Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada usvojila plan štednje

Prvi rezovi nove španjolske vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova španjolska vlada usvojila je u petak plan štednje 8,9 milijardi eura, posebice bez zamjena nakon odlaska u mirovinu djelatnika i zaleđivanjem njihovih plaća, u pokušaju kočenja javnog duga koji je viši od predviđenog.

'Suočeni smo s izvanrednom i nepredviđenom situacijom koja nas obvezuje na izvanredne i nepredviđene mjere', rekla je glasnogovornica vlade Soraya Saenz de Santamaria nakon sastanka vlade. 'Te mjere su samo početak početka', početak paketa strukturnih reformi radi ispravljanja javnog deficita i početka redinamizacije našeg gospodarstava", upozorila je.

Mjesec dana nakon uvjerljive pobjede Narodne stranke desnog centra koja je osvojila apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima 20. studenoga i time okončala sedam godina vlasti socijalista, počinje novi strogi režim, uz ukupnu uštedu od 40 milijardi eura u 2012.

Španjolski konzervativni premijer Mariano Rajoy najavio je proračunske rezove od 16,5 milijardi u javnoj potrošnji i upozorio da za svaki dodatni postotak deficita u 2011. koja nije bio predviđen treba računati na deset dodatnih milijardi ušteda, kako bi se deficit doveo na 4,4 posto bruto domaćeg proizvoda u 2012.

Prema riječima glasnogovornice Santamarie, deficit će iznositi oko 8 posto BDP-a krajem 2011., što je bitno više od 6 posto koliko je predviđala ekipa socijalističke vlade. Prve mjere se odnose na plaće državnih službenika, uz nastavak zaleđivanja plaća tijekom 2012. koje su smanjenje za 5 posto 2010. i zatim zaleđene 2011. ali i nezamjenjivanjem umirovljenih djelatnika, osim u sektorima zdravstva, obrazovanja i policije.

'To je novi napad na uvjete rada zaposlenih u javnim službama', reagirao je neovisni sindikalni centar CSI-F. Ali nova vlada je najavila jedan posto revalorizacije mirovina, zamrznutih 2010. godine. Potvrđeno je rješenje koje produžuje valjanost proračuna iz 2011. do ožujka 2012. kada treba biti predstavljen novi zakon o financijama, a vlada će dati na izglasavanje novi zakon o proračunskoj stabilnosti. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene