Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bRUTALAN OBIČAJ

PRIČA JEDNE 14-GODIŠNJAKINJE 'Rekle su nam da ne vrištimo jer ćemo osramotiti obitelj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tek kada je sve počelo shvatile su što se događa. Naredile su im i da ne vrište jer će 'osramotiti cijelu obitelj'.

Damaris Monty, 14-godišnjakinja iz Kenije, proživjela je užasno iskustvo obrezivanja kada je imala samo 12 godina, donosi Daily Mail. Radi se naime o barbarskom činu koji se nažalost još uvijek provodi na tisuće djevojčica i žena diljem svijeta, uključujući i europske zemlje, što je običaj koji bi ih trebao 'spriječiti u seksualnom uživanju i podrediti ih' najčešće dogovorenom braku s puno starijim muškarcem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neuspjelo obrezivanje Liječnici uspješno obavili 1. transplantaciju penisa Slika nije dostupna Proglašen krivim! Djevojčica umrla zbog liječnika koji joj je obrezao genitalije

Damaris je natjerana na obrezivanje zajedno s još četiri djevojčice iz njezinog sela, no niti jedna od njih nije znala što ih čeka dok nije bilo prekasno. Nedugo nakon toga udali su je za duplo starijeg muškarca, s kojim je dobila dijete. Kako bi svoju kćer zaštitila od iste sudbine, odlučila je pobjeći, a sada radi na podizanju svijesti o ovom problemu.

Na Demaris su, kao što je to uobičajeno kod ovog oblika mučenja, 'zahvat' obavili bez anestezije, u lošim higijenskim uvjetima.

'Dan prije bila sam kod svoje tete i ona i njezin muž rekli su mi da ću morat na to 'obrezivanje'. Ja nisam znala što je to, no rekli su mi da moram. Drugi dan su me odveli, no ne znam jesu li moji roditelji znali što se događa i jesu li to odobrili', rekla je Damaris, koja danas ima 2-godišnju kćer.

Rekla je i kako bi naravno pobjegla da je znala što je čeka, no ona nikad prije toga nije išla niti u školu niti dobivala bilo koji oblik edukacije. Na dan obrezivanja doveli su je na dvorište zajedno s četiri druge curice i rekli im da se polegnu na kamenje, licem okrenutim prema suncu. Tek kada je sve počelo shvatile su što se događa i Damaris je bila zadnja na redu. Žene koje su s lošim alatima izvodile mučenje, rekle su im da se ne moraju bojati i da ih 'ništa neće boljeti'.

Naredile su im i da ne vrište jer će 'osramotiti cijelu obitelj'. Nisu im rekle niti gdje će ih rezati, a shvatile su sve tek kada je prva obrezana. Nakon što su završili zahvat nad djevojčicama, čvrsto su im povezali noge kod bedara kako bi ostale 'spojene', i nakon što su sat vremena tako sjedile i krvarile u boli, odveli su ih u svojevrsnu kućicu, u kojoj su bile tri mjeseca da bi se 'oporavile'.

Žene bi ih posjećivale, no s vremenom, kada su zacijelile i oporavile su, sve su ih duže ostavljale same da se brinu za sebe. Niti jedna nije mogla pobjeći jer su se zbog boli i rana otežano kretale. Nakon većeg dijela 'oporavka' natjerana je na brak sa puno starijim muškarcem, koji ju je odmah potom natjerao na spolni odnos. Damaris je dakle u tim trenucima imala 12 godina, i još uvijek je bila ranjena od obrezivanja.

Nakon što je rodila, i shvatila da suprug ne brine ni o njihovoj kćeri, osobito kada se malena razboli, odlučila je pobjeći kako bi je spasila iz istog pakla. Nakon što je pobjegla uspjela je potražiti pomoć u skloništu za žene Action Aid, koji djeluje na području Kongelaia, gdje su se pobrinuli o njoj i njezinoj kćeri.

Konačno je uspjela početi graditi život za sebe, i poručuje da je važno da žene imaju podršku organizacija poput Action Aida. One im pružaju sklonište, skrb, ali i obrazovanje, što je ključno za podizanje svijesti među ženama koje su pod jakim utjecajem opasnih kulturoloških običaja.

Na TED Talku je jednom prilikom održan govor na ovu temu, u kojem jedna od preživjelih ovog užasnog zahvata, Khadija Gbla, ispričala svoju priču.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene