Antifašističke organizacije Austrije, Italije, Hrvatske i Slovenije održavaju protestni skup u centru Bleiburga. Okupljanje je počelo u 10 sati. Organizatori su na skupu zatražili zabranu, kako su rekli, profašističkog i proustaškog okupljanja u Bleiburgu 18. svibnja. Na prosvjednom skupu je i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin.

Galerija


Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin u svom je govoru rekao kako se komemorativni skup za žrtve Bleiburga, najavljen za 18. svibnja, prodaje za nešto što nije.

Vezani članci Komemoracija u Bleiburgu (Foto: Dnevnik.hr) Počasni bleiburški vod kupio dodatno zemljište na Bleiburškom polju: "Ovo je prvoklasni skandal" Gordan Jandroković na Mirogoju Jandroković na Mirogoju položio vijenac za žrtve na Bleiburgu: "To su žrtve zločina iz osvete, stradali su vojnici, ali i civili"

"Žao mi je što u toj prijevari sudjeluje i Katolička država i Hrvatska kao država, a pokrovitelj tog Bleiburškog bala vampira i dalje je Hrvatski sabor“, rekao je Habulin.

"Okupljanje na Bleiburškom polju nije ništa drugo nego naricanje za propalom ustaškom para-državom, za pokretom i idejom koji su teško kompromitirali hrvatsko ime, a za sobom ostavili krvavi trag. Ustaše su toliko bili dosljedni u provođenju fašizma, da su i njihovi okupatorski pokrovitelji bili zgroženi što i kako rade", rekao je.

Napomenuo je kako su ustaše bili provoditelji fašizma i nacizma, te podsjetio na ubojstva nacista po rasnom ključu. "Čovjek je bio osuđen na smrt samom činjenicom pripadanja određenoj rasi, naciji ili vjeri", podsjetio je Habulin.

Zahtjev za zabranu okupljanja ustaša i fašista u Koruškoj

''Svake godine u Bleiburgu, u austrijskoj Koruškoj, okupljaju se ustaše, neofašisti i njihovi sponzori na "komemoraciji" Počasnoga bleiburškoga voda.

Koruška Crkva, odnosno Biskupija iz Gurka, ove je godine, u namjeri da se ogradi od "nacističkog svjetonazora", uskratila Hrvatskoj crkvi dozvolu da, kao i do sada, održi biskupijsku misu u Bleiburgu", objavio je u najavi prosvjeda Savez antifašista.

Navode da austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova "nažalost nije slijedilo primjer Crkve tako da "komemoracija" Počasnoga bleiburškoga voda, koja je po svojoj prirodi protuustavna, još uvijek nije zabranjena".

''To je razlog što namjeravamo 11. svibnja, tjedan dana prije Počasnog bleiburškog voda, obnoviti naš zahtjev za zabranu okupljanja ustaša i fašista u Koruškoj", poručili su.

''Ponovno oživljavanje neofašizma problem je cjelukupne europske zajednice'', zaključuju antifašisti.

"Komemoracija u Bleiburgu treba biti u skladu s austrijskim zakonima, a izjava Brune Esih nije vrijedna komentara"