Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Profit od opijuma jača talibanske pobunjenike, priopćili su Ujedinjeni narodi i ponovno pozvali NATO na borbu protiv afganistanske trgovine drogom.


UN-ov ured za droge i kriminal objavio je da je ukupna izvozna
vrijednost afganistanskih opijata oko četiri milijarde dolara, što je više od polovine zakonitog bruto domaćeg proizvoda te zemlje. Time je UN potvrdio procjene iz kolovoza.

Vezani članci Američki vojnici Prvi put nakon potpisivanja sprazuma: Amerikanci izveli zračni napad na talibane Ilustracija, američki zrakoplov E-11A Pao američki zrakoplov u Afganistanu, talibani tvrde da su ga oni srušili

Talibanski pobunjenici, pobunjenički vođe i krijumčari droge dijele najveći dio toga ukupnog iznosa: uzgajivači dobiju oko četvrtine, a pokrajinske vlasti dobiju postotak kroz porez na usjeve.

'Budući da droga financira pobunu, u NATO-ovu je interesu poduprijeti afganistanske snage koje uništavaju laboratorije za proizvodnju droge, kao i tržnice i konvoje droge', kaže se u priopćenju direktora UNODC-a Antonia Marie Coste.

Snage pod američkim vodstvom svrgnule su 2001. talibansku vlast, a talibani su prije dvije godine obnovili pobunu i otada nasilje u Afganistanu stalno jača.

'Potencijalna zarada kriminalaca, pobunjenika i terorista sve je veća i riječ je o stotinama milijuna dolara', tvrdi Costa.

'Uništimo trgovinu drogom i talibanima smo odrezali glavni izvor prihoda', dodao je.