Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BRDO KOD KRANJA

Brdo-Brijuni bez deklaracije. Milanović: "Nedavanje statusa kandidata BiH za mene je moralni užas"

Aktualno Galerija Zoran Milanović i Borut Pahor Zoran Milanović i Borut Pahor Foto: Ured predsjednika RH Proces Brdo Brijuni Proces Brdo Brijuni Foto: Ured predsjednika RH +0 Proces Brdo Brijuni Galerija 1/3 >>
Predsjednici Zoran Milanović i Borut Pahor, supredsjedatelji Procesa Brdo-Brijuni, inicijative koju su pokrenule Slovenija i Hrvatska, u ponedjeljak su u Brdu kod Kranja domaćini predsjednicima zemalja zapadnog Balkana na skupu čiji je cilj razmotriti kako ubrzati njihov put prema članstvu u Europskoj uniji.

Zajednička deklaracija Hrvatske, Slovenije i zemalja zapadnog Balkana izostala je s ovogodišnjeg skupa Procesa Brdo-Brijuni jer BiH ne želi prihvatiti hrvatski stav o važnosti "legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH".

Na skupu u dvorcu Brdo kod Kranja domaćini su slovenski predsjednik Borut Pahor i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, a stigli su i predsjednici svih šest zemalja zapadnog Balkana, pa i tri člana Predsjedništva BiH.

"Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH ključno je za stabilnost države, kao i iskrena predanost svih političkih lidera procesu izbornih reformi u punom suglasju s EU standardima", trebalo je stajati u konačnom dokumentu.

"Odustali smo od deklaracije", potvrdio je predsjednik Zoran Milanović nakon sastanka, "ali imamo zaključke, što je isto dobro. Učinit ću sve da se ova inicijativa nastavi", rekao je.

"Doticanje pojma 'jednaka prava za sve konstitutivne narode' nekima smeta, legitimno ili ne, ali tako je", objasnio je odustajanje od deklaracije.

"Moj je prijedlog bio da se u dokumentu spomene i konstitutivnost naroda u BiH, no neki kolege iz BiH to nisu dali, to je odbijeno istog trena i odlučili smo da na deklaraciju nećemo ni ići", kazao je Milanović. 

"Nisam razgovarao s Vučićem o optužnicama za pilote i neću, to nije način. Za nas će svakako jedan od kriterija za razgovor sa Srbijom biti i jedna od tih tema", kazao je Milanović i dodao da je u toj zemlji situacija takva da je "dvije trećine Srba u Srbiji protiv članstva te zemlje u Europskoj Uniji".

Vezano za status kandidata za BiH, Milanović je ponovio svoj stav da je podrška dodjeli statusa Ukrajini, a ne i BiH "moralni užas". Sad se igramo skrivača", rekao je kao komentar da se kod odluke svi skrivaju iza Europske komisije.

"Bila je prilika u lipnju da se da jedna politička poruka", dodao je, a to nije učinjeno.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović stanje u Federaciji Ivana Petrović o izmjenama izbornog zakona u BiH: "Visoki predstavnik Schmidt neće učiniti ništa"

Pročitajte i ovo Doček predsjednika Erdogana na Pantovčaku Službeni posjet Hrvatskoj Erdoğan se susreo s Plenkovićem pa vratio na Pantovčak: Svečana večera s Milanovićem zatvorena je za javnost

Na skupu su albanski predsjednik Bajram Begaj, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ovogodišnji susret prilika je za razgovor o trenutačnoj situaciji u regiji i za novi poziv članicama i institucijama Europske unije da ubrzaju proces proširenja.

Srbija i Crna Gora već pregovaraju s EU-om, Albanija i Sjeverna Makedonija otvorile su pregovore u srpnju nakon godina zastoja, a Kosovo i BiH još čekaju status kandidata.

Sastanci na vrhu Procesa Brdo-Brijuni održavaju se od 2013. na inicijativu Hrvatske i Slovenije. Inicijativa inače ima običaj ugostiti dužnosnike zemalja i izvan područja jugoistoka Europe, no ove godine nije najavljen nijedan.

Njemačka kancelarka Angela Merkel imala je tu ulogu u Dubrovniku 2014., francuski predsjednik Francois Hollande na prvom skupu u Brdu 2013., prošle godine je u istom dvorcu bio francuski predsjednik Emmanuel Macron, a 2015. je na skupu u Zagrebu bio tadašnji američki potpredsjednik, a danas predsjednik Joe Biden.

Milanović je u Sloveniju stigao još u nedjelju. U Ljubljani je održao radni sastanak s Pahorom na kojem se razgovaralo o temama skupa, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene