Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koristili se dark webom

Razbijen lanac pedofila, uhićeni deseci: "To je grozan zločin. Neka djeca poznavala su te muškarce"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Devetnaest muškaraca je optuženo, a 13 australske djece sklonjeno od opasnosti nakon istrage o sofisticiranoj online mreži zlostavljanja djece, objavila je u utorak australska federalna policija (AFP).

Istraga AFP-a počela je 2022. godine kad je FBI dostavio informacije o australskim pripadnicima mreže koji su na dark webu dijelili zapise o zlostavljanju djece.

Sudionici su softverom anonimno dijelili datoteke, razgovarali su na forumima i unutar mreže pristupali internetskim stranicama.

Australska policija priopćila je kako je dio sklonjene djece bio izravno zlostavljan, dok su druga sklonjena iz mjera predostrožnosti.

Istraga kodnog imena Operacija Bakis bila je moguća samo zbog bliske suradnje AFP-a i FBI-ja, rekla je zapovjednica australske policije Helen Schneider.

"Kriminalci koji koriste enkripciju i dark web izazov su za snage sigurnosti, no Operacija Bakis pokazala je da suradnjom možemo osumnjičenike privesti pravdi", kazala je.

Pročitajte i ovo Pogled iz zraka na uništenu kuću kod Šoderice - 4 Iz minute u minutu Dramatična borba s poplavama, voda uništila kuće: "Nadamo se da će noć biti mirnija od prethodne"

"Gledanje, distribucija i proizvodnja sadržaja o zlostavljanju djece je grozan zločin, a razine do koju osumnjičenici idu kako bi izbjegli otkrivanje čine ga posebno opasnim – što duže izbjegavaju otkrivanje, duže mogu nastavljati svoj krug zlostavljanja", dodaje.

Dio djece poznat uhićenim muškarcima

"Neka od djece bila su poznata muškarcima koji su uhićeni", istaknula je Schneider.

"Ova je operacija bila vrlo složena", rekla je FBI-eva pravnica u Canberri, Nitiana Mann. "Složenost i anonimnost ovih platformi znači da se nijedna agencija ili država ne može sama boriti protiv ovih prijetnji", objasnila je.

Pročitajte i ovo Maja Đerek prepucavanja u Splitu "U nekoliko me navrata nazvao glupom i autističnom": Đerek prijeti prijavom, ubrzo joj odgovorio Puljak

Operacija Bakis korijene ima u ubojstvu dvoje FBI-jevih agenata tijekom povezane istrage na Floridi 2021. godine. Specijalni agenti FBI-a Daniel Alfin i Laura Schwartzenberger poginuli su u pucnjavi u stambenom kompleksu Sunrise na Floridi dok su izvršavali federalni nalog za pretres 2. veljače 2021., piše CNN.

Nakon toga je FBI započeo međunarodnu operaciju s ciljem pronalaska zlostavljača na platformi. Dosad je ukupno uhićeno 79 ljudi s te mreže.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene