Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vladu čekaju gorući problemi

Pobjeda talijanske desnice, šef demokrata najavio ostavku: "Tužan dan za Italiju, za Europu. Teški dani su pred nama"

Aktualno Galerija Pobjeda talijanske desnice na izborima - 7 Pobjeda talijanske desnice na izborima - 7 Foto: DNEVNIK.hr Pobjeda talijanske desnice na izborima - 6 Pobjeda talijanske desnice na izborima - 6 Foto: DNEVNIK.hr Pobjeda talijanske desnice na izborima - 5 Pobjeda talijanske desnice na izborima - 5 Foto: DNEVNIK.hr Pobjeda talijanske desnice na izborima - 4 Pobjeda talijanske desnice na izborima - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Pobjeda talijanske desnice na izborima - 3 Galerija 1/8 >>
Veliki politički zaokret u susjedstvu. Trijumfalna pobjeda desnog bloka uzdignula je Georgiu Meloni kao simbol nove talijanske desnice. Dok čestitke, većinom desnih lidera, stižu sa svih strana neki strahuju da buduća talijanska premijerka Europi donosi još više podjela.

Velika pobjeda desnice vodi Georgiu Meloni prema poziciji prve talijanske premijerke. I to na čelu buduće najdesnije orijentirane vlade od Drugog svjetskog rata. Unatoč vrijednostima Braće Italije, stranke fašističkih korijena, u govoru se čuo pomirljiv ton.

"Radit ćemo to za sve, za sve Talijane. S ciljem da se ovaj narod ujedini, da se istakne ono što spaja, a ne ono što razdvaja. Budući da je velik cilj koji smo si uvijek zadavali u životu kao politička snaga bio osigurati da Talijani opet mogu biti ponosni", kazala je Meloni.

S njom su u koaliciji Salvinijeva Liga i Berlusconijeva Forca Italija. Ljevica je priznala poraz. Šef demokrata najavio je ostavku.

"Danas je tužan dan za Italiju, za Europu. Teški dani su pred nama", kazao je Enrico Letta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna značajan je i datum Komadina zabrinut pobjedom ultradesnice: "Ako postane premijerka moramo uputiti bar protestnu notu"

Novu vladu čekaju gorući problemi. Energetska kriza, rat u Ukrajini, usporavanje trećeg najvećeg gospodarstva u Europi.

"Ne sviđa mi se ona, ali to je ono što Talijanima treba. Talijani su glupi, to je zemlja budala", smatra Andrea Rizzoni.

"Očekujem više političkog samoodređenja Italije, u granicama pravila Europske unije", kaže Gian Ferdinando Fedi.

Europski političari s desnice oduševljeno čestitaju. U Bruxellesu strahuju da bi Italija mogla krenuti putem Orbanove Mađarske. Meloni je bila je protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a zazivala je i povrat Dalmacije i Istre Italiji.

Pročitajte i ovo Giorgia Meloni "žena, majka, kršćanka..." Branila je Mussolinija, podržava Orbana i sada je pobijedila na izborima: U Italiji trijumf desnice, Giorgia Meloni održala pobjednički govor

"Moramo biti, kao država, unutar institucija kao što je EU zbog strukturnih problema koje imamo. Razmislite o javnom dugu ove zemlje i svim slabostima strukturnih elemenata našeg gospodarstva. Trebamo EU, kao što EU treba Italiju", rekao je politički analitičar Davide Angelucci.

Europska komisija već je ranije upozorila na posljedice nepoštovanja demokratskih načela, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Marija Horvat.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene