Tisuće prosvjednika okupile su se u ponedjeljak u gradovima diljem Sjedinjenih Država kako bi izrazile podršku migrantima i osudile proglas o izvanrednom stanju predsjednika Donalda Trumpa kako bi izgradio zid na granici s Meksikom.

Galerija


Više od 1000 ljudi prosvjedovalo je na njujorškom Union Squareu, a njih stotine okupile su se u Washingtonu i Chicagu te deseci u drugim gradovima kako bi na Dan Predsjednika prozvali Trumpa da je zlouporabio moć, uzurpirao Kongres i stvorio krizu.

Vezani članci Donald Trump obratio se iz Bijele kuće - 1 Republikanci se ograđuju od Trumpa koji na sve načine pokušava dokazati izbornu prijevaru Ponovno jačaju neredi u SAD-u - 3 Šokantni prizori na ulicama SAD-a, ubijen prosvjednik: "Ono što sad vidimo noću, to je skoro građanski rat"

Organizatori MoveOn.org naglasili su da je 250 događaja planirano diljem SAD-a. Trump je u republikanskoj stranci izgradio snažnu političku bazu tvrdolinijaša protiv nezakonitih migracija, naglasivši da je zid potreban kako bi se zaustavio kriminal i priljev nelegalnih droga.

Prizvao je izvanredne ovlasti u petak nakon što je Kongres odbio njegov zahtjev za 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida koji je obećao u kampanji 2016. godine. Tim potezom omogućit će se da troši novac koji je odobrio Kongres za druge namjere, a vrlo vjerojatno dobit će i pravni epilog.

U New Yorku prosvjednici su imali natpise poput "Opoziv" i "Hitni slučaj? Nazovi 0800-STABILAN-GENIJE", rugajući se Trumpovoj narcisoidnosti. "Užasan je to presedan, a ideja da ćemo potrošiti toliko novca na nešto poput toga, a imamo toliko većih problema užasna je", rekla je članica skupine "Ustani i odupri se" na prosvjedu protiv Trumpa.

Melissa Levy planirala je ići kod zubara, no umjesto toga povela je svoje dvije kćeri (11 i 15 godina) na prosvjed. Levy se opisala kao kćer preživjele žrtve holokausta te je rekla kako je otac njezine djece migrant te da su migranti "srce i duša ove zemlje".

"Bijesna sam i zgrožena. Pojam da bi predsjednik imao smjelost da potkopa sve 'provjere i ravnoteže' koje je uredio naš Ustav vrlo je uznemirujući", rekla je Levy. Oko 10 protuprosvjednika u New Yorku držalo je transparente Trumpove kampanje za izbore 2020. godine i skandirali su "izgradi zid". Policija ih je udaljila od glavnog prosvjeda.

U Chicagu su prosvjednici imali transparente poput "Dump Trump" (odbaci Trumpa), "Lažna uzbuna" i skandirali su "Bez zida, bez straga, migranti su dobrodošli ovdje".

Cheryl Krugel-Lee, 32-godišnja studentica, povela je svoju četverogodišnju kćer na prosvjed kako bi joj postavila primjer. "Trumpova administracija zgrabila je moć, a to je nemoralno i nezakonito", poručila je Krugel-Lee. (Hina)

Raspada li se jedan od najprometnijih nadvožnjaka u Karlovcu?

Donosi li rješenje nove probleme? "Deložiranje" zagrebačkog smeća izazvalo prosvjede građana