Napadači su zahtijevali oslobođenje njihovog samoproglašenog guvernera, kao i pravo da se izjasne o pripojenju Rusiji.


Proruski aktivisti su u subotu napali sjedište specijalnih snaga Donjecka, rusofonog uporišta istoka Ukrajine, zahtijevajući oslobođenje njihovog samoproglašenog guvernera i pravo da se izjasne za pripojenje te regije Rusiji.

Vezani članci Policija u Engleskoj, ilustracija U trgovačkom centru u Engleskoj pred očima djece napadnuti policajci: ''Imao je oštricu i počeo mahati po vratu, glavi, leđima i rukama'' Presica Nacionalnog stožera Hoće li Nacionalni stožer zbog delta-soja korone i "narančastog" Jadrana uskoro pooštriti neke mjere?

Incident se dogodio tri tjedna nakon pada proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, svrgnutog prosvjednim pokretom u Kijevu i uoči referenduma na Krimu o pripojenju tog ukrajinskog poluotoka Rusiji.

'Plaćeni provokatori organiziraju profesionalne provokacije'

"Referendum, referendum", skandirala je masa od najmanje pet tisuća okupljenih na trgu Lenjin, koji su se zatim uputili prema sjedištu specijalnih snaga SBU. Dvojica mladih su skinuli ukrajinsku zastavu i zamijenili ju ruskom na kojoj je pisalo "Republika Donjeck".

Prosvjednici zahtijevaju oslobođenje Pavla Gubareva, samoproglašenog narodnog guvernera regije. Optužen za separatizam, uhićen je 6. ožujka.

Spremni na najgore: Što bi za Tatare značilo odcjepljenje Krima?

"Ljudi su bijesni na policiju i vlasti koje suzbijaju prosvjede", objasnio je Robert Donia koji se predstavio kao zamjenik Gubareva.

"Oni su oslobodili prosvjednike Majdana (proeuropske aktiviste koji su svrgnuli Janukoviča), ali naše zadržavaju u zatvoru" istaknuo je Donia koji se obratio okupljenima i rekao da je za nedjelju dogovorio oslobođenje Gubareva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook