i da će to ojačati islamiste, a susjedne zemlje Nigeru iz Zapadne Afrike zaprijetile su vojnom intervencijom.

Vođe puča u četvrtak su objavile da povlače veleposlanike iz Francuske, SAD-a, Nigerije i Togoa.

Pročitajte i ovo Čips, ilustracija (Guliver/Thinkstock) Može povećati rizik od raka Hitno upozorenje! Čips sadrži kancerogenu tvar, Hrvatska poslala prijavu

Samo nekoliko sati ranije nigerski veleposlanik u SAD-u Kiari Liman-Tinguiri rekao je AFP-u da bi hunta "trebala doći pameti" i shvatiti da "njihova stvar ne može uspjeti".

Niger je veliki proizvođač uranija, goriva ključnog za nuklearnu energiju. Također, pod svrgnutim predsjednikom Bazoumom ta je zemlja bila jedan od ključnih saveznika Zapada s kojim je vodio borbu protiv islamista u Sahelu.

U tekstu za američki list Bazoum ističe da je "borba za zajedničke vrijednosti, pluralizam i poštivanje vladavine prava jedini put prema održivom napretku protiv siromaštva i terorizma".

Pročitajte i ovo Ilustracija Iznimno opasno FOTO "Gdje su roditelji?! Treba im zauvijek zabraniti pristup": Pojavila se fotografija dvoje djece na kruzeru koja ledi krv u žilama

Također tvrdi da su pučisti povezani s plaćenicima Wagnera koji imaju zlokoban utjecaj u Nigeru te da bi cijela regija Sahela mogla potpasti pod utjecaj Rusije.

No stotine pobornika hunte u Nigeru u četvrtak su marširale ulicama prijestolnice Niameya, prosvjedujući protiv zapadnoafričkih sankcija, uzvikujući proruske slogane i mašući ruskim zastavama.

Iako je vođa Wagnera pozdravio puč kao trijumf, SAD tvrdi da nema naznaka da je Wagner sudjelovao u svrgavanju Bazouma.

Pročitajte i ovo Poplave u Sloveniji Stanje se polako smiruje FOTO/VIDEO Poplave prouzročile najveću štetu u povijesti Slovenije: Poplavni val tijekom noći dolazi u Hrvatsku

Ruska je pak vlada pozvala na povratak na vlast svrgnutog predsjednika.

General Abdurahman Tiani, bivši vođa nigerske predsjedničke garde, prošlu je srijedu zatočio predsjednika Mohameda Bazouma u njegovoj rezidenciji, proglasivši se čelnikom države u sedmom puču u zapadnoj i središnjoj Africi od 2020. godine.

Vojno preuzimanje vlasti osudila je međunarodna zajednica, uključujući EU, UN i SAD. Predsjednik Bazouma prvi je demokratski izabrani predsjednik koji je naslijedio drugog u Nigeru.

Niger je ključni dio afričke regije Sahel, područja koje muče džihadisti i opsjedaju vojni režimi. Posljednjih godina smatran je primjerom relativne stabilnosti, dok su njegovi susjedi Mali i Burkina Faso podlegli vojnim udarima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene