Peticiju su pokrenuli prijatelji nestalog hrvatskog kapetana Dine Miškića. U manje od dana potpisalo ju je više od 18.000 ljudi.

Galerija


Članovi Facebook grupe 'Bourbon Rhode Rescue' pokrenuli su peticiju kojom se traži nastavak potrage za šibenskim kapetanom Dinom Miškićem i članovima posade tegljača Bourbon Rhode, koju francuska kompanija Bourbon želi zaustaviti.

Vezani članci Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Bourbon potvrdio da je uočena signalna raketa, kapetanovi prijatelji poručuju: "Ludo smo sigurni da je to - to!" Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Udruga pomorskih kapetana Split: "Splavi pružaju uvjete za tri tjedna boravka na moru"

Novi list piše kako iza peticije stoje Šibenčani Maja Šulje, Sebastian Latocha, Đurđa Vrljević Šarić, Štrkalj Milica i Anita Perkov Kalebota. Na istoimenoj stranici na Facebooku već danima redovito objavljuju sve informacije o potrazi za kapetanom i posadom tegljača koji je potopljen u uraganu Lorenzo nasred Atlantika.

Organizatori peticije ujedno pozivaju sve koji imaju informacije o tvrtki Bourbon, kao i o stanju broda te opreme na Bourbon Rhodeu da im se jave na mail bourbonrhode.rescue@gmail.com ili na Fcebooku Bourbon Rhode Rescue. 

Oni su također objavili fotografije na kojima se vidi da je tegljač prije isplovljavanja izgledao loše

Kum nestalog nestalog kapetana Dine Miškića, pomorac Joško Mrvica za Morski.hr rekao je da je Bourbon Rhode bio u jako lošem stanju, jer je 12 godina bio u Nigeriji. Nakon popravka, 3. listopada, trebao je ući u novi charter, ali Mrvica objašnjava kako brod nije popravljen. No francuska kompanija forsirala je da tegljač do 3. listopada stigne u Georgetown.

I Ukrajinci rade pritisak

Prijatelj kapetana Dina Miškića i administrator grupe Bourbon Rhode Rescue Sebastian Latocha napisao je da ima nade za spas sedmero nestalih pomoraca s broda Bourbon Rhode. Kako je naveo, i Ukrajinci rade pritisak da se potraga nastavi. Tri člana posade, Ukrajinci koji su preživjeli (Dmytro Marchenko, Yevhenii Nikolov i Igor Morozov) izjavila su kako su se nestalih sedmero uspjeli ukrcati na jedan od tri splavi koje nisu pronađene.

"Dragi moji prijatelji, otkada se dogodio ovaj šokantan događaj... ostao sam bez riječi, ali bez obzira na to ipak vjerujem! Vaša i moja vjera dobili su dokaz! Ukrajinci su izjavili da je sedam članova posade preživjelo i pluta na Atlantiku! Vjerujem u čuda, neka ovo bude sljedeće, pomozite nam da pronađemo splav, jer naši prijatelji ovise o nama... oni su tu!", napisao je u grupi Sebastian Latocha.

Uz to je stavio i screenshotove statusa Ukrajinaca s Facebooka u kojima piše: "Građani Hrvatske, Ukrajine i cijeloga svijeta počeli su s potpisivanjem peticije kojom traže da se nastavi potraga za sedmero nestalih pomoraca s broda Bourbon Rhode. Svi oni vjeruju da postoji nada da su hrvatski kapetan Dino Miškić i šest članova posade Ukrajinci živi i čekaju pomoć. Broj potpisa stalno raste".

Francuske vlasti objavile su u subotu kako će obustaviti potragu za nestalim pomorcima.