U eri "lažnih vijesti" i s predsjednikom Donaldom Trumpom koji medije naziva "neprijateljima američkog naroda" ugledni list The New York Times odlučio je uzvratiti.


Po prvi put u svojoj povijesti New York Times je emitirao 30 sekundi dug oglas tijekom prijenosa dodjele Oscara u nedjelju nazvan "Istina je teška".   

Vezani članci Sjekira, ilustracija Verbalni sukob eskalirao: 67-godišnjak sjekirom nasrnuo na 47-godišnjaka i pritom ga ozlijedio Donald Trump Bijela kuća i drugi dan zbog Trumpa bez press konferencije - "One su gubljenje vremena, obmanjuju narod"

Ideja se naravno, nije svidjela Donaldu Trumpu koji je u subotu objavio kako neće doći na godišnju večeru dopisnika Bijele kuće. U nedjelju ujutro ponovno se poslužio Twitterom kako bi se na to požalio.

 

"Prvi put će neuspješni NYT objaviti oglas (i to loš) kako bi pomogao spasiti svoj pokvareni ugled. Pokušajte izvještavati precizno i objektivno!", poručio im je Trump na Twitteru.

A kako je Trump uopće doznao za oglas? CNN je izvijestio kako je Trump na Twitteru objavio odgovor NYT-u samo 9 minuta nakon što je oglas emitiran na CNN-u.

Inače, The New York Timesu ide fantastično otkad je Trump izabran za predsjednika. U posljednjem kvartalu 2014. godine imali su 276.000 digitalnih pretplatnika, a sada se taj broj popeo na preko 3 milijuna digitalnih pretplatnika. "Više je ljudi spremno platiti pretplatu", kazao je nedavno izvršni direktor NYT-a Mark Thompson

U petak, NYT je bio jedan od medija kojima je zabranjen dolazak na dnevni brifing za novinare glasnogovornika Bijele kuće Seana Spicera. 

U New Yorku prvi skup podrške medijima nakon napada Trumpa

Oko 250 osoba prosvjedovalo je u nedjelju kako bi podržali New York Times i medije koji kritiziraju Trumpovu administraciju, dok su sve zategnutiji odnosi između tiska i novog američkog predsjednika.

Dok su se u New Yorku, uporištu demokrata, zaredali prosvjedi protiv Trumpa, skup u nedjelju bio je prvi skup podrške tisku nakon tjedna obilježenog novim napadima Bijele kuće na neke moćne medije demokratske orijentacije, poput New York Timesa, Los Angeles Timesa i CNN-a.

U petak je Bijela kuća zabranila tim medijima pristup na dnevni brifing glasnogovornika Bijele kuće.

Prosvjednici su se okupili ispred ulaza u neboder New York Timesa, blizu Times Squarea i tekstovima na transparentima su se pozivali na Prvi amandman američkog ustava o slobodi tiska, s ljepljivim trakama preko usta kojima su simbolizirali ušutkavanje medija.

"Demokracija ne može funkcionirati bez slobodnog i neovisnog tiska i upravo to ova administracija pokušava učiniti, ušutkati ga. Ali mi to nećemo dopustiti", rekla je Betsy Apple, odvjetnica specijalizirana za zaštitu ljudskih prava. (S.D.M./Hina)