Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uoči velikog kongresa

"Želimo hranu, a ne PCR testove i biti građani, a ne robovi": Prosvjedni natpis izazvao kaos u Pekingu, pogledajte o čemu se radi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rijetki znakovi prosvjeda pojavili su se u četvrtak u Pekingu i to samo nekoliko dana uoči kongresa Komunističke partije Kine. No, tamošnje vlasti ubrzo su ušutkale prosvjed i cenzurirale raspravu o njemu.

Naime, na društvenim mrežama pojavile su se fotografije i videozapisi transparenata postavljenih na jednom nadvožnjaku u glavnom gradu Kine. Natpisi na transparentima mahom su pozivali na bojkot aktualnog predsjednika Xi Jinpinga.

"Želimo hranu, a ne PCR testove. Želimo slobodu, a ne zatvaranja. Želimo poštovanje, a ne laži. Želimo reformu, a ne kulturnu revoluciju. Želimo glas, a ne vođu. Želimo biti građani, a ne robovi", pisalo je na jednom transparentu dok je drugi pozivao na bojkot škola, štrajkove i smjenu predsjednika Xi Jinpinga, piše The Guardian.

 

 

Iako su se sve snimke brzo proširile internetom, ubrzo su uklonjene s platformi kineskog interneta. Bilo kakva rasprava o prosvjedu cenzurirana je, a objave koje sadrže riječi Peking i most strogo su kontrolirane. Osim toga, pjesma koja je dijelila ime mosta, "Sitong", obrisana je sa streaming servisa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovršene pripreme Poznat datum nuklearnog testa Sjeverne Koreje: "Vjerojatno će biti određeno događajima u Kini i SAD-u"

Pročitajte i ovo Ilustracija Rastu napetosti Kina optužila SAD: "Šaljete pogrešne i opasne signale. Nemate se pravo miješati"

Nakon što su podijelili fotografije prosvjeda na Twitteru, neki su se korisnici požalili da su im računi privremeno blokirani na WeChatu.

Međutim, prosvjed u vrijeme ekstremne političke osjetljivosti mogao bi imati dalekosežne posljedice. Dan nakon što su fotografije objavljene, internetom se proširio hashtag #vidiosam, a kojim su građani htjeli dati do znanja da su vidjeli transparente bez da to izričito navedu. Hashtag je do petka ujutro pregledalo više od 180.000 korisnika platforme Weibo.

"Stvari se pogoršavaju pokušajem zataškavanja", objavio je jedan od korisnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene