Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika eksplozija

VIDEO Prvi put od početka rata: Rusi silovitim napadom zadali težak udarac Ukrajincima

Rusi uništili ukrajinski HIMARS
Rusi uništili ukrajinski HIMARS Foto: Platforma X screenshot
Rusi su, čini se, prvi put u dvije godine ratovanja uništili jedan od ukrajinskih višecijevnih raketnih bacača visoke mobilnosti - HIMARS.

Nakon dvije godine ratovanja, Rusi su, čini se, konačno uništili jedan od ukrajinskih višecijevnih raketnih bacača visoke mobilnosti - HIMARS.

Ruska bespilotna letjelica uočila je HIMARS i njegova prateća vozila pored jednog drvoreda u Nikanorivki, gradu u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, oko 45 kilometara od linije bojišnice.

Projektil - vjerojatno hipersonični Iskander koji se lansira sa zemlje - pogodio je HIMARS, nakon čega se vide plamen i dim, piše Forbes.

Nije jasno je li posada HIMARS-a ubijena ili ranjena u tom napadu. Nejasno je i zašto je HIMARS bio na otvorenom usred bijela dana. 27. raketno-topnička brigada, jedina postrojba ukrajinske vojske naoružana HIMARS-om, obično djeluje u zoru ili u sumrak, a vozila su uvijek u pokretu i pod zaštitom.

Pročitajte i ovo Radovi na odmorištu Zagreb - 2 Radovi na A3 VIDEO/FOTO Ogromno gradilište kraj Zagreba: Novi kompleks niče na mjestu poznatog odmorišta, doznajemo što će se sve izgraditi

U svakom slučaju, to je težak gubitak za ukrajinsku vojsku – i rijetka pobjeda Rusa koji se uglavnom nisu uspjevali suprotstaviti HIMARS-ima američke proizvodnje. Čini se da je kombinacija dalekoleteće izviđačke bespilotne letjelice i brzodjelujućeg Iskander projektila konačno nadvladala ukrajinsku 27. brigadu.

Pročitajte i ovo Policija traži ovog muškarca Mole za pomoć FOTO Prepoznajete li ga? Policija traga za ovim muškarcem

Rusi su dosad u više navrata tvrdili kako su uništili HIMARS sustave na bojištu, no nije bilo službene potvrde.

Inače, SAD je Kijevu donirao 39 HIMARS-a kao dio sigurnosne pomoći vrijedne više od 44 milijarde dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene